Kodak фалира | webcafe.bg
Webcafe

Kodak фалира

Lifecafe
19.01.2012, 09:55 (обновена 19.01.2012, 09:59)
кодак

Снимка: © Getty Images

Kodak са на загуба от години, откакто Перес, който преди ръководеше бизнеса с принтери в Hewlett-Packard, поема поста на изпълнителен директор през 2005 г.

Емблематичната компания Eastman Kodak Co поиска защита от кредитори от съд в Ню Йорк в четвъртък, съобщи Ройтерс. Ход, който е завършек на шокиращия упадък на компанията, смятана някога за един от корпоративните титани на САЩ, коментира в началото на януари Wall Street Journal.

От компанията съобщават, че са получили 18-месечен заем от 950 млн. долара от Citigroup в опит да оцелеят докато тече съдебната процедура.

"Бордът на директорите и целият старши мениджмънт силно вярват, че това е необходимата и правилна стъпка в името на бъдещето на компанията", заяви в изявление изпълнителният директор на Kodak Антонио Перес.

Съдебният иск се отнася до всички филиали на компанията.

Заетите в компанията в нейния "роден" град - Рочестър, Ню Йорк вече намаляха от 60 000 в най-добрите години на едва 7 000 днес.

През последните години изпълнителният директор Перес насочи дейността на компанията основно към произвеждането на потребителски и комерсиални копия, но това не успя да възстанови годишните печалби след 2007 г нито да удържи буквално изтичането на пари от компанията. Това силно я затрудни в посрещането на задълженията й по отношение на пенсионните планове на служителите и другите подобни ангажименти.

Перес коментира, че защитата от кредитори ще даде възможност на Kodak да продължи да работи, за да максимизира стойността на технологичните си активи каквито са патентите за дигитални снимки за мобилни устройства и принт технологията й.

От Kodak казват, че са били съветвани от инвестиционната банка Lazard Ltd, която е помогнала за търсенето на купувач за нейните 1 100 дигитални патента.

Откакто Перес пое поста изпълнителен директор

Kodak са на загуба от години, откакто Перес, който преди ръководеше бизнеса с принтери в Hewlett-Packard, поема поста на изпълнителен директор през 2005 г. Проблемите на компанията стават особено очевидни през 2011 г., когато стратегията на Перес за употреба на патентни съдебни дела и договаряне на лицензи с производители за набиране на средства спира да бъде резултатна.

С надеждата да запушат някои от дупките в потъващия кораб, Kodak предложиха някои от цифровите си патенти за продажба през август. Опитите да продадат портфолиото тогава обаче бяха забавени от участници в търга, които се опасяваха, че Kodak може да потърсят съдебна защита от кредиторите си.

Фирмата е преговаряла с хедж-фондове за заеми от стотици милиони долари, за да закрепи финансовото си състояние, докато продаде патентите. В крайна сметка преговорите за сделката са се провалили, съобщават запознати източници.

Първите признаци за тежък недостиг на финансови средства се проявяват в края на септември, когато Kodak изтеглят $160 млн. от кредитната си линия по време, когато са заявили на инвеститорите, че ще трупат средства. Тази стъпка довежда до срив на акциите на Kodak и поражда нова вълна от опасения за жизнеспособността на фирмата. Скоро след това Kodak наемат адвокати и съветници по преструктуриране, в опит да заздравят финансовото си състояние.

Oще: kodak  фалит 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани