Няма хапче, няма и проблем | webcafe.bg
Webcafe

Няма хапче, няма и проблем

Lifecafe, по New York Magazine
12.09.2013, 18:50 (обновена 16.09.2013, 14:42)
Целувка

"Не свършвай в мен!" е достатъчен контрацептив за много жени.

Съберете група сексуално активни хетеросексуални жени, дайте им няколко уискита и гарантирано, в рамките на час, някой ще започне да се оплаква как няма добри решения за контрацепция. Има евангелисти за спиралите ("Никакви хормони! Едва ги забелязвам, ако не броим по-лекия цикъл. И всъщност дори спрях да си купувам редовно тампони!"), и такива, които тихо и щастливо си карат на хапчета още от тийнейджърски години.

Но винаги има поне една-две - често и много повече - които нямат търпение да се оплачат от колебанията на настроенията, депресията или загубата на либидо, когато ползват контрацептиви. Презервативите са ужасни, единодушни са всички, но дори някои жени в дългосрочни моногамни връзки казват, че по-скоро биха използвали тях, отколкото да поглъщат хормонално хапче ежедневно.

Това неудовлетворение е изчерпателно хроникирано в нова книга "Подслаждане на хапчето", посветена на "всяка жена, която е страдала физически или емоционално в резултат на хормонални противозачатъчни."

Това, което книгата не споменава - и което някои от тези жени не искат да споделят, дори и след няколко коктейла - е че някои от тях изобщо са се отказали от традиционните контрацептиви и разчитат на метода "не свършвай вътре!".

Да, те добре знаят, че този метод по резултатност не може да се сравнява дори и с най-некачествените презервативи. Но това са жени, на които им е дошло до гуша от пиене на хормони, имат дълготрайна връзка с мъж, на който имат доверие, и разчитат на приложение, следящо цикъла, така че да използват презерватив по време на овулация.

И рискът да се получи "неочакван инцидент" очевидно за тях е напълно поносим и

те са склонни да живеят с него

Според някои проучвания, това не е толкова безумно, колкото звучи. Проучване от 2009 г. установява, че когато сравните типичната употреба на презерватив с типичната употреба на метода на прекъснат коитус (а не идеалните случаи на двете), методът "не вътре в мен" е съвсем малко по-рисков от презервативите като вероятност за забременяване.

Скорошно проучване, организирано от д-р Ани Дюд от университета "Дюк", установява, че почти една трета от жените между 15 и 24 години са разчитали на прекъснатия коитус като метод за контрацепция. Естествено, последва вълна от разочаровани мнения в пресата.

"Дами, умоляваме ви: минете на някаква реална контрацепция," пише Джанел Харис в списание Clutch. Аманда Маркот в Slate нарича констатациите "притеснителни". Уважаваният сексуален експерт д-р Рут Уестхаймър сравнява метода на прекъснатия коитус с руска рулетка и пояснява, че проучването всъщност доказва повече колко често презервативите се използват не както трябва, а не колко безопасно е да го "извадиш, преди да си свършил".

Всяка необвързана жена, която в момента е в плодотворна възраст, е навършила пълнолетие в ерата на законните контрацептиви. Много от тези жени са получили рецепти за противозачатъчни дори още преди да започнат да правят секс.

От години методът на прекъснатия коитус беше табу - възприеман като тотална не-контрацепция, прилагана само от неграмотни, склонни да поемат рискове хора. Да признаеш, че вярваш на мъж - дори и този мъж да е моногамният ти партньор, и все пак? - да го изкара навън навреме? Това означаваше отстъпване на твърде много контрол другиму.

И все пак десетки жени на около 20-30 години, след години на смяна на производители и винаги оставащи с усещането, че са нервни или депресирани, или след години на опасения за постоянното вземане на хормони накрая казват "стига" и заявяват на партньорите си да сложат презерватив и да се примирят, че занапред ще е така.

Въпреки че всички желаят безопасни и надеждни решения за контрацепция, изглежда хапчето вече не е синоним на сексуалната свобода.

Тези жени описват съзнателен и умишлен преход от хапчета към прекъснат коитус

Те купуват био зеленчуци и напълно органични почистващи продукти, така че не могат да се примирят с пиенето на синтетични хормони ежедневно. Те повече се интересуват от чистото сексуално удоволствие - и приемат оргазмите за тяхно право, не лукс - и мразят усещането от презервативите.

Те не биха се нарекли ценители на порното или нещо подобно, но и не смятат, че е унизително мъж да свърши върху тях. Те казват, че им е дошло до гуша от формално егалитарни връзки, в които единствената отговорност за предотвратяване на забременяването е тяхна. Те се боят да си сложат спирала, без значение колко одобрителни отзиви за спиралите ще прочетат онлайн.

И въпреки факта, че нехормоналните контрацептиви са обезсърчаващо малко, има нови инструменти на тяхно разположение: с приложения за следене на цикъла, създаването на график на менструацията вече не е територия само на хипитата и пациентите на инвитро клиниките.

Те знаят кога да го накарат да си сложи презерватив. И те могат да държат подръка пакет "Ескапел" във всеки момент, готов за употреба, ако нещо потръгне не както трябва. Така че има известна логика, че за тези жени методът на свършване навън започва да изглежда все по-приемливо решение за контрацепция.

"Пия хапчета от около шест години и спрях след парти миналия месец, когато осъзнах, че всичките седем жени, които присъстваха там, не само не пиеха хапчета, но и казваха само добри неща за това, че са ги спрели," казва 31-годишна нюйоркчанка, която споделя, че използва приложение за следене на цикъла, плюс презервативи по време на овулацията.

Друга 31-годишна американка споделя за избора си да използва съчетание от прекъснат коитус и следене на цикъла: "Имах известни затруднения с този метод от известно време. Изглеждаше малко неловко и определено звучеше безотговорно. Но след повече от шест години практикуване, все още не съм забременяла, така че очевидно върши не по-лоша работа от презерватив."

Сред около 20-годишните, разчитащи на "изваждането навреме", обаче

решенията им далеч не са толкова обмислени

По-младите жени споделят, че те са правили секс без презерватив и без хапче само когато са били твърде пияни или твърде увлечени от момента, или когато са се притеснявали да възразят. "Чувствам се донякъде използвана от по-възрастни мъже, които не желаеха да използват презервативи," споделя 24-годишна жена, "и заради неопитността ми не съм била поддръжник на по-надежден метод. Така че донякъде се опитвах да им имам доверие, че ще го извадят, преди да свършат, и беше адски стресиращо."

Запитани дали някога в бъдеще биха разчитали на този метод, някои от тях реагират с шок. "Аз и поне още една моя приятелка искаме от гаджетата ни да не свършват вътре, като допълнение към употребата на хормонални контрацептиви," казва 22-годишната Сара.

"Смятам, че разчитането на метода на "вадене преди еякулация" е едно от най-тъпите неща, които една жена би могла да направи," допълва 21-годишната Алисън. "Рискът поне за мен е прекалено голям - особено ако една жена е толкова млада."

Надали е случайно, че поддръжниците на прекъснатия коитус са основно

жени, които не са сменяли партньора си от години

Повече от всякакви други методи за контрацепция, методът на прекъснатия акт изисква жените да отстъпят контрола и да демонстрират сериозно доверие към партньора си. Това обаче върви с една екстра - споделянето на бремето на предотвратяването на бременността. След години, в които жените са били единствените, които е трябвало да не забравят да си пият хапчетата или да сменят песари или пръстени, "ваденето" прехвърля отговорността на мъжете.

32-годишната Мелани коментира, че настоящият й партньор има повече възражения, отколкото тя, срещу употребата на този метод. "Той казва, 'Притеснено ми е. Понякога имам чувството, че ще се проваля в тази си задача'," казва тя, добавяйки искрено: "Това излага мъжете на голямо напрежение."

Тя заключава, че методът на "изваждането, преди да свършиш" е рисков, но същевременно допълва: "От безкрай време използвах хапчета и презервативи, защото ме ужасяваше мисълта, че може да забременея. Но колкото по-възрастна ставам, толкова по-малко ме е страх. Вече съм правила аборт" - всъщност докато е била на хапчета - "и не е краят на света." Сега тя се чувства по-комфортно да го прави без презерватив, отколкото трайният й партньор.

"С годините все повече чувствам, че заслужавам да изпитвам удоволствие," коментира тя. "Когато бях млада, мъжете казваха: 'Толкова по-добре е да правиш секс без презервативи!' По-приятно е и за мен, така е. И колкото по-силна връзка имам със сексуалното си желание, толкова повече искам да правя секс без презерватив." Но и без хормони. Което означава да заявиш на партньора "Няма да свършваш в мен!".


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

6 Vankata_820 | 14.09.201323:30

Do deowin:
Дерзай Свинчо, поне за жена съм гледал - не се боря с косми!!!Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.10.2010, 18:55

5 alternative | 13.09.201319:52

Докато четях статията, се възмущавах, но някои коментари ме сразиха направо!
Като жена И като медик /бъдещ гинеколог/ признавам два типа "безопасен секс". Този с презерватив /в идеалния случай/ и този с хормонални противозачатъчни при положение, че връзката е моногамна и лабораторни тестове са доказали отсъствието на кофти вирусчета и бактериики и при двамата партньори. Останалото са нек´ви отнесени и романтични, не почиващи ни на опит, ни на логика глупости.
За хапчето вече стана ясно-днес на пазара има 4 големи групи противозачатъчни, които се делят на подгрупи и т.н. Някои се използват за лечение на пъпки и окосмяване, други за потискане на ПМС, има даже такива, които вдигат либидото. Цаката е да се избере най-подходящият препарат за конкретната жена. Така че и това отпада като довод против контрацепцията.
Но едно нещо ме остави безмълвна в тая статия-значи некфи "био" ориентирани кифли купуват органик фоод, но чакат апликация да им каже кога са в овулация?!?! Къде си го завират тоя телефон, че да им измери сутрешната температура, сещайте се сами Смее се
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

4 deowin | 13.09.201319:14

Vankata_820, очевидно нямаш хал хабер за възможните странични ефекти от противозачатъчните хапчета.
Първо, има десетки видове такива.
Второ, страничните ефекти са различни при различните жени.
Трето, тези ефекти са адски разноообразни - някои хапчета изчистват кожата и правят косата по-гладка, други правят меструалния цикъл по-редовен и/или по-лек, трети го правят по-тежък, четвърти повишават либидото, пети го понижават, от едни апетитът се понижава, а от други - повишава, и т.н.
До сега не съм виждал противозачатъчни, от които да се развива нежелано окосмяване, обаче.
А ако жена ти обяснява мустаците си и задника си на вълнест мамут с тези хапчета, то вероятно те заблуждава.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

3 Vankata_820 | 13.09.201314:45

Причината повечето млади момичета да отказват да вземат противозачатъчни за много кратък период от време е да не се увеличи окосмяването по тялото им, в повечето случаи: да не им пораснат мустаци или косми по задните части и затова е хубаво мъжете в тези връзки да са нясно със себе си и с чувствата си!!!Усмивка
Търсете рунтавите индикации с широко отворени очи!!!Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

2 Vankata_820 | 13.09.201314:19

Пиша с желание да помогна на младите двойки, които вярват че само моногамността води до свръх удоволствие от половия акт и липса на проблеми след него!Усмивка
Мнението ми е, че когато жената иска да прави с постоянния си партньор секс, без презерватив и въпросният неин партньор няма опит в това, трябва жената да е на контрацептиви, максимум три месеца, а Аз лично бих казал, че и максимум един месец стига на един влюбен, млад неопитен мъж, за да узнае кога наистина свършва в нея, а не от време на време да си мисли, че свършва, ама всъщност да не свършва и така до един час, това обаче се случва, ако участникът е изцяло отдаден на секса с партньорката си и разпознава добре оргазмите й, пред неговия собствен финал - 100% гарантирано удоволствие, без последствия, ако сте добър самоучител и тя Ви се довери!!!Усмивка
При желание и сили, веднага за продължение на любовната игра, си трябва презерватив, освен ако...тя не е полиглот, но пък още не е доказано в каква степен оралната любов уврежда простатА на един мъж?!Усмивка Усмивка Усмивка
Другият вариант, хващате си жена, която е прекалила с противозачатъчните и не може да зачене, но пък тогава пропускате девственото и се набивате в многократната употреба, вариант който някои мачовци, го считат за трамплин в жалкия си живот - няма нищо по-живописно от девственото или малко сползваното здраво, ако ще и най-яката многочасова свирк@ да Ви извърти някоя палава ш@врантия за ширпотреба - ето затова Ви помагам!Усмивка
Обичам моногамността и живота си, а споделеният ми опит е за да служи вярно на интуицията Ви!!!Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.02.2012, 20:48

1 PinkPanther | 13.09.201309:20

Намирисва пак на двоен стандарт...не искат да пият „ синтетични хормони ежедневно“, но „държат подръка пакет "Ескапел", готов за употреба“...Правилно Удивителна „Ескапел“ не са „синтетични хормони“ Удивителна Въпрос Удивителна Е , вярно, не са за вскеи ден, а само за ударно ползване, но за това пък са в конска доза - разликата с „обикновените“ противозачатъчни е очевидна Смее се Или поне очевидна за консуматорите на „органични зеленчуци“ Смее се

Не се научИха тез' преводачи, че всички зеленчуци са органични (освен ако не са от керамика или пластмаса...въпреки, че пластамсите са продукт от „органични полимери„, така че, ако затворим едно око, и тях можем да ги пишем „органични“ Смее се ) „Органична храна" уви не е коректен превод на хамериканското „Оrganic food“...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани