Защо порнозвездите стават компаньонки | webcafe.bg
Webcafe

Защо порнозвездите стават компаньонки

Lifecafe, по Salon.com
28.02.2014, 18:47 (обновена 04.03.2014, 12:37)

1 от 5 снимки Назад Напред

Еротично изложение

Снимка: © Getty Images

Порно индустрията се сви доста в последните години, а звездите търсят нов начин да печелят от тялото си

През 2007 бившата порноактриса Марая Милано се завръща в бранша след седемгодишна пауза. Пищната брюнетка се снима в първия си филм за възрастни през 1998, когато е на 18 години, и участва в 240 филма, преди да се оттегли 2 години по-късно. Когато се връща в порното, колежка се свързва с нея с въпрос, който никога не е чувала през първите си години в бранша: колко взема като лична компаньонка.

"В началото реагирах "Моля? Това е безумно", казва Милано, която завинаги е напуснала бранша през 2011. "Но момичета ми пращаха през цялото време съобщения, питайки: 'Марая, колко взимаш?" В Twitter, по имейл, все с въпроси колко ми е тарифата като компаньонка. Хората приемаха като даденост, че го правя". Дори нейният агент по това време й се обажда да пита дали тя проявява интерес към подобни ангажименти.

Когато Милано навлиза в порното, актрисите, които открито се подвизават и като компаньонки, са рядкост

"Да бъдеш компаньонка се смяташе за нещо мръсно, за долнопробно. Никой не признаваше открито, ако го прави". Но при завръщането й след по-малко от десетилетие браншът се е променил драстично: броят на актрисите е станал по-голям, броят на достъпните роли и филми е намалял, а възходът на цифровото пиратство е свалил тарифите на хората в бранша. Компаньонството, или "работата на частно", е станала един от най-доходните начини за порноактьорите да допълват намаляващите си доходи, като много от тях печелят хиляди долари само за една поръчка.

Тъй като компаньонството е незаконно в Калифорния, тази тенденция рядко се обсъжда публично извън бранша. И все пак възходът й е донякъде публична тайна в Сан Фернандо Вали, където се снима около 90% от порното. "Ако погледнете сайтовете за компаньонки, почти всяка порнозвезда присъства и там," коментира актрисата Хюстън. "Мисля, че вече практически всички го правят."

Сторми Маунтън, говорител на каталога за актьори във филми за възрастни Eros.com, приема възхода на компаньонството като отражение на цялостната промяна в бранша. Докато преди порноактьорите се концентрираха върху предлагането на предварително записано съдържание, възходът на бизнеса с шоута чрез уеб камери и социалните медии увеличиха акцента върху връзката с феновете.

"Ражда се нов тип порнозвезда," казва тя. "Преди просто трябваше да изглеждаш добре във филма. Сегашните порнозвезди се чувстват по-комфортно с такъв тип взаимодействие и това понякога означава, че са по-склонни да излизат с хора срещу заплащане."

Практиката предизвиква и опасения сред шепа представители на бранша, които приемат перспективата порноактьорите да правят секс без предпазни средства с "любители" - такива, които често излизат с компаньонки, като потенциален риск за здравето им. "Официално не се чува много за това, защото това не е нещо, което големите агенции или студия биха заявили открито", казва Майк Саут, бивш порноактьор, сега поддържащ клюкарския блог MikeSouth.com. "Но когато говориш с акьорите и хората, изложени на най-голям риск, цялата история с компаньонството е един от най-големите проблеми, свързани с предаването на венерически болести на снимачната площадка."

Въпросът с компаньонството провокира противоречиви реакции сред актьорите, донякъде защото е сравнително нов феномен

Някои от тях вероятно са работили на частно от години, но практиката като цяло бе стигматизирана в порноиндустрията поне доскоро. "Някога актрисите, които се подвизаваха и като компаньонки, не ги наемаха, защото се считаха за по-рисков фактор за венерически болести", казва Кейдън Крос, започнала в порнобранша през 2006. "Никой не ги искаше на снимачната площадка".

Тъй като компаньонството е по-доходно от снимките на филми, мнозина го приемат като доста сходно на интерактивните шоута пред уебкамера или екзотичните танци. За много актриси то е начин да се рекламират и да печелят допълнително пари на все по-конкурентния пазар. "Повечето изпълнители, които компаньонстват, го приемат като част от многобройните си източници на доходи, защото това е абсолютно необходимо в сегашния порнобранш," казва Уайтакър. "Ако си седиш и чакаш да ти се обадят порнопродуцентите, много трудно ще свързваш двата края."

Въпреки че актрисите могат отделно да се рекламират като компаньонки на традиционните сайтове за такива услуги - като Eros или MyRedBook, много от тях се рекламират и на сайтове, насочени специално към фенове на порното. Въпреки че повечето от тези обяви умишлено са с разтегливи формулировки, офертите на някои актриси за "странични услуги" не крият какво предлагат, като някои открито казват, че предлагат BBFS ("пълно обслужване на голо," тоест секс без презерватив) срещу определена сума.

Като цяло предлагащите BBFS актриси са рядкост, а тези, които го правят, обикновено изискват актуално изследване за венерически заболявания, преди да се срещнат с клиента. Трудно е да се прецени колко от хората от бранша предлагат тази услуга, като според повечето анализатори практиката не е масова. "За порноактьорите тялото е техният бизнес," пояснява Уайтакър. "Няма смисъл те да допускат нещо да се случи на тялото, с което си изкарват прехраната." Дерек Хей, бивш порноактьор и сега собственик на агенцията LA Direct Models, е съгласен: "Би ме изненадало много, ако компаньонките предлагат да спят с клиенти без презерватив," коментира той.

Но дори и да е така, в бранша на секструженичките това се оказва проблем, най-вече за тези, които не предлагат подобни услуги

Тъй като порноактьорите се изследват на всеки две седмици и като цяло не носят презервативи на снимачната площадка, според повечето анализатори порноактьорите, които работят "на частно", е по-вероятно да предложат BBFS, отколкото компаньонките, които нямат нищо общо с порнобранша.

"Много момичета идват в бизнеса от порното, и реално прецакват професионалните компаньонки, защото го правят на голо, а професионалните куртизанки, ако ги наречем така, не биха го сторили - и сега клиентите им започват да очакват от тях да го правят," коментира Саут.
Според някои обаче компаньонството сред порноактрисите изобщо не е заплаха за порноиндустрията. В интервю пред Forbes преди месец порноактрисата и компаньонка Адалия коментира, че смята компаньонството за дори по-безопасно от снимките на порнофилм: много от студията не наемат изпълнители, изискващи употреба на презервативи по време на снимки, така че работата "на частно" й дава по-голяма свобода да практикува безопасен секс.

"Винаги съм се чувствала по-защитена и в по-голяма безопасност, защото избирам сама какви практики за безопасен секс да използвам, и не губя работа, като избирам да играя на сигурно," твърди тя.

Цари и дебат дали практиката се насърчава или поне толерира от хората във висшия ешелон на порнобранша. "Като цяло на това се гледа с неодобрение от повечето студия, и то е табу за порнозвездите, които са на постоянен договор," казва Маунтън. "За други, включително някои агенти, това е част от бизнеса." Консенсусът е, че повечето агенции си затварят очите за компаньонството, но някои агенти дори охотно уреждат външни ангажименти наравно със снимките за порнофилми. "Те сключват договор с момичетата и буквално ги правят свои заложници, ако не се съгласят да компаньонстват," казва тя.

"Нямам проблем с компаньонството или проституцията," коментира Саут. "Звучи безсмислено продажбата на секс да е незаконна, а продажбата му с камера в стаята да е законна. И все пак смятам, че като във всяка професия той трябва да се практикува отговорно. Когато си в порнобранша и снимаш предимно без презерватив, носиш отговорност да използваш кондоми, когато компаньонстваш, и да съзнаваш, че ако не го правиш, застрашаваш живота - и бизнеса - на колегите си от бранша."

"И в момента се намираме буквално на ръба на законността"

"Борим се срещу адски много законови регулации, включително изискване за задължителна употреба на презервативи на снимачната площадка," казва Крос. "Твърде много са нещата, които вече са срещу нас. Да се добавя и компаньонството към всичко останало не е особено добра идея. Не съдя момичетата, които го правят, и донякъде разбирам защо го правят... За съжаление браншът е стигнал до етап, в който според мнозина просто нямаш право на избор, и парите са сериозен фактор за това."
Но докато икономическият модел на порнобизнеса остава непроменен, надали компаньонството сред актрисите ще спре в близко бъдеще. "Не мисля, че има някакъв начин то да бъде спряно," казва Милано. "Има твърде голямо търсене, твърде много пари. И няма достатъчно работа на снимачната площадка."

Oще: компаньонки  порно  порно индустрия  презерватив  проституция  тарифа 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

1 Оня Дето Го Трият | 01.03.201416:00

И порното стана пълна чалга - снимането на филми (клипове) е само за реклама на компаньонстването muhihihihi
   

оценка

+0 -1