Котките обичат жените - и ги манипулират | webcafe.bg
Webcafe

Котките обичат жените - и ги манипулират

Lifecafe , По Discovery.com
02.03.2011, 14:54 (обновена 07.03.2011, 10:54)
котка

Снимка: © Getty Images

Дори и да не го съзнавате, вашата котка ви контролира...

Връзката между котките и техните собственици се оказва много по-сложна и емоционална, отколкото досега сме си представяли - особено за жените, любителки на котешкия род, както и за отвръщащите на любовта им домашни любимци, твърди ново изследване.

Според публикувания в изданието Behavioural Processes доклад от проучването, котките се привързват към хората - и особено към жените, като един вид социални партньори, а не само с цел да осигурят прехраната си.

Според учените динамиката във взаимоотношенията между котките и хората е почти идентична на междучовешките контакти, като котките често дори се превръщат в еквивалента на покрити с козина "деца" в домовете, където са отглеждани.

Дори и да не го съзнавате, вашата котка ви контролира

"Храната често се използва като демонстрация на обич - и начините, по които котките и хората се отнасят към храната, са сходни по природа на взаимодействията между майка и все още непроговорило бебе", твърди съавторът на изследването Джон Дей от центъра за изследване на храненето на домашните животни "Уолтъм". "И котките, и човешките бебета поне частично контролират кога и какво получават като храна."

За изследването, проведено под ръководството на Курт Котршал от изследователския център "Конрад Лоренц" към Виенския университет, учените са записали на видео и по-късно са анализирали взаимодействието между 41 котки и техните собственици в рамките на четири продължителни периода.

Регистрирано е било както поведението на котката, така и на стопанина й, а характерът на двамата е бил подложен на отделна оценка чрез тест. За анализ на реакциите на котката авторите на проучването са поставили на пода плюшена сова с големи стъклени очи, така че котката изненадващо да попадне на нея.

Жените се социализират по-добре - включително и с котките

Изследователите са установили, че котките и собствениците им са имали силно влияние един върху друг - до степента често да контролират поведението на другия. Екстровертните жени и младите и активни котки са постигали най-голям синхрон помежду си, като в тези случаи на котките само им се е налагало да използват леки знаци от рода на единично вертикално движение на опашката, за да демонстрират желание за приятелска близост.

Въпреки че котките имат много почитатели и сред мъжете, проучването, подобно на доста други от този род, разкрива склонност при жените да взаимодействат в по-голяма степен с котките си (без значение дали са мъжки или женски) в сравнение с мъжете. "В отговор котките също търсят по-често контакт със стопанките си - и по-често са инициаторите за него (например като скачат в скута им)", твърди съавторът на проучването Мануела Ведл от Виенския университет, като допълва, че "стопанките на котки имат по-тясна връзка с домашните си любимци в сравнение с мъжете."

Освен това изглежда, че котките запомнят проявите на добро отношение към тях - и се отплащат за него по-нататък.

Ако стопаните се съобразяват с желанията за взаимодействие на котката, самата котка в друг момент ще се съобрази с желанието на собственика си. Котката обаче "има известно предимство в това взаимно договаряне", тъй като притежателите й вече са мотивирани да изградят социален контакт.

Oще: взаимоотношения  домашни любимци  изследване  котки  хора 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

4 strawsPulledAtRandom | 08.03.201108:41

За Чърчил не се съмняваме Mr. Green Той и в лице, и във физика прилича на прасе Отегчен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

3 boris | 07.03.201120:50

" Кучето те гледа с възхищение, котката те гледа с презрение, само прасето, от всички животни, те гледа право в очите като равен с равен!.
------------------------------------------------------------------------------------
Уинстън Чърчил
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

2 strawsPulledAtRandom | 07.03.201112:26

Къде отива енергията на човечеството... Вместо да се търси начин да се спасят хилядите изчезващи животински видове заради човешка дейност, се прави специално изследване на пухкави сладки котенца в домашни условия, посредством плюшени играчки и камера? Изследване, в което се доказва очевидното и безсмислено твърдение, че водата е мокра? Аз ли не прочетох добре статията или светът е сериозно извратен?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2011, 15:46

1 Haha | 07.03.201111:42

Абсолютно верно си е - големи манипулатори са. Сякаш не ние ги притежаваме, а те нас Усмивка
Както във вица:
Кучето си мисли "Хората са по-големи, по-силни, по-умни от мен и въпреки това се грижат за мен, хранят ме и ме обичат. Те сигурно са богове!"
Котката си мисли "Хората са по-големи, по-силни, по-умни от мен и въпреки това се грижат за мен, хранят ме и ме обичат. Аз сигурно съм бог!"
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани