Жестоката истина за връзките в офиса | webcafe.bg
Webcafe

Жестоката истина за връзките в офиса

Lifecafe, по The Huffington post
11.08.2014, 21:05 (обновена 15.08.2014, 07:52)

1 от 2 снимки Назад Напред

офис

Жените са в по-лоша позиция, когато става дума за връзки в работата

Връзки в офиса? Защо не! В крайна сметка ново проучване, проведено от сайта за търсене на работа CareerBuilder.com сред 8000 служители доказа онова, което всички знаем: 4-ма от всеки 10 служители са излизали на среща с някого от офиса. А цели - 17% - повече от веднъж.

Има логика: на съвременния пазар на труда все по-голяма част от необвързаните са - трудещи се. Или по-скоро - голяма част от трудещите се - са необвъзани. Както и да го извъртим, факт е, че при условие, че хората прекарват обикновено повече от половината си време през деня на работното място - няма как да не развият по-задълбочени лични отношения с колгите. Фамилиарност, близост, сходни теми за разговор, добро разбирателство на професионална основа...

Разбира се, погледнато от този ъгъл, всичко звучи прекрасно и нормално. Но в действителност, връзките на работното място имат и своята "тъмна" страна, която се изразява в следното съждение:

"Той се вижда с нея от любов, a тя сигурно иска да напредне в кариерата".

Не може да не сте забелязали, че колегите мислят именно по този, доста сексистки начин, за връзките в офиса. Всъщност това е просто пореден пример как жените биват третирани неравностойно на работното място. Е, очевидно и след сто години феминизъм, предрасъдъците са неизкореними.

Въпреки че проучването на CareerBuilder констатира също, че напоследък 72 % от хората, които имат връзка с колега, не се опитват да я крият (в сравнение с 46% преди 5 години) - забивките в офиса, дори и сред колеги на едно и също ниво на кариерната стълбица или в различни отдели, не минава без усложнения или негативни реакции.

И пак да кажем: дори и да изглежда, че и мъжете, и жените, които имат връзки с колеги, са гледани с лошо око, критиката към жените е много по-силнa.

Факт: предимно жените плащат скъпия данък "обществено мнение"

Изследване от 2009 година, публикувано в изданието Western Journal of Communication, потвърждава казаното вече: повечето служители възприемат негативно връзките в офиса (въпреки че изключително много от тях са ги практикували), както и че като цяло насочват раздразнението или гнева си към жените.

Повечето изследователи считат, че има три основни мотивиращи фактора да излизате с някой от офиса - любов, его и кариера - и че начинът, по който колегите приемат двойката на работното място, зависи от това как възприемат мотивацията за връзката, а именно: дали мотивацията идва от страна на мъж или на жена.

Да, отношението е различно

Проучването на Western Journal of Communication доказва именно това: в повечето ситуации служителите са на мнение, че жените са мотивирани да започват връзки в работата основно от загриженост за кариерата си.

Повечето хора смятат, че връзката дава перспектива на жените да получат някакви свързани с работата предимства. Докато при мъжете мотивацията е разглеждана от гледна точка на по-малко застрашителната професионално любов, или на мъжкото его.

Офисни клюки и неудовлетворение

Погледнато в по-общ план, една от най-сериозните причини, поради които работодателите се стремят да не толерират връзки в офиса, е че те предизвикват слухове и клюки - а клюките хабят време и предизвикват недоверие и неудовлетворение.

Междувременно жените е по-вероятно от мъжете да бъдат мишена на тези офисни клюки, според изследване от 2012 година, публикувано в изданието Sex Roles. Това може би обяснява защо офисните клюки за романтични връзки като цяло избират за мишена жената, а не мъжа.

На жените винаги се гледа критично

Много жени знаят или са усещали на гърба си подозрително отношение от страна на колеги. Дори и да не излизат с шефовете си, те биват обвинявани заради показано положително отношение към тях, поне когато става въпрос за повишения, преструктуриране на екипи или финансови бонуси.

Жените винаги са по-лесната мишена за онези колеги, склонни да използват офисните клюки като метод да попречат на другите, или да спечелят предимство за себе си.

Имайте предвид и друго: с тази статия не казваме, че жените, които имат връзки с колеги, трябва да ги прекратят веднага и да започнат внимателно да разделят личния от професионалния си живот. Но е добре просто всички работещи да са наясно, че освен лошото отношение от страна на колегите има и друга причина, поради която жените може би изживяват по-сериозно последиците от офисните връзки.

И тази причина може да е свързана с основни полови различия.

Въпреки че и двата пола са емоционални, жените споделят, че изпитват негативни емоции по-често и по интензивно от мъжете, влючително тревожност и тъга, поне според изследване на университета във Флорида, разглеждащо въпроса за пола и емоциите.

Това изследване също така установява, че жените изразяват по-охотно чувствата си от мъжете, и е по-вероятно да говорят за емоциите си, особено за гнева, с други хора.

А това обсъждане със сигурност още веднъж ги поставя в уязвима позиция в работата.

Изводът?

Oще: връзка  връзки  жени  мъже  офис  работа  секс 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

5 Божидар Гюлмезов | 15.08.201418:50

Очаквах да прочета нещо доста по-различно в тази статия, а то го избиха на феминизъм, и как жените пак са дискриминирани...


А за жените се говори повече основно защото другите жени ги обсъждат, завиждат и клюкарстват. Дет се вика една на друга си го правят, не са им виновни мъжете за това нещо...
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

4 Citizen X | 14.08.201415:52

Това, комай, е формулата за успех за много локални курвета, продукт на селски майчици със соц манталитет, налазили големио грат?!? Чуди се
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 08.08.2014, 15:01

3 Harbinger | 14.08.201409:31

Има хубава поговорка какво да не си вадиш където си вадиш хляба. Големите компании прозират мъдростта в нея и забраняват връзките между служителите. Също така насърчават съществуващите връзки да се оповестяват открито, а не да се шушукат по ъглите.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

2 Rowan | 14.08.201409:12

Основният проблем на връзките в офиса: аз искам от колежките само секс, те напират да се женят. Виж, ако двете страни искаха едно и също… Отегчен
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 15.03.2013, 13:26

1 DonTsetsi | 14.08.201401:07

Bullshit! Това е извода. Тази феминистка пропаганда в уебкафето вече дразни.
   

оценка

+3 -0

Най-коментирани