По-вероятно ли е да умрете на рождения си ден? | webcafe.bg
Webcafe

Смъртоносните рождени дни

Lifecafe, по BBC Magazine
17.03.2014, 11:06 (обновена 19.03.2014, 12:38)
рожден ден

Какво ни застрашава на рождения ден - освен преяждане, препиване или стриптизьорка в торта...

Изследване на швейцарски учени разкри изненадваща статистика - с 14% по-вероятно е да умрете на рождения си ден, отколкото в който и да е друг ден от годината. Големият въпрос е защо?

Както учените обясняват, "рождените дни... изглежда приключват по смъртоносен начин по-често от очакваното." Макар че звучи като шега, твърдението е напълно сериозно.

Изследването е извършено от учени, анализирали данни за 2.5 млн. смъртни случаи в Швейцария в периода между 1969 и 2008 г.

Има много хипотези, които се опитват да обяснят този факт

Според някои от тях част от хората, които са близо до смъртта, "се удържат", докато не настъпи рожденият им ден, за да отпразнуват още една годишнина. Освен това, сериозен брой хора поемат по-големи рискове на рождения си ден, например карайки в пияно състояние автомобил към къщи.

Проф. Давид Шпигелхалтер, статистик от Кембриджския университет, контрира, че данните от швейцарското изследване не подкрепят теорията за "удържането" до рождения ден. "Не е регистриран някакъв спад, особено пък последван от скок след определени дати, тъй че няма вероятност това да е някакво "удържане до дадена дата"," казва той.

"Ефектът е категорично свързан със самите рождени дни", убеден е Шпигелхалтер. Данните от Швейцария подсказват, че "нещо на рождения ви ден ви убива".

Д-р Владета Айдачич-Грос от университета в Цюрих, ръководител на изследването, обяснява други - данните за смъртните случаи на рожден ден показват, че рискът от фатален край е по-голям за точно определени причини, предимно инциденти и самоубийства.

Шпигелхалтер обаче твърди, че в данните няма доказателства за това. Според него статистическата информация е сравнима с еднотипен 14% ръст при всички причини, във всички възрастови групи и при двата пола". Така че той предлага алтернативна хипотеза - че някои от смъртните случаи, използвани от учените, просто са били неточни.

Това е много мащабно изследване - разгледани 2.5 милиона смъртни случаи

"Ако обаче разгледаме какво на практика представлява разликата, става въпрос за около 900 случая, в които хората са записани със същата дата на раждане като датата на смъртта. И това не е чак толкова много от 2.5 милиона случая," казва Шпигелхалтер.

"Възможно е да проявявам старчески скептицизъм, но реално данните се опират само на съвпадащи регистрирани в смъртните актове данни. Сигурен съм, че швейцарците са много точни във воденето на документацията си. И все пак е възможно някои от хората да имат съвпадащи дати на раждане и смърт, които не отговарят на реалните обстоятелства", аргументира се експертът.

Не е немислимо подобни грешки наистина да са възможни. Какво става, например, ако датата на раждане на починал човек е неизвестна? Възможно е чиновниците да използват датата на смърт и за рождена дата, просто за да попълнят задължителното поле във формуляра. А може да има и чисти случайности - хора, бързащи да попълнят документите, да запишат една и съща дата и в двете полета по погрешка.

И ако подобни грешки се случат само при 0.04% от смъртните актове, целият ефект става много обясним статистически.

"Не твърдя, че точно това се е случило," казва Шпигелхалтер. "Но за да повярвам на тези доста неубедително звучащи ми констатации, бих очаквал от учените да прегледат всяко отделно съвпадение и да проверят изрично фактите около смъртта на въпросния човек".

Грешката е вярна

Авторите на изследването също признават, че административните грешки може да са причина за статистическия пик на смъртни случаи по време на рождени дни.

Ако вземем "най-лошия вариант" за честота на грешките в системата за регистрация на смъртни случаи, според Айдачич-Грос, допълнителният риск от смърт на рождения ден спада до около 4%. И все пак това е осезаема и статистически значима разлика.

Въпреки опасенията на Шпигелхалтер за конкретното изследване, има някои доказателства, че наистина хората близо до смъртта имат известен контрол върху датата на смъртта си.

През 2006 г. икономистите Джошуа Ганс и Ендрю Лий публикуваха изследване, разглеждащо ефекта от честотата на смърт върху промените в австралийското данъчно законодателство.

През 1978 г. австралийското правителство решава да премахне данъците върху недвижимите имоти - или данък „наследство". Имуществото на всеки, който е починал на или след 1 юли 1979 е освободено от данъци. Имуществото на хората, починали преди тази дата, все още подлежи на облагане. Данните показват, че сериозен брой смъртни случаи са били "отложени" достатъчно дълго, за да се избегне плащането на данъци.

Ако тежко болните хора са в състояние да отложат или приближат датата на смъртта си, допълва Джошуа Ганс, "всяка страна, която въвежда данък наследство, би трябвало да очаква пик на смъртните случаи в седмицата преди влизането в сила на въпросния закон."

Оставяме на читателите да преценят сами как да интерпретират тези изследвания. Във всеки случай ние самите няма да се чувстваме особено притеснени при настъпването на следващия ни рожден ден...

Oще: нещастие  рожден ден  самоубийство  смърт 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани