Жестоко лято: горещината ражда агресия | webcafe.bg
Webcafe

Жестоко лято: горещината ражда агресия

webcafeSummercafe
06.07.2015, 12:52 (обновена 01.09.2015, 15:56)
жега

Не, това не е филмът "Жега". Тук говорим за самата действителност: горещините раждат агресия

След мрачния юни, по всичко изглежда, че лятото се завръща и на Балканите. Но докато ние се чудехме дали то изобщо ще дойде, Западна Европа беше залята от безпрецедентна гореща вълна.

Именно жегите във Великобритания предизвикаха автора на Guardian Дийн Бърнет да се разрови в една доста интересна тема, която силно вълнува учените, но и обществеността, а именно:

Действително ли горещините ни правят по-агресивни?

Предвид факта, че идващата седмица и в България се задават така наречените "горещници", може би не е зле и ние да се замислим дали нервите ни, които по принцип са твърде опънати, не се "скъсват" в крайна сметка, освен заради неуредения ни собствен живот - и заради жегата.

Може би и сами сте забелязали, пише Бърнет, че когато е твърде горещо, хората, дори и онлайн, се "палят" много по-бързо и дискусиите в интернет бързо прерастват в кървави спорове?

Действително, в последните десетилетия множество учени се обединяват около тезата, че да, горещините ни правят по-нервни, по разсеяни, по-избухливи и като цяло - много по-агресивни.

Но най-категоричните данни за неразривната връзка между гнева и жегата, могат да бъдат извадени след анализ на криминалнатата статистика.

Множество изследвания отбелязват, че престъпленията, особено онези, извършени в следствие на жестокост и агресия, нарастват през лятото и най-вече, когато температурите скочат над 27 градуса.

Почти всички академични разработки, които се занимават с темата, установяват стабилна взаимовръзка между нарастващите температури и завишените криминални нива, пише и Хари Интън в Guardian още през 2012. Той посочва като обяснение за лятната жега две теории:

Първата теория залага на психологическите реакции на жегата.

Високите температури причиняват ускорение в сърдечния ритъм, вдигане на нивата на тестостерон и адреналин, както и други реакции в организма, които увеличават желанието на хората да влезнат в конфликт.

Втората теория гласи, че повече престъпления се извършват, когато хората се събират публично на едно място.

А това е през лятото. Нормално, времето е хубаво и социалният живот е много по-активен, което е сериозна предпоставка за много повече конфликти.

Учени от университета в Северна Каролина даже издават съвместен труд по темата. Те установяват, че в началото на 90-те години из градските части на САЩ, криминалните случаи са повече през лятото, независимо колко градуса е, за сметка на зимните месеци, но също така, че и местата, където се събират повече хора, стават арена на доста повече престъпления именно през летните месеци.

Ако тази хипотеза е вярна, тогава при намаляването на температурите би трябвало престъпността да намалява.

И действително, според Елън Коън и Джеймс Ротън, които изучават в продължение на две години температурите в Минесота и тяхното отношение към кримналните прояви, установяват, че когато градусите спаднат под 24-27 градуса, има значително намаляване в нивото на престъпността.

Има една слабост в теорията на Коън и Ротън обаче за температурите и летните престъпления. Те не отчитат времето на извършване на престъплението - дали е през деня или през нощта.

Пиковите горещини са, обикновено, през деня, но престъпленията се случват много по-често през нощта. За сметка на това пък има и друг аргумент в полза на тяхната теория: изследванията показват, че повече престъпления се случват именно в топлите нощи. За сметка на това - през деня температурите трябва да скочат над 27 градуса, за да има скок в престъпността.

Така че - ето ни достатъчно доказателства, че агресивното поведение е повече през летните месеци.

Но не става дума само за престъпления. Дори скандалите са по-чести, когато е горещо. Отново по същите причини: защото хората се събират заедно в групи, което е предпоставка за повече сбивания, кавги и "горещи" думи.

Още една причина има за това: хубавото време предразполага към по-продължителна и по-интензивна употреба на алкохол и опиати.

...И да се върнем отново на престъпността:

Помислете - крадците са хора, които се възползват от момента. Дали тогава няма да използват времето, в което сте във ваканция или просто на вън, за да оберат дома ви?

Не искаме да ви плашим - това са статистиките. И като вземем предвид всички тези фактори, няма как да не стане ясно, че лятото е горещ сезон - във всеки смисъл на думата.

Въпреки всички доказателства, все още има учени, които не вярват на факта, че престъпността през лятото се увеличава, като например Крейг Андерсън в своята статия "Жега и насилие".

За скептиците, разбира се, можем да приведем и още няколко доказателства:

Едно от тях засяга дискомфорта - докато нямаш климатик (минимум вентилатор) под ръка, няма как да избягаш от жегата. А когато хората се чувстват дискомфортно, те изпитват стрес, особено когато не могат да овладеят ситуацията.

Невъзможността да реагираш предизвиква гняв, който се излива в нещо друго - например в раздразнение.

Естествено тази теория е много трудно доказуема, защото е невъзможно да затвориш хора в гореща среда и да им забраниш да излизат, докато не извършат нещо агресивно, например.

Затова се използват други методи - например се измерва желанието на хората да крещят от нерви в колите си, докато чакат на сфетофара, в зависимост от различната температура.

Но може да приемем, че за завишената агресия има още една причина.

Ако все още не сте в отпуск, не сте ходили на море или на почивка, нямате съответния тен или пък хич не се чувствате добре в летните си дрехи - може би е нормално да изпитвате агресия.

И молим ви, след като прочетете това, недейте да задавате въпроса дали са по-агресивни хората, които живеят в горещите страни. Това би било тема на друга статия.

Но докато я дочакате, молим ви, не слънчасвайте и не агресирайте излишно на магистралата на път към морето. Няма смисъл.

Oще: webcafe  агресия  анализи  бизнес  българия  горещина  горещо време  горещо лято  жега  жестоко лято  забавление  коментари  лайфстайл  лято  медии  новини  политика  престъпност  развлечение  топли месеци  топло време  увеличение на престъпността 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

1 Крив Макарон | 07.07.201508:54

Винаги съм мислил, че от горещините мозъкът се размеква, и възможността за преценка на ситуацията намалява. Още повече, че кръвоносните съдове се разширяват, кръвообращението се забавя, и така до мозъка стига по-малко кислород. По тази причина много се чудя защо полицията разрешава изобщо да се вдижат автомобили по улиците? Не стигат чисто физиологическите ефекти, а като се прибави и вкоренената култура на бабаитлък и себедоказване, нещата стват прекомерно опасни. В рамките само не един ден през лятото съм ставам свидетел на по 3-4 ПТП-та. Почвам да си мисля, че полицаите просто трябва да ги махнат, и вместо това да купят самолети, и с тях да бомбандират водачите неспазващи забраната за движение. Толкова е просто!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани