КАТ започна акция "Ваканция, да пазим живота на децата на пътя!" и заплаши майките глоба от 10 лв., ако пресичат неправилно с детските си колички. | webcafe.bg
Webcafe

И ваш’та майка също!

Елица Николова
02.06.2010, 18:47 (обновена 05.06.2010, 20:35)
Мамите

Снимка: © БГНЕС

Ако искаш да си майка-редови пешеходец, а и редова майка въобще, трябва да изчакаш държавата да ти осигури условия

Бях готова да стана майка за втори път дори в страна, която дава на детето ми двайсетина лева на месец (оставила съм ги на държавата в знак на толерантност към явно проблематичния й бюджет). И дори в страна, която оценява отговорността на бащата спрямо детето на 60 лв. месечно - минималната издръжка, която майката евентуално може да получава от таткото, ако той не успее да излезе от пубертетския си лайфстайл (въпреки огромното си желание) и ако тя има време да цикли върху темата за равното разпределение на родителската отговорност. Една доста тъжна тема в тази страна.

Българските майки обаче са здрави, прави и оптимистични жени, които тикат количките си с такъв хъс и всеотдайност по разрушените или претръпкани с паркирали коли тротоари, сякаш няма какво да им развали това мазохистично удоволствие.

Майка с количка след двучасова разходка в София е като Юсеин Болт след 200 метра спринт. С тая разлика, че не получава медал, а сритване.

„Гледай къде пресичаш! Ма!"

Това долу-горе каза КАТ на майките тия дни с иначе любезната си акция, озаглавена "Ваканция, да пазим живота на децата на пътя!". И ги заплаши с глоба от 10 лева, ако пресичат неправилно с детските си колички.

Принудих детето си да започне да ходи като хората преди да навърши стабилните десет месеца, за да си спестя купуването на втора количка. И за да изхвърля първата с доволен замах. Нейните (маркови) колела се изпотрошиха в сложните маневри по улиците и тротоарите около „Петте кьошета", където през зимата просто трябва да пресечеш на място без пешеходна пътека, за да избегнеш затъването на количката в дълбока яма, пълна с полуразтопен кафяв сняг.

Другият вариант е докато обличаш детето си, приготвяш му там всички шишета, колбички, салфетки, памперси и солетки, да си набележиш точен маршрут, по който знаеш, че няма да срещнеш нито едно невъзможно за преодоляване препятствие.

Държавата свикна с българските майки като с шампионки по лекоатлетически дисциплини, които могат да се справят с всякакви дупки, препречващи пътя им автомобили и липса на специални пътеки в доста от подлезите. И реши да им бръкне в джоба, за да оптимизира дисциплината и търпението, с което жените понасят майчинството в тази страна.

От пътна полиция излизат с аргумента, че не могат да се делят неправилно пресичащите майки с колички от другите пешеходци, нарушаващи правилника. От Пътна полиция обаче забравят да аргументират липсата си на позиция относно това какво да правят майките, когато не могат да минат с количките заради спрелите върху тротоарите джипчета.

Да изчакат шофьорът да се появи? А що пък да не се върнат обратно по пътя си и да си намерят по-безопасен маршрут? И без това нямат кой знае каква работа. Да излизат само пред блока? Да излизат само на терасата си? А и в крайна сметка, кой ги е карал да раждат?

Ако искаш да си майка-редови пешеходец, а и редова майка въобще, трябва да изчакаш държавата да ти осигури условия.

Избягвам да обвинявам държавата в каквото и да било, тъй като започнах да мисля далеч след като тя освободи народа си от социалистическата си майчинска функция, но в случая ми пробутва някаква безкрайна игра на шах.

С йезуитската теза, че бутайки количката на червено, майките рискуват живота на детето си. Нещо като "абе ние просто ви съветваме, в края на краищата дори животът на детето ви не е задължителен".

Благодаря за вниманието, уважаема Държава, но майки, на които им се налага сами да сменят системите на децата си в болниците, са с толкова обострен усет към риска за живота на хлапетата, че нямаше нужда от тази спасителната акция на КАТ.

И докато жените освобождават всяко правителство от функцията да им дава дори минимален стимул да раждат, поне се научете да им давате път. Иначе първата дума на децата няма да е мама, а мамка ви.

Oще: глоби  детски колички  кат  майки 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.08.2010, 12:46

13 randome | 12.11.201019:12

до.. Все тая | 08.06.2010 11:11
страхотна позиция...(и аз съм се нагледал на "Мами",,пресичащи където им падне/У-СРЕДИ-тикайки първо количката ЕСТЕСТВЕНО,,,щот целиЙУ СВЕТ Им е длъжен, КАКТО и на аУтомобили паркирани У-СРЕДИ-"на витошка, на трамвайната релса напреко,,,и ФураШкаджията седи да пази джипа")
но комент по тая тема повече....
до.. kawata | 22.06.2010 19:03
наистина там/КАТ,, трябва да се "псува",,,некви напъни за събиране на парички(просто трябва да се ........).
акцията нема да оправи проблема(нито на ШофЙО-рите нито на Мами-те).
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.06.2010, 20:59

12 rado84 | 27.06.201018:01

"А и в крайна сметка, кой ги е карал да раждат?"

И аз това щях да питам. Никой не ви е насилвал да правите и да раждате деца. Като не ви харесва факта, че няма "бързи платна" за детските колички - ми не правете деца и толкоз. Майките все ревете, че не ви стигали парите за това и за онова, че издръжката за децата била малко, че не знам си какво още, а в крайна сметка сами сте се набутали в тая ситуация. Като не ви изнася отивайте в чужбина и там си правете децата. Тъкмо с по-малко досадни индивидчета ще трябва да се разправям като започнат да врещят.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.05.2010, 11:28

11 kawata | 22.06.201019:03

Направо се чудя да се смея ли, да плача ли или да попържам като хасковски каруцар, препил с лоша мастика...!
Абе хора, я си прочетете коментарите? - от зор да се плюете един друг, да се изкарвате майки-мъченици, жени-мъжемразки или шофоьори-многостажници, всеки един от коментиращите е забравил за какво изобщо е статията (оставям настарна факта, че тя наистина е написана предизвикателно!)...
Та за статията - моето лично убеждение е, че пешеходците са най-недисциплинираните участници в уличното движение; майките с количики не правят изключение... От друга страна - тротоарите отавна са превърнати в паркинги, плочките им подскачат и "къпят" и преминаването по тях си е приключение...
Но не това е същността на статиятя, поне според мен, а фактът, че институциите, които би трябвало да регулират/контролират тези процеси, нехаят - без значение дали е КАТ, Общината, Държавата ! И тук трябва, пак според мен, да бъде насочен гневът ви, а не един срещу друг и да си доказвате кой е по-, по-, най-, а да предизвикаме институциите, отговорни за трафика - КАТ, Общината, Държавата да извършват по-строг контрол както върху пъркиралите по тротоарите автомобили, така и върху неправилно пресичащите пешеходци, майките с колички включително. Така мисля аз ...
А вие ,хайде, плювайте!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.06.2010, 23:12

10 katerinavel | 14.06.201011:58

А забелязал ли сте, че "тротоарът от 2 метра ширина" е дълъг не повече от 2 метра също, точно защото е "свободен тротоар (без 1 дупка по него)" автоматично се превръща на паркинг за по-луксозните коли Усмивка
Знаете ли колко е "лесно, приятно и безопасно" за бебе в количка да качваш и да сваляш количката от тротоара през всеки 2 метра?
Има хиляди дребни подробности, които не искам да споделям, точно за да не ме обвинявате в "тръшкането".....
Въпросът наистина "е комплексен и опира до толерантност и култура" а също така и до отвратителното отношение към жените в България.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.05.2010, 13:56

9 Все тая | 08.06.201011:11

Първо едно отклонение Усмивка
Изумителни са българските жени Усмивка До към 30-така лайтмотивът (не на всички, разбира се) е: "Който иска дете, да си го роди!", след това решават, че ще се "жертват" и раждат, след което настава истинският ад и мотото става: "Аз съм майка!" и в следствие на това целия свят трябва да припада, да съчувства, да гледа ококорено и да тича да помага! Повдига ми се като чуя "Аз съм майка!" напоследък. Да, майка си и какво от това? Какво по-естествено за една жена от това да е майка? Майка ми - да е жива и здрава - е отгледала три деца и никога в живота си не съм я чул да се изтъпани и да бие тъпана, че е родила, а вместо да реве и да се тръшка си е гледала децата. Днешните пикли родят по едно и вече светът им е длъжен!
Сега по темата:
аз съм шофьор и точно, за да не преча на хората не идвам на работа с кола, защото работя до НДК и тук паркирането е война от една страна, а от друга създава неудобство на пешеходците. Идвам си с грАДСКИЯ транспорт, търпя и простотията и миризмите. Когато отида в друг град търся платен паркинг и си оставям колата там. Аз не съм майка (по обективни причини Смее се ), но и мен ме дразни, когато трябва да слаломирам между разни кошници, благородно изакани на мястото, по което се предполага, че трябва да мина аз, но съм се нагледал и на пешеходци, които при тротоар от 2 метра ширина, весело си ходят по улицата и чак се сърдят, като някой шофьор спомене майките им ;) Сещам се и за бабите от зелените барети, които с дивашка страст изхвърчат от храстите покрай пътя (пример е бул. България) и с точността на ракета земя-земя се оказват на 2 метра пред колата ти. Сега докато пиша гледам една майка с количка, как при свободен тротоар (без 1 дупка по него) си бута количката по павираната улица... Въпросът е комплексен и опира до толерантност и култура, колкото до КАТ... няма какво да ги коментираме, те са си наказани отгоре Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.06.2010, 23:12

8 katerinavel | 07.06.201000:37

Господин black_dragon, ХИЧ, ама ХИЧ не сте прав в коментарите си. Ако сте „шофър с голям опит” би трябвало да знаете, че за един наистина добър шофьор 1-вото правило е да пази пешеходеца, какъв то да е било той – редови ли, майка с количка ли, луд ли, пиян ли – те са хора, а човешки живот е по-важен от каквото да е било, особено, когато ти се движеш в автомобила си и с пъти по-силен от майка с количка. Ако наистина сте баща на дете и поне един път сте излязъл да го разходите по Софийските улици, тогава не само ще сте съпречастен към проблема, а и коментара ви няма да изглежда така „некомпетентен” по въпроса. Съответно вашето „ЗНАМ” спокойно го заменете с „НЕ ЗНАМ”.

Аз съм майка с количка и същевременно и шофьор. Смея да кажа, че по-нахални и по-глупави шофъори от Българските не съществуват в цяла Европа. А за КАТаджиите да не говориме, те работят тази работа, само защото не стават за нищо друго... А пък за Държавата и майките, парите и майките, детските, майчинството, условията за отглеждане на деца - положението е наистина трагично. Достатъчно съм прецакана от цялата система, не само няма да подам декларацията, че детето ми е на ясла, а ползвам пари „от държавата” които всъщност съм си ги изработила и съм си платила достатъчно на тази държава за да ги получавам по време на майчинството, но и ще гледам да взема колкото може повече... Защото се чувствам унизена и подценена от страната на същата тази държава....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.06.2010, 18:23

7 lele | 06.06.201022:34

ми супер яко е, че точно по тази тема се изказват мъже... нямам думи. наистина нямам щото нямам дете. но като гледам какви са мненията на бащите, няма и да родя... поне в тази страна. във всяка нормална страна от ЕС да си майка е гордост. тук една майка се е опитала да каже нещичко, не хленч, просто си споделя (доколкото рабирам си е оставила и т.нар. детски на държавата) и това веднага отваря устата на ГООООРКИТЕ МЪЖЕ... имам три приятелки, които са самотни майки и искам да ви кажа, че това са най-красивите и силни жени, които познавам - имат си готина работа, не са се превърнали в някви наедряли лелки и на всичкото отгоре не занимават бащите на тези деца с нищо. едната от тях едновременно кърмеше и бачкаше, драги Бащи. Не мога да разбера толкова ли е трудно някой да каже нещо в подкрепа на тези жени. Нима се правите, че не знаете какви привилегии имат майките в Европа, истинската Европа, или наистина не знаете? Нима сред вас, драги бащи, няма такива, които са израстнали само с майките си? Съмнявам се... Тогава би трябвало да знаете какви жертви са направили те за вас. Не се и учудвам, че нито една майка не се е изказала по тази тема - все още живеем в тъпо патриархално общество, в което ролята на жената като че ли нарочно се героизира ли героизира - дайте да изцедим колкото се може повече от нея, а посмее ли да каже нещо - всяка жаба да си знаела гьола. няма да родя на тази държава нито едно дете, честно
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.05.2010, 17:20

6 Agamemnon | 06.06.201019:22

Това явление с майките и баби камикадзета отдавна съм го забелязал и винаги съм се изумявал на човешкото малоумие. Другият невероятен признак на еволюция е пушенето пред децата, най- нормален пример е майка гушнала дете и хвърля облаци дим. Невероятно! Не че танковците са по наред. Дето се казва - Чипът трябва да се смени. Чуди се Чуди се Чуди се
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 04.06.2010, 14:54

5 black_dragon | 06.06.201010:32

Идеята ми за коментара беше следната!
Същите тези майки се оказва че хем ползват пари от държавата за да си гледат децата, хем си ги дават на ясла и разбираш ли забравят да си подадат декларацията за това... и ползват неправилно пари от държавата... и после същите наглеят държавата да им опрости дължимото....
От къде на къде?
Моят калпазан е на 1.6 г... и няма да го запишем на ясла защото ще спрат парите на съпругата ми... и тя си го гледа, взима 240 лв, аз взимам заплата и се издържаме без да хленчим...
90% от хората в държавата искат да имат само права.... задължения никакви...
Не става. Като не спазваш правилата, глоба, съд, затвор...
Във всяка нормална държава е така... независимо кой си и какъв си...
Като не ти харесват правилата, опитай се да ги промениш....
Не да хленчиш!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.04.2010, 10:36

4 pier | 04.06.201019:21

явно доста си набрал на майките... интересна позиция, излиза, че те не получават подкрепа не само от правителството, а и от бащите на децата си. Уважавам мнението ти и знам за какво говориш, но признай си, че колкото и да са досадни "майките" на моменти, те все пак се справят в страна, която по никакъв начин не подкрепя и стимулира раждаемостта. Затова и коментарът ти е доста несолидарен и леко обиден - въпреки че дори не засяга хора като теб (щом си добър шофьор вероятрно колата ти не стои по тротоарите)...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани