Наука за хипстърията | webcafe.bg
Webcafe

Наука за хипстърията

Lifecafe , по материали от чуждестранния печат
20.01.2012, 16:39 (обновена 27.01.2012, 13:41)
хипстер

Снимка: © Getty Images

Най-висшата форма на хипстърия е да слушате това, което още никой не е чувал

Има много фактори, които определят що е то хипстър. Очилата изглежда винаги са начело на списъка. Начинът на обличане също е от голямо значение за хипстърите, както и тяхната мания по най-новата и най-хубава музика. Точно върху нея е съсредоточено и ново изследване от Харвард.

"Уникален" музикален вкус и взаимно влияние в откриването на неизвестни банди

Въпреки че тайната на тесните дънки и очилата с рогови рамки може би никога няма да бъде разгадана, учените са успели да наредят правилно поне една част от пъзела на хипстърията. Изследователите са установили, че влечението към уникалните вкусове и предпочитания кара хората да се превръщат в хипстъри.

В изследването са били анализирани Facebook профилите на 200 студента в продължение на 4 години. Заключението от това е, че "студентите, които споделят еднакви музикални вкусове, се сближават, за разлика от тези студенти, които повлияват на стиловите предпочитания на другите".

Елитизмът на непрекъснатото търсене на нови и нови "нечувани" изпълнители

С други думи, по-вероятно е да откриете нов приятел в лицето на някой, който вече считате за готин, защото вече харесвате еднаква музика, вместо да възприемате любимите групи на ваши приятели. Това обяснява научният ръководител на изследването Кевин Луис.

"Значението на инди/алтернативния вкус не се основава просто на самите музикални предпочитания, но и на факта, че ти си единственият сред приятелския ти кръг, който има такива предпочитания. Ако даден човек харесва The Decemberists и изведнъж всички останали започнат да ги слушат, този човек вече няма да се отличава от тях.

Този вкус изгубва голяма част от своята привлекателност и човекът започва да търси някоя нова група, чрез която да изрази своята "хип" същност." Тоест ако приятелите ви започват да харесват същите инди банди като вас, вероятността вие да разлюбите тези банди е много по-голяма.

Най-висшата форма на хипстърия е да слушате това, което още никой не е чувал

Този цикъл може да продължава почти до безкрайност. Хипстърът продължава да търси нова и все по-непозната музика, докато - поне в собствената си глава - той стане толкова готин и неговите музикални вкусове станат толкова отличителни, че вече няма никой друг на света, който е достатъчно "хип", за да му стане приятел. Това вероятно е повратната точка на хипстърията - самотен планински връх, на който той стои в своята карирана риза и кецове и слуша музика, която само той може да чуе.

 

Има три иновативни услуги, които влизат в помощ на хипстъра при откриването на новите му любими групи. Тях ни разкрива Елиът Ван Бъзкърк - главният редактор на Evolver.FM (сайт, който прави преглед на приложения за онлайн слушане на музика).

Pitchify (http://pitchify.com)

Използвайте Pitchify за бърз достъп до най-добрата и най-нова музика. Сайтът агрегира всеки нов рилийз, който получава оценка от 8 (или повече) от 10. Pitchfork и Drowned in Sound - два от най-оформящите музикалните вкусове блогове в Интернет - и автоматично ги зарежда за поточно слушане в Spotify. (Ако ви е необходим Spotify акаунт). "Повечето от нас не могат да стоят и да дебнат Pitchfork по цял ден в търсене на музика, така че отнема не повече от 10 секунди да започнете да слушате невероятен нов албум", казва Ван Бъзкърк.

We Are Hunted (http://wearehunted.com)

We Are Hunted е безплатна онлайн музикална класация, която проследява най-големите изгряващи песни, които хората обсъждат в социалните медии, блоговете, форумите и мрежите за обмен на файлове. "Тя е в голяма степен ориентирана именно към новата музика," пояснява Бъзкърк, "и е толкова лесна за употреба, че дори двегодишно дете може да се възползва от нея."

Той е прав - докато агрегаторите като Hype Machine са пригодени за хора, които знаят как да претърсват нета за музика, We Are Hunted използва удобна за скролиране стена с големи и ярки снимки на бандите и леснодостъпни за поточно слушане MP3-ки.

Discovr (http://discovr.info)

Discovr за iOS (на цена $2) действа като Pandora - на принципа, че ако харесвате определена банда, вероятно ще ви допаднат и групи, които звучат точно като тях. Потърсете някой изпълнител и Discovr ще направи "карта" на него, изграждайки подобно на паяжина съзвездие от подобни изпълнители, които можете незабавно да чуете с едно плъзване на пръста.

"Има милиони групи в това приложение и то е наистина приятен начин да разглеждате и да откривате нови непознати феномени", коментира Ван Бъзкърк.

Oще: изследване  класация  музика  очила  песни  хипстър 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.02.2011, 15:39

8 Uti | 23.01.201210:18

И какво? Излиза че, коато на хипстъра някоя инди-група наистина му допадне, той си мълчи и се моли да не започнат да я слушат други хора, та да не се наложи той да престане. луд!?!?!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.04.2011, 23:12

7 vseznaiko | 22.01.201223:13

малко брутал копи пейст сте направили, ама никъде не виждам да сте споменали изто4ника, нито да сте споменали 4е това не е ваша статия. 4ак толко 4е и с рекламите накрая сте го превеждали, сеедно с Гугъл. оригинала е дума по дума иденти4ен и може да се намери в менсхелт то4ка ком
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.08.2011, 14:27

6 Ex Freerider | 22.01.201218:09

Фънк дем хол Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.07.2011, 00:21

5 Илиян Илиев | 22.01.201217:57

Слушането на тотално забравени групи от мнозинството , но не са забравени от такива като мен също ли е Хипстър ?! Или само съм си само фънкманиак ;) който обича истинският функ създаден през 80-те и началото на 90-те госини на 20 век Много щастлив Защото едва ли вече някой си спомня за Cameo , Midnight Star , Rick James и още много истински фънкари.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.08.2011, 14:27

4 Ex Freerider | 22.01.201216:47

Зелените от София, але але Много щастлив
http://www.youtube.com/watch?v=WUPmdfIlXtM&feature=related
Кой църка вътре, бе? Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.07.2011, 16:52

3 tufto | 22.01.201216:27

Last.fm
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.01.2011, 20:35

2 Копче | 22.01.201215:04

Я, не знаех, че съм хипстър Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

1 Dimitar Stamboliyski | 22.01.201212:20

Чекиджийска статия!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани