Писарите в Мали пишат любовни поеми за 14 февруари | webcafe.bg
Webcafe

Изкуството на любовното писмо за $4

Lifecafe
13.02.2014, 12:38 (обновена 14.02.2014, 10:21)
love, любов, кецове

Снимка: © deviantart.com

Писарите в столицата на Мали пишат любовни писма срещу заплащане.

В романа "Любов по време на холера" на Габриел Гарсия Маркес романтичният, нещастен в любовта си Флорентино Ариса помага на неграмотните влюбени да изпращат любовни писма. Но явно такива персонажи съществуват и в реалността дори през XXI в.

Аласан Маига работи в центъра на Бамако, столицата на Мали. Той е един от десетте обществени писари, които стоят на пейките пред La Grande Poste – централната пощенска станция. В Мали около 70% от населението е неграмотно, затова писарите са необходими, за да помагат при попълването на формуляри и изпращането на писма. Но през последната седмица Маига и колегите му са фокусирани върху по-важни дела – писането на любовни послания.

Столицата Бамако е достатъчно голяма, а жителите й – достатъчно страстни, за да бъде осигурена на писарите работа чак до сутринта в дните преди празника на влюбените. Затова те могат да бъдат видени заспали дори на стълбите пред пощенската станция.

Извън безбройните колети и картички, които да бъдат подписани с „Обичам те!“ и „любов моя“, Маига трябва да намери време и за друго - най-големият връх в изкуството писаря, любовната поема.

Цената на едно стихотворение е 2000 малийски франка (4 долара), което е четири пъти по-скъпо от написването на обикновено писмо. Но както цветята, така и думите се оскъпяват по това време на годината.

Писането на любовни писма не може да се осъществи по шаблон. Маига трябва да анализира природата и значението на всяка страст или „за каква любов говорим“, както и да оцени ситуацията. Дали целта е ухажване, съблазняване или очароване? Дали любовните слова целят да докажат разкаяние, последвало някакъв спор? Към колега от работа ли е насочено или към любовник?

Но вероятно най-важното е да се прецени какъв е клиентът – интелектуалец, ценител на литературата или от онези, които казват всичко директно, грубоват или романтичен. "Трябва да се поставим на негово място“, казва Маига.

Добавя, че понякога му се налага да пише и писма от жени. Приема, че вероятно за някой циник писането на писма пред пощенската станция е просто работа. Но след като я е вършил 15 години, той взима ролята си на посредник много сериозно. „Моята цел е да служа на другите“, казва Маига.

Oще: 14 февруари  любов  мали  обич  писма  свети валентин 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.