Защо психопатите са по-успешни | webcafe.bg
Webcafe

Защо психопатите са по-успешни

Lifecafe, по The Daily Telegraph
10.05.2014, 19:17 (обновена 15.05.2014, 17:30)
американски психар

Липсата на страх, типична за психопатите, също може да е от полза за хората на работното им място

Поведението на психопат е полезно в професионалния и в любовния живот. Да, звучи странно - в крайна сметка кой би наел Ханибал Лектър или би искал да излиза на любовни срещи с Норман Бейтс?. Но именно това е идеята на "Ръководство за успех на добрия психопат", наполовина научнопопулярна книга, наполовина ръководство за самопомощ на Анди Макнаб и професора по психология в Оксфорд Кевин Дътън.

"Исках да развенчая мита, че всички психопати са лоши," казва Дътън, който е разглеждал тази тема и преди. "Правил съм проучвания сред представители на специалните служби, хирурзи, висши мениджъри в хедж фондове и адвокати. Почти всички те притежават психопатични черти, но ги използват по много начини, за да бъдат по-добри в това, което правят."

Именно при това изследване той се запознава с пенсионирания сержант от SAS и автор на бестселъри Макнаб, който при тестове е демонстрирал много от тези психопатични характеристики, включително безпощадност, безстрашие, импулсивност, понижена емпатия, изградена самоувереност и липса на разкаяние.

"Психопатът не се получава от едно конкретно нещо," обяснява Дътън. "По-добре е да мислим за тези характеристики като регулатори в студиен смесителен пулт, които можеш да увеличаваш и намаляваш в различните ситуации; ако всички те са на максимум, тогава сте опасен психопат.

"Но това да сте психопат не е нещо черно-бяло; то има спектър, точно като ръста и теглото."

Както казва пред Дътън един опасен психопат, който излежава доживотна присъда за многобройни убийства: "Не че сме лоши по природа - просто в нас има твърде много добро."

Добре, как тогава да действате повече като психопати в ежедневния си живот?

В БИЗНЕСА

Концентрация

"Ако съм в ситуация, в която съм нечий заложник, бих предпочел психопат да влезе през вратата, а не някой друг - защото знам, че той ще е напълно концентриран и фокусиран върху текущата задача," казва Макнаб.

Способността, която притежават психопатите - да намаляват емпатията си и да блокират други притеснения и опасения, ги прави особено успешно действащи в среда на силно напрежение. "Ако съм подсъдим, бих искал психопат да ме представлява като адвокат. Искам някой, който да може да разкъсва хората на свидетелската скамейка, да се прибира после при семейството си и да не се замисля твърде много за това какво е направил, защото за него това е просто работа."

Безстрашие

Липсата на страх, типична за психопатите, също може да е от полза за хората на работното им място, коментира Дътън, който запитва читателите на книгата: "Какво бихте сторили в тази ситуация, ако не се страхувахте?" (Всъщност тези думи повтарят почти дословно надпис, който посреща посетителите в централата на Facebook в Калифорния: "Какво бихте направили, ако не ви беше страх?", но Дътън настоява, че това е случайно съвпадение.)

"Ако става дума за повишение на заплатата или вдигане на телефона, за да се обадите на някого, на който иначе не бихте позвънили, действащите психопати имат естествено предимство заради факта, че те могат да намаляват и изключват страха си."

Липса на емпатия

По думите на Макнаб е много важно да не се затваря напълно кранчето на емпатията, когато се занимавате с бизнес-дела. "Не желаете да бъдете Гордън Геко и да прецаквате хората непрекъснато. Те може и да пострадат веднъж, но вие страдате за постоянно, защото те никога повече няма да ви имат доверие. Това е разликата между добрия и лошия психопат: да знаеш кога да се поддадеш на поривите си, кога да засилиш психопатичните си склонности и кога да ги сдържаш."

ВЪВ ВРЪЗКИТЕ

Безстрашие

Един опасен психопат, с който Дътън е работил, е правил състезание с приятелите си: не да проверят кой ще получи най-много телефонни номера от жените, а кой ще получи най-много откази. "Това е нещо, от което всеки може да се поучи," казва Дътън.

"След като свикнете да получавате откази, това вече не е болезнено - осъзнавате, че отказите всъщност нямат значение. Тогава увереността ви се повишава и започвате да се приближавате до всички - изглеждате по-самоуверен, по-малко притеснен и нивата на успешни комуникации с представители на противоположния пол изведнъж нарастват. Това е отличен пример как може да преодолеете този страх, ако работите върху него."

Безпощадност

"Много от проблемите във връзките идват от факта, че хората се стараят да запазят връзката, дори когато би било по-добре да си тръгнат," казва Макнаб, който е бил женен 5 пъти - но е с настоящата си жена от 14 години. "Трябва да знаеш кога да счупиш оковите и да се освободиш."

Самоувереност

Психопатите никога не се колебаят да действат сами - и това е добър пример за следване, казва Дътън, особено ако се чувствате ограничени от приятелите си. "Приятелите ви може да пушат и пият непрекъснато, когато вие решите да поддържате форма. Трябва понякога да бъдете готови да се отцепите от групата. Това не означава да ги изоставите завинаги, просто понякога е полезно да бъдете самостоятелни."

Що се отнася до самоувереността, както и при всички други психопатични характеристики, които изследват двамата учени, най-важното е да можете да постигнете баланс. На тези, които се притесняват, че книгата ще създаде вълна от безчувствени чудовища, Дътън заявява: "Изобщо не си поставяме за цел да превръщаме хората в психопати.

"Това е книга за тези, които имат тези регулатори на емоционалния си смесителен пулт на минимум, и трябва да ги увеличат, за да функционират по-успешно в обществото."

Oще: бизнес  връзки  живот  лудост  общество  оксфорд  поведение  психология  психопати 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

3 Крив Макарон | 13.05.201410:19

До колкото разбирам думата психопат е малко неуместна. По-скоро се говори за... нека го определим като гъвкавост. Способност да модулираме емоциите си според рационални потребности. Защото способността да действаш в непозната среда успешно, понякога изисква високи нива на съсредоточаване върху рационалния избор, но дали ще пренебрегнеш моралните норми или ще избереш да останеш в тях до голяма степен зависи от търпимостта на обществото. И ако човек е способен да прецени тези събития без да се повлиява от страхове не би бил психопат, а човек с висок самоконтрол.
Но ако при своите действия преднамерено и съзнателно причинява болка, и не страда от задръжки, много е вероятно да става въпрос за психопат със суицидни наклонности, които са причината за неговата неспособност за адаптиране към моралните норми. Такива хора рано или късно стигат дъното; затвор, самоубийство, или влизане в конфликтна ситуация, където са без шансове за успех... което става причина за собственото им "неутрализиране".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.12.2010, 15:25

2 Илия Илиев | 12.05.201410:12

В България хората с ниски доходи,безработни и социално слаби са записани в Архивите на Психодиспансерите,вместо да им бъде оказана помощ от държавата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 10:51

1 A4i | 11.05.201420:34

Психопатите са деца, който не са пораснали, тоест нямат изграден морал и задръжки, иначе се страхуват като всеки нормален човек. При изтезание си признават всичко. Просто при тях липсват моралните задръжки и могат да Ви пребият/убият (ако извлечат изгода от това) без да изпитат капчица угризение. След това ще спят като къпани. Много щастлив
   

оценка

+1 -1

Най-коментирани