Най-уникалните места в света | webcafe.bg
Webcafe

Най-уникалните места в света

Lifecafe
11.01.2011, 12:33 (обновена 26.01.2011, 15:59)

1 от 4 снимки Назад Напред

леден хотел

Издигани отново и отново всяка година, изваяните от лед дворци са посещавани от множество любопитни и екстремни туристи, които могат да нощуват на минусови темепратури. На снимките следват Азорските острови, Синята лагуна в Исландия и Делтата на Окаванго Ботсвана.

Всеки път, когато приготвяш куфара си за някъде, се връщаш с няколко парчета допълнителен живот в него. Няколко места, според класацията на списание Forbes, дават възможност да преживеeш нещо коренно различно от това, на което редовият турист е свикнал. Американското списание избра най-уникалните дестинации на планетата, за които е трудно да разкажеш на приятелите с думи, снимки и видео. Просто трябва да си бил там.

Исландия

Идеалната държава на Земята вече е създадена, просто не всички са обърнали внимание на това, казва американският писател Елиът Уайнбъргър.

В островната страна, обявена за най-щастливото и зелено място в Европа за 2007 г., хората вярват, че живеят с елфи и тролове, което я прави още по-романтична.

По-голямата част от острова в северната част на Атлантическия океан е малко населен и е зает от лишени от дървета пустинни земи с вулкани, водопади, странни купчини от камъни, пушещи плата със застинала лава, гейзери, ледници и айсберги.

Безспорно едно от най-забележителните места в Исландия обаче е Спа комплексът "Синята лагуна" на 40 км от столицата Рейкявик. Наистина уникално геотермично образувание, естествен комплекс от геотермални басейни на площ от 5000 кв. метра, което дължи името си на цвета на водата - рядко срещана смесица от морска и сладка вода с лековити съставки: минерални соли, синьо-зелени водорасли, бяла глина.

Азорските острови

По-малко чудодейни за здравето, но също толкова очарователни са Азорските острови - вулканичен архипелаг в Атлантическия океан, който се състои от 9 острова и много рифове.

Разположени на 1500 км от Лисабон и на около 3900 км от източния бряг на Северна Америка, те са териториално владение на Португалия, но островите имат своя автономна култура и кухня, което позволява наистина да се почувствате в рая.

Ледените хотели

Място, където човек губи връзка с реалността. Издигани отново и отново всяка година, изваяните от лед дворци са посещавани от множество туристи, които могат да нощуват на минусови темепратури. Тоест - любители са на екстремното...

Такива ледени дворци има във Финландия, Канада, Норвегия и Румъния, а сега и в Алпите и във Фриули, под формата на иглу.

Но най-известен и стар е леденият хотел Jukkasjаrvi (Юкас Ярви) в Швеция. В началото на зимата, екип от снежни строители, архитекти, дизайнери и художници от цял свят се събират в малкото градче на север от Арктическия кръг, за да направят нов и уникален дизайн на хотела.

Той има 80 стаи, като във всяка мебелите, включително леглата, диваните и аксесоарите, са направени от лед. Баните са в отделна сграда, която се отоплява. В Absolut Ice Bar пък се сервират цветни коктейли с водка в ледени чаши.

Бутан

От политическа гледна точка е изключително интересно да се посети Бутан. Кралството, чийто настоящ владетел Джигме Хесар Намгиал Вангчук е най-младият в света, е планинска страна в Южна Азия, разположена между Китай и Индия и има две столици. Една лятна - Тхимпху, и една зимна - старинната Пунакха.

Бутан е една от най-слабо развитите страни в Източното полукълбо, но все пак страната се класира на осмо място сред 20-те страни с най-щастливи граждани.

Мадагаскар

В класацията на Forbes следват места, които са прекрасни, защото са много трудни за достигане, като Мадагаскар - островна държава в Индийския океан, разположена край бреговете на Африка, срещу Мозамбик.

Тя е толкова изолирана, че нейната флора и фауна са 90% по-различни от тази в останалата част на света. Тук китовете не се страхуват да се доближат до плажа, а лемури задействат алармите на автомобилите, паркирани под баобабите... Годишно тук идват 420 000 туристи.

Делтата на Окаванго

Сред препоръчаните от Forbes дестинации е и Делтата на Окаванго в Ботсвана - една от най-необичайните екосистеми. Това е най-голямата вътрешноконтинентална делта в света, с площ 15 000 кв. км.  Делтата е с богато биологично разнообразие и е международно призната като обект от екологично значение.

Тази пълноводна река не се влива във водоем, не пресъхва, а се разлива в пясъците на пустинята Калахари. Губейки до 95% от капацитета си, водите ѝ образуват лабиринт от канали, острови, лагуни и тръстикови мочурища. Част от речните канали захранват езерото Нгами. В централната част на делтата се намира Националният парк Мореми.

Чернобил

Преминавайки към най-ужасяващите сцени, Forbes препоръчва горещо посещение в Украйна, за да се види... Чернобил, където през 1986 г. избухна най-голямата ядрена авария. Местната администрация обяви, че тази година силно замърсената с радиация област около Чернобилската АЕЦ ще бъде официално отворена за туристи с интерес към постапокалиптични гледки, късна история на Съветския съюз. Или и едното, и другото.

Вече е възможно да посетите зоната чрез частни туристически фирми, обиновено действащи от столицата на Украйна - Киев, разположена на 100 км южно от централата. Правителството на страната обаче твърди, че те са незаконни - безопасността на туристите не може да бъде гарантирана. По сведения на министерството на кризисните ситуации на Украйна около 6000 души посещават района за една година, като плащат около $150 за еднодневно пътешествие.

В програмата на подобна туристическа обиколка, която включва атомната централа и дори останките на четвъртия реактор, влиза и храна (доставяна, естествено, извън зоната на Чернобил), преминаване през контролния пункт "Дитятки" и отчитане на нивото на радиацията.

Освен към останките на едно от най-драматичните събития в края на XX век, пътешествията в забранената зона са поглед към зловещия призрачен свят, където десетки хиляди домове са били изоставени.

Особено смразяваща е гледката в Припят - някога град с население над 50 000 души, но сега превърнал се в град-призрак, където книгите още остават на чиновете в училищата и украси за 1 май се развяват по улиците.

Oще: дестинации  исландия  леден дворец  острови 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.