Орторексията: наркомания за вегани | webcafe.bg
Webcafe

Наркомани за "чиста" храна

Lifecafe.bg по Mercurynews
03.09.2014, 22:36 (обновена 07.09.2014, 08:53)

1 от 3 снимки Назад Напред

Кампания на PETA  призоваваща към вегънството

Снимка: © : Ferdaus Shamim

В своя кампания неправителстваната организация PETA призовава хората да започнат "нов лист" в живота си и да станат вегани. Не е ясно обаче, доколко това е безопасно

По време на скорошното си посещение на фермерския пазар Half Moon Bay, Джони Ригини не изпада в паническа атака, нито мъмри майка си, когато тя купува не-органични продукти. За Ригини, този момент на самоограничение бележи поредна малка победа в опитите му да преодолее патологичната си мания по консумацията на "чисти" храни.

От около 20-годишна възраст, Ригини се е посветил изцяло на веганска и суровоядска диета, смятайки, че тя му предлага здравословен начин да се възстанови след годините на анорексия и булимия.

Той обаче е извел тези ограничаващи диети до крайности и страда например за това, че плодовете и зеленчуците губят "жизнените си сили" с всяка минута, изминала от откъсването им.

Храненето, което те прави асоциален

Сега той казва, че неговото "извратено мислене" е било симптом на орторексия - хранително разстройство, което все повече се оказва във фокуса на вниманието на здравните експерти.

Ригини не се вманиачава по броене на калории, както го е правил при анорексията.

Той чете упорито етикетите със съставки - и отхвърля храните с етикети, които са твърде "нечисти".

За него изглежда невъзможно да се храни в ресторанти или в домовете на други хора, или да се намира около хора, консумиращи нездравословни храни. Той дори е изхвърлял храната, която майка му е донесла вкъщи от супермаркета.

"Точно както се ограничавах от храната, се ограничих от хората", казва той. "Ако те консумираха нещо, което моят орторексичен ум не одобряваше, получавах физически гърчове и панически атаки".

Кога здравословното хранене става вредно

Експертите по хранителни разстройства казват, че няма нищо лошо в това да искаш да се храниш питателно или да елиминираш определени храни. Но здравословното хранене става вредно, когато мисленето или поведението на хората стане толкова "крайно не-гъвкаво", че те излагат на риск физическото и психическото си здраве и отношенията си с други хора, казва Дженифър Ломбарди, изпълнителен директор на Центъра за възстановяване от хранителни разстройства в Сакраменто.

"Всяка диета или диетично ограничение, което кара човека да не може да се наслаждава комфортно на храната и да се социализира чрез нея, отива твърде далеч," е съгласна и Леа Хопкинс, клиничен диетолог в центъра за лечение на хранителни разстройства "Monarch Cove" в Пасифик Гроув.

Не е изненадващо, че хората толкова трескаво се вкопчват в тенденциите за здравословно хранене, особено на места като Северна Калифорния, където гурме културата се състои в консумация на здравословни продукти и се отричат съставки, които не са органични, натурални или местно производство.

"Някои от колегите ми наричат това "Еко-био-синдром", казва Кейти Бел, медицински директор на проекта "Здравословно тийнейджърство" в Лос Гатос. Тя добавя, че първоначалният избор да се спре консумацията на захар, преработени храни и други често определяни като "вредни" храни от орторексиците им носи похвали от други хора, одобряващи тяхната самодисциплина и постиженията им в отслабването.

"Не бяха 100% чисти или 100 сурови"

Орторексията се превръща в гореща тема в социалните медии през пролетта на тази година, когато Джордан Йънгър, авторката на блога Blonde Vegan, изненадва своите 70 000 последователи в Instagram с вестта, че има това хранително разстройство.

Тя казва, че се е отказвала от продукти, дори когато са попадали под "веган" определението за храни, защото те "не бяха 100% чисти или 100 сурови. Следвах хиляди правила в главата ми, от които само се чувствах все по-зле".

Орторексията, за разлика от по-добре изучените хранителни разстройства като анорексията и булимията, все още не е включена в актуалното пето издание на Диагностичния и статистически наръчник на психичните разстройства (DSM-5), който се счита за универсална основа за психиатрични диагнози.

Настоящата работна дефиниция е на лекаря от Сан Франциско Стивън Братман. През 1997 г. в есе за Yoga Journal и последвала книга "Наркомани за здравословна храна", той описва своето "пристрастяване към здравословни храни", което той нарича орторексия - думата произлиза от гръцката "орто-", означаваща "правилен, точен или истински".

Братман пише, че неговата орторексия е започнала през 70-те години, когато е живеел като "посветен" вегетарианец и е готвил в комуна за органични храни. Себеотрицанието и изборът на "чисти" продукти са го карали да се чувства "съобразителен, силен и уверен в себе си".

Подобно на Ригини, той си е изградил отвращение към храни, които не са били току-що откъснати от растението, и е поучавал приятелите и членовете на семейството си за опасностите на рафинираната, обработена храна, пестицидите и изкуствените торове.

"Способността ми да водя нормални разговори страдаше от натрапчиви мисли за храна", пише той. "Необходимостта да се снабдявам с храни без месо, мазнина и изкуствени химикали правеше недостъпни за мен почти всички социални форми на хранене".

"Бях самотен и вманиачен"

Експертите казват, че орторексията става опасна за живота, когато ограниченията в храненето правят невъзможно приемането на достатъчно калории и хранителни вещества, за да не се влошава човешкото здраве. Бел наскоро е лекувала 14-годишно момиче, което се е хранило само със сурови плодове и зеленчуци. Тя е свалила 36 кг и се е наложило да бъде хоспитализирана заради аритмия.

Ригини описва своите страдания като по-скоро психически, макар че ограниченото му хранене е затруднило възстановяването на теглото, което той е изгубил чрез анорексия, което в един момент го е докарало до 27 кг тегло при ръст 170 см.

"Гладуващият мозък"

Един от страничните ефекти от недостатъчното хранене е "гладуващият мозък", който допълнително изкривява мисленето и самоосъзнаването, казва Бел. Не помага особено и фактът, че орторексиците се вкопчват във всякакви вести от нови изследвания или публикации в социалните медии, дори от популярни лекари и автори на бестселъри, обясняващи им "какво е полезна храна, какво е вредна храна, какво е безопасно и какво не", казва д-р Кристин Папас от Клиниката за възстановяване от хранителни разстройства в Корте Мадера.

Ако игнорираме влиянието на медиите, основните причини за орторексията са сложни и трудно определими, точно както е и при повечето други хранителни разстройства.

Бел цитира изследвания, показващи, че 75% от хората с хранителни разстройства имат тревожно разстройство, а 75% от тях демонстрират характеристики на обсесивно-компулсивно разстройство, болните от което са известни с прекалените си опасения за хигиената и бактериите.

По подобен начин, орторексиците се "докарват до недохранване, фокусирайки се върху удържането на токсините извън тялото си", казва Бел.

Експертите не са единодушни дали е вероятно орторексиците да страдат и от други хранителни разстройства. Папас е имала контакт с пациенти като Ригини, които са страдали от анорексия или булимия, след което са преминали към орторексия, отличаваща се с потребността да упражняват строг контрол над консумираната храна.

Според други, орторексията обикновено е първият сблъсък на пациента с хранителните разстройства. "По-често те имат здравословен проблем и решават, че желаят да се "хранят здравословно", казва Ломбарди. "Проблемът е, че нещата излизат извън контрол".

Варианти за лечение

Лечението може да включва болничен престой за справяне с животозастрашаващи състояния, програма за "захранване" и интензивна самостоятелна и групова терапия. На пациентите понякога също така се предписват антидепресанти или медикаменти за лечение на тревожни разстройства.

Ригини, който преди е бил хоспитализиран заради анорексия, в момента не е част от официална програма, но посещава групи за психологическа подкрепа на хора с хранителни разстройства. Той обаче все още се придържа към веган и суровоядска диета, заради убеждението си, че това е най-добрият начин да се грижи за добрата форма на тялото си.

"Сега влагам любов и положителна енергия в храната, която отглеждам или купувам, приготвям и консумирам... Диетата и здравословното ми състояние са по-стабилни, защото умът ми е по-стабилен".

Oще: болест  веган  веганство  вегетарианство  вреди  диета  орторексия  храна 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.06.2015, 12:45

1 Orchid | 23.06.201512:49

Етимологията малко куца..."ортос", а не "орто" е гръцката дума. По-внимателно със справките в Уикипедия. Шокиран
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани