Снимка с 84 милиона звезди | webcafe.bg
Webcafe

84 милиона звезди

Lifecafe
25.10.2012, 12:08 (обновена 25.10.2012, 12:59)
Млечен път

Снимка: © European Southern Observatory

Това е централната част на Млечния път. Оригиналната снимка е от 9 млрд. пискела, получена чрез комбиниране на хиляди инфрачервени снимки на телескопа VISTA.

Астрономите успяха да преброят 84 милиона звезди в сърцето на Млечния път, нашата красива и загадъчна галактика. Това стана с помощта на гигантския телескоп VISTA, базиран в Чили, който засне хиляди снимки за учените от Европейската обсерватория (ESO).

Подобно на части от пъзел, кадрите бяха сглобени в една обща снимка с гигантски размери - 9 гигапиксела. Ако се принтира, тя ще е с големина 9 на 7 метра.

На нея се виждат 10 пъти повече звезди в сравнение с досегашните снимки от Космоса. Заснемането на части от Млечния път е доста проблемно, заради голямото количество космически прах. Ето защо този път е използвана инфрачервена светлина.

Учените са надяват да открият незабелязани детайли, които да им помогнат по-добре да разберат Млечния път.

„Ако наблюдаваме в детайли милионите звезди, които заобикалят центъра на Млечния път, ние може на научим много за формирането и еволюцията не само на нашата галактика", надява се водачът на научния на научния екип Роберто Сайто от Чили.

Диаметърът на Млечния път е около 100 000 светлинни години. Само 10% от материята на Млечния път е във формата на звезди, за останалите 90% се предполага, че са съставени от тъмна материя. Изчислено е, че съдържа от 100 до 400 милиарда звезди.


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани