Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Порция месо на ден скъсява пътя към смъртта

Ежедневната консумация на червено месо води до покачване на риска от смърт с 13 % Снимка: Getty Images
Ежедневната консумация на червено месо води до покачване на риска от смърт с 13 %

Ядохте ли телешко вчера? Ами парченцата пеперони върху пицата или принцесите от свинска кайма, които си направихте за закуска? Ако това е така, то излишните калории са най-малкият ви проблем. Според ново проучване, дори една порция червено месо на ден може да повиши риска от ранна смърт.

Бъдете внимателни какво слагате на трапезата си

Изследването, което проследява хранителните навици на повече от 120 000 американски мъже и жени, открива, че ежедневната консумация на червено месо води до покачване на риска от смърт с 13 %. Преработеното месо е дори още по-опасно. Учените свързват всекидневния прием на хот дог или две принцеси с кайма с 20 на сто по-голям риск от ранна смърт.

Раковите заболявания и сърдечно-съдовите болести са сред основните причини за смъртта, регистрирани по време на 28-годишното проучване, публикувано в изданието "Archives of Internal Medicine".

Консуматорите на червено месо са изложени на повишен риск от хронични болести, предупреждава Франк Ху, професор по диетология и епидемиология в Харвардската школа по обществено здраве и един от авторите на изследването. "Изненадващото в случая е повишаването на риска от смърт, свързан дори с умерената консумация на червено месо," коментира той.

Дори стабилната здравословна диета не ви предпазва напълно

Разбира се, всеки от нас е готов да спори, че не е като останалите наивници, които не престават да се тъпчат с месо. Някои от нас спортуват, не пушат, обожават зеленчуците и пият с мярка.

За съжаление, здравословният начин на живот не намалява рисковете, причинени от употребата на червено меса. Дори след като д-р Ху и колегите му провеждат контролно изследване за други рискови фактори като пишенето, употребата на алкохол и застоялия начин на живот, резултатите не спрират да показват, че червеното месо скъсява пътя към Орландовци.

Обратно, заместването на този тип месни изделия с източници на протеини като пилешко, морски деликатеси и бобени изделия намалява риска от ранна смърт. Специално за ядките е известно, че редуцират този риск с 20%. (Убедените вегетарианци могат да ликуват).  

Месопроизводителите естествено оспорват валидността на проучването

Междувременно, индустрията на месопроизводителите се зае да оспорва данните, на които се базира проучването. Бетси Бурън, директор на научния отдел в Американския институт за месопроизводство, разкритикува изследването с аргумента, че то разчитало на самостоятелно регистрирана от респондентите информация. Освен това тя оспорва методите за статистически анализ на учените и ги обвинява, че не са се справили достатъчно ефективно в разграничаването на ефектите от консумацията на месо от останалите здравословни навици.

Логично е да приемем, че точно месопроизводителите имат солиден интерес месото да не получава такава "смъртоносна" слава. Също така не е ясно дали последващи изследвания ще потвърдят огласените до момента изводи; ако обаче те наистина се окажат основателни, червеното месо вероятно за в бъдеще ще трябва да се продава с етикет "Консумирайте на собствен риск".

Тагове: диета, смърт, месо
 

Най-четените