Градина в бетона | webcafe.bg
Webcafe

Градина в бетона

Златина ДимитроваЗлатина Димитрова
19.09.2014, 15:44 (обновена 19.11.2016, 20:40)

1 от 12 снимки Назад Напред

биоградина

Снимка: © Webcafe.bg

Идеята за градината се заражда преди две години, а днес вече е факт

Предизвикателство е да създадеш градина в бетона и да докажеш, че това навсякъде може да се случи. Така Петър Вълчовски обобщава усилията по създаването на биоградина между няколко жилищни сгради в кв. „Витоша". Като жител на квартала, прави му впечатление, че там има няколко пустеещи общински пространства, за които никой не се грижи, но за сметка на това са се превърнали в площадки за строителни отпадъци.

Постепенно у него се заражда идеята да промени едно от тези места - с площ около 4 декара, строителни отпадъци навсякъде и река, минаваща наблизо. По време на пътуванията си извън страната, Петър има наблюдения, че градина може да се направи дори върху покрива на сграда, решава да опита да създаде такава. Събират се група приятели и почистват.

Кандидатстват по програма на „Зелена София" с проект и са одобрени. Получават няколко пейки, които са в първата част на пространството, което условно е разделено на две - едната половина е градина за отдих с цветя, пейки и дървета, а другата - биоградина с плодове и зеленчуци, в която доматите си съжителстват с тикви, а наоколо ухае на билки. Лехите са изградени на принципа на т.нар. пермакултура - лехите не са вдлъбнати, а повдигнати, не се прекопават и почти не им е нужно поливане (виж галерията).

В екипа, работил по проекта, има експерт от Холандия, който се занимава с проектирането на биоградината, архитект, дизайнер и доброволци, които заедно са създали градината. Филип - архитектът в групата, разказва, че в създаването на мястото са участвали над 100 души. Растенията, засадени от деца, са станали по-големи, растат по-бързо и раждат повече плод от тези, които възрастните са садили, казва Филип.
„Наблюдавам как местната общност се обединява. Това е нещо, което е дори по-ценно", казва Петър.

В градината има и „хотели за полезни насекоми". Те са изградени от дървени клетки от японски бамбук, слама, клечици, стари тухли, сухи листа. Целта е да се създаде добра среда, в която полезните насекоми да си намерят дом. Тъй като градината е био, за поддържането й се разчита за поддръжка на баланса по естествен път, без се разчита на химикали за борбата с вредители.

Виктория, която живее на първия етаж в сграда наблизо, всеки ден е носила в градината щипалки, които е намирала често в дома си през лятото. Надява се, че някои от тях са се настанили в „хотела".

Градината си има и компостер, в който да се оползотворяват растителните остатъци. Поставен е и компостер за оползотворяване на растителните остатъци. Петър вярва, че такива места могат да се създадат и на други места в София. Биоградината в кв. „Витоша" наистина го доказва.

Oще: био  биоградина  биоземеделие  биокултури  градина  зеленчуци  квартал  природа  софия  столична община 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани