Кризата в мъжествеността | webcafe.bg
Webcafe

Кризата в мъжествеността

ема ивановаЕма Иванова
26.06.2014, 16:27 (обновена 09.12.2016, 16:22)
мъжкари

"Мъжествеността" е дреха с тясна кройка, според филма “Мъжкари”

Често се говори за политически, социални, икономически и всякакви други кризи. Всички знаят и за кризата на средната възраст, но колко души са наясно, за мащабната криза в мъжествеността, която владее света може би вече повече от две десетилетия.

Тази криза не е забележима, нито обитава териториите, достъпни за масово осъзнаване. В същото време нейното изразяване оставя отпечатък върху света, какъвто го познаваме днес: от насилието над жени, малцинства и етнически групи, причинено основно от мъже, в крайна сметка до личното страдание на мъжете, което е свързано с все по-нереалистичните очаквания, отправяни от медиите и киното към тях.

"Мъжествеността като дреха"

Филмът "Мъжкари: насилие, медии и кризата в мъжествеността", който беше показан в социален център "Аделанте" на 25 юни всъщност развива тезата, че обществото превръща мъжете в насилници, като им вменява чувството, че трябва да бъдат контролиращи, непоказващи емоции, да са винаги силни и още куп клишета.

Да се побере в тези тесни "кройки" обаче е практически невъзможно за съвременния мъж. Често тaзи невъзможност избива в насилие към по-слабите физически: жени, деца, малцинства. В САЩ избива и във все по-зачестилото използване на оръжия от групи, които са с добър социален статус, т.е. не би трябвало да са в уязвимо положение.

С други думи "мъжествеността" е дреха, която моделира тялото, вместо да е обратното и това е проблем, който не само мъжете, но и жените трябва да осъзнаят.

Онлайн

Всъщност филмът не е никак нов, но посланията в него са абсолютно актуални за съвременните български мъже. От поне половин година, "Мъжкари" може да се гледа и онлайн безплатно. Досега той се разпространяваше предимно по феминистки групи, но излизането му до по широка публика и таргетирането му предимно към мъжете е похвално усилие на социален център "Аделанте".

Дискусия без дискусия

Целта на прожекцията в "Аделанте" обаче беше да се предизвика дискусия. Такава дискусия не се осъществи според очакванията на оргазнизаторите, отчасти и поради слабата посещаемост на филма.

Разбира се, в една обстановка на хаос в страната, в която емоциите, личните интереси и спекулациите владеят политическото и иконимическо пространство, един расистки пост в интернет, който твърди че циганите не са хора, защото не помагат за разчистването на собствените си домове, навярно е доста по-интересен, отколкото някакъв образователен филм, при това привнесен от "Америка".

Да се разсъждава расистски или сексистски навярно е доста по-лесно и по-удобно, особено за бели, хетеросексуални мъже, които чувстват заплашена властовата си позиция (имам предвид общинския съветник Костадин Костадинов, автор на расисткия пост, който предизвика и ответен отговор).

Няма виновни, традицията е в криза

Но, както е показано и във филма, мъжете, а и жените, не са виновни, че търсят отдушник за проблемите извън себе си, именно, защото кризата в традиционните представи за мъжественост е изключително дълбока.

А хората просто са облечени с "мъжкарски" и "полово оцветени" дрехи още от деца и не могат да ги свалят.

Бицепси и трицепси

Само сравняването в обиколката на бицепса на актьорите през годините в Холивуд, дава представа как мъжествеността все повече се превръща в алфа-образ, който трябва да запълни вакуума, създаден от навлизането на жените във всички сфери на живота. Нетрадиционната сексуалност също е предизвикателство за съвременния мъж.

По света и у нас

Примери за проблеми с приемането на "другия" и "различния" можем да видим навсякъде в ежедневието у нас. От заплахи и страх от провеждането на гей-парад и заканата, че ще убиеш "педалите" с камъни, до "сексуализирането" на жените, които заплашват крехото мъжко пространство - навсякъде у нас властва сексизмът, нетолерантността и традиционното, решаващо всичко със секс или насилие "мъжкарство", което обаче се държи все по-неадекватно.

Автомобилът като символ на мъжкото

Кой в България например не е чувал (или не е казвал лично) за жена в скъп автомобил: "С колко ли души е спала, за да кара тази кола"? Сексизмът е защита на територията, в която шофьорът е мъжът - свободен, независим собственик. Всъщност притежаването на автомобил (и неразумното му каране) е точно изява на подтисната "мъжественост".

И ако се разбират тези процеси, може да се разбере и реакцията на заплахата срещу "мъжката територия" (шофирането) с думите "Жените не са добри шофьори".

Разбира се, това е битово маловажно проявление на смазващата омраза и дискиримнация в нашето общество.

Тези разсъждения са точно в линията на филма "Мъжкари", макар и да е ясно, че за дълбоките психологически процеси на промяна на патриархалните традиционни ценности (процеси които в западния свят са започнали да се осъзнават още преди 15-ина години), у нас все още липса разбиране.

Но светът скоростно се променя. Защо и традиционния балкански мачизъм да не се промени? Това със сигурност би разрешило доста проблеми, а и би върнало България отново на картата на съвременността.

Oще: криза  мъжественост  насилие  сексизъм  традиция  филм 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

1 Rodrigo Diaz de Vivar | 28.06.201410:26

Как пък не се намери една дама да напише статия на тема "The crisis of femininity".
Според мен кризата на женствеността е причина авторката да напише статия за кризата на мъжествеността.
   

оценка

+5 -1