Икономически анализ на "Game of Thrones" | webcafe.bg
Webcafe

Икономически анализ на "Game of Thrones"

Lifecafe, по Hollywood Reporter
05.04.2014, 13:47 (обновена 05.04.2014, 20:33)

1 от 3 снимки Назад Напред

game of thrones

Слабото финансово управление на трона от страна на Серсей може да доведе до нейната гибел

Най-после го дочакахме - новият сезон на сериала "Game of Thrones" на HBO трябва да започне  в България на  7 април (понеделник)."Въпреки че историите на Мартин за бели бродници, вълчища и джуджета може да изглеждат твърде далеч от скучния свят на съвременните финанси и политика," пише тя, "мнозина са забелязали, че някои от героите научават важни икономически уроци, преди да поемат по пътя към властта."

Ето накратко част от изводите й:

Желязната банка е МВФ и Световната банка, взети накуп - твърде голяма, за да се провали, и финансираща всички

Седемте кралства на Вестерос съществуват във феодална икономика, която генерира ограничен собствен доход - което я принуждава да се обръща към по-търговски ориентираните съседни Свободни градове за заеми, за да финансира кампаниите си. Желязната банка, разположена в града-държава Бравос, е най-голямата и най-влиятелна от всички - и в "Игра на тронове" изпълнява на практика функциите на МВФ и Световната банка, взети заедно. Бойл описва Желязната банка като класически пример за кредитор, който е "твърде голям, за да се провали" - "ако един или друг крал не започне да плаща дълговете си, може да предстоят проблеми. Това е пример за 'държавен дълг'." Тя също изтъква, че властта на Серсей Ланистър над Вестерос реално отслабва в момента, в който тя спира да плаща на Желязната банка. В този момент банката приема кралството като рисков кредитополучател и се преориентира към към конкурента й Станис Баратеон.

Кутрето, Надзорникът на хазната, е и майстор на количествените облекчения

Бойл отбелязва, че в сериала, подобно на Федералния резерв на САЩ, Кутрето се занимава с псевдо-количествени облекчения, "като инжектира повече златни дракони в икономиката (въпреки че действа по по-малко изтънчен начин, подрязвайки монетите, за да създава повече пари)." Междувременно неговото двуличие е безгранично: той отслабва икономическия статус на кралското семейство, като взема огромни заеми от Желязната банка, същевременно повишавайки данъците - и си създава печеливш бизнес с публични домове, финансиран с щедри заеми от хазната, давани от същите средства, които самият той е уредил да бъдат отпуснати от Желязната банка. И това ако не е вълк на Вестерос...

Слабото във финансов аспект управление на Серсей може да доведе до нейната гибел

Както пише Бойл: "Семейството на кралицата е отпуснало като заем огромна част от собственото си голямо богатство на хазната, което вероятно ще се окаже толкова добра инвестиция, колкото и гарантираните с ипотеки ценни книжа през 2007." Кралицата-регент повишава данъците до нива, при които настъпват вълнения сред поданиците й, а междувременно зимата иде и водените от нея войни са съсипали земеделската икономика на кралството.

"Серсей може да основе Банка на Ланиспорт," пише Бойл, "но по всичко изглежда, че това решение би дошло твърде късно, за да я спаси от провала."

Желязната банка дърпа конците на всички и е истинският крал

Както изтъква Бойл, единственият трайно жизнеспособен икономически отрасъл във Вестерос е отбраната, като корабите и наемниците са все по-търсени за защита срещу пирати и регионални конфликти. Но отново именно Желязната банка е тази, която финансира повечето от тези военни поръчки.

"Желязната банка винаги е на вашите услуги," казва Тихо Несторис на претендента за трона Станис, след като той се подписва за дълговете си с кръв, в следващата книга на Мартин - "Ветровете на зимата".

"В крайна сметка обаче играчите в тази игра без изключение, без да го съзнават, на практика служат на Банката," констатира Бойл.

Oще: game of thrones  железният трон  желязната банка  игра на тронове  серсей ланистър 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.03.2011, 20:11

1 Копа | 06.04.201413:09

Коя е тая Бойл? Каква е? " пише тя", " част от изводите й" Като превеждаш тук там, поне сложи едно каренце. Съвсем през просото. Тц тц тц...
   

оценка

+0 -0