Тихо, да не чуят съседите | webcafe.bg
Webcafe

Тихо, да не чуят съседите

Миранда
11.01.2013, 13:18 (обновена 15.01.2013, 16:28)
павел 183, човек, часовник

Снимка: © Pavel 183

Като бомба с часовников механизъм...

Да си психично болен в България е по-зле и от това да си прокажен. Без значение дали по времето на Байтошова или Бойкова България. Прокажените ги отделят в колонии, където живеят заедно със себеподобните си, а психично болните като шизофрениците например, живеят заедно със семействата си.

За да бъдат настанени в болнични заведение, тъй като в повечето случаи самите те не желаят, близките им трябва да викат полиция, да доказват по съдебен път, че са агресивни и опасни и тогава ги прибират в психиатрия. После пак ги пускат. Но някой трябва да следи дали болният си пие редовно лекарствата, защото спре ли ги, настъпва адът за близките.

Такъв беше случаят с 21-годишния Роналд Стоянов от Велико Търново, който закла майка си, след като семейството му извървя цялата тази процедура. Младежът е проявявал агресия, видна от всички съседи и роднини, и никой не е бил в състояние да каже кога и дали изобщо си пие поддържащите медикаменти. Той намушка майка си, докато спи, именно след едно такова пускане от психиатрия.

През март 2001 г. психично болната Даниела уби тригодишния си син, а бесни таксиметрови шофьори за малко не влязоха в парламента, предизвикани от новината за Пепи, открит мъртъв в Южен парк; октомври 2004 г. Красимир, отличник от математическата гимназия в Благоевград, уби своя брат близнак и майка си, която е лекарка; януари 2011 г. тийнеджърът от Кърджали Джуни уби майка си и братчето си; юли 2012 г. 21-годишният Роналд Стоянов закла майка си; психично болен съпруг, тормозил семейството си чрез агресивни прояви, беше сред причините, наред с ниските доходи и грижите за три деца, учителката Илияна Иванова да направи срив през декември м.г.; януари 2013 г. семейство в София беше избито, най-вероятно от един от двамата психично болни синове, или от бащата, за когото се допуска, че не е издържал на грижите и напрежението вкъщи, полагани от повече от 20 години...

За последния случай съседи казват, че са подозирали, че момчетата не са добре, но очевидно не са лекувани. У нас е срамно да признаеш, че в семейството ти има психично болен човек. Съседите на Савови са знаели рождените дни, защото са черпели, но не и дали наистина двете момчета са имали психичен проблем. Родителите са се опитвали да се справят сами - и на единия от двамата му е дошло в повече.

Непосилно бреме е и двете ти деца да са болни от неизлечима болест, трудно и мъчително е за човек да живее, осъзнавайки, че няма да се радва на сватби и внуци, а мъчителни болнични престои и мисълта кой ще се грижи за тях, когато родителите умрат.

И майката на 20-годишния Адам Ланза, който застреля 20 деца и шестима възрастни, сред тях и нея, се е опитвала да се справя сама. Единственото, което помнят нейни приятели да е споделяла, е, че става все по-трудно да се справя с него. Това споделила и бабата, вече мъртва, от убитото семейство Савови преди три седмици.

"Психо" беше дамга и в социалистическа България. Тогава, за да не цапа нищо имиджа на идеалното общество от хармонично развити личности, домовете за изоставени деца, "лудниците", домовете за умствено изостанали и всякакви други нехармонично развити граждани бяха извън градовете или в забутани малки селища. Далеч от погледите, далеч от всички.

Помните ли документалния филм "Дом №8" на режисьора Николай Волев? Така и не стигна до широката публика. Неговият "родственик" в днешна демократична България е филмът за Могилино на екипа на британската обществена медия БиБиСи.

Грижите за психично болните в България се ограничават до осигуряване на лекарства, но извън това не се прави почти нищо и психично-здравната помощ е продукт с ниско качество. Това е проява на тоталната липса на грижи за нашите пациенти, заяви пред БНР директорът на Държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски" д-р Цветeслава Гълъбова.

Първите, които пострадаха от срива на здравеопазването, бяха психиатриите. Стотици психично болни хора бяха "изписани" и останаха буквално на улицата, тъй като близките им не искаха да се грижат за тях, а хосписи няма, нито пък има кой да ги приеме там с мизерните им пенсии. Повечето разчитат на минимални инвалидни пенсии от по стотина, максимум 150-200 лева, тъй като нямат трудов стаж, а и не могат да работят.

Едно от добрите постижения по време на социализма обаче бяха трудовите кооперации към много от психиатриите, където пациентите се трудеха - тапицерски, дърводелски услуги и др. За необходимостта да полагат труд, включително и като вид терапия, и за да не се десоциализират, говори и д-р Гълъбова.

Въпреки 17-те институции у нас, които уж се занимават с психичното здраве, на практика резултатите са нулеви. Дори от тази година психиатри предупредиха, че са възможни още по-големи проблеми с оказването на такъв тип помощ. Причината е прехвърлянето на тази дейност от здравното министерство към НЗОК. Това означава, че дори пациенти с леки депресии вече ще трябва да се водят на отчет в болници или диспансери.

Досега отделни психиатри можеха да осъществяват диспансерното или амбулаторно наблюдение на хора с психични разстройства. Така например не беше необходимо пациент с депресия да фигурира и в регистрите на психиатричните диспансери и клиники. Според д-р Аничкина именно възможността да останат анонимни позволява на много пациенти да се лекуват.

"Много от хората, които имат нужда от помощ, не я търсят поради различни причини. Една от тях е тази стигма - да не би някой да си помисли, че той е луд, да не му попречи това на работата, при изграждане на семейство", обясни наскоро д-р Анета Аничкина.

Тази година все повече пациенти ще се откажат от помощ заради новото изискване да се водят на отчет в психиатричните центрове. "Всички пациенти да бъдат насочвани към диспансерите, където да бъдат лекувани - това е нарушение на правата. Става дума за всички заболявания, които ангажира психиката - те са много и различни. Да, някои имат нужда от по-сериозно лечение, други нямат и не могат да бъдат поставяни в една и съща позиция и отношение към тях", убедена е специалистката.

Разбира се, на никого не му пука, най-малко на "тежката артилерия" - здравната министърка Десислава Атанасова, която в края на м.г. даде едно самодоволно интервю, за да ни каже, че е успяла да свърши всичко, каквото си е приоритизирала. Макар че би трябвало да поназнайва нещичко от проблема - била е 6 месеца юрисконсулт на психодиспансера в Русе.

Може и да не ви е известно, но Столичната община има одобрена от СОС стратегия за психично здраве за периода 2008-2013 г. Тя е твърде дълга, но един абзац от нея е особено показателен.

"... Изпълнението на стратегията само по себе си не носи гаранция, че нейните цели - подобряването на качеството на живот на лицата с тежки психични разстройства в София - ще бъде постигната. Необходимо е независимо от програмата и нейните отчети за изпълнение да се определят показатели, по които може във времето да се отчита промяната в смисъл на приближаване към целта. Примери за количествени показатели в това отношение са броят на разкритите програми и центрове за конкретен период и броят на лицата, които ползват услугите им..." Колко ли са програмите?

Oще: болни  българия  лечение  психиатрии  психично здраве  стратегия 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.12.2010, 15:25

23 Илия Илиев | 13.01.201321:17

Цветанов има огромна "опазиция" в Ю.А.Р.,Канада,Австралия-млади българи прогонени от кабинета му.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2012, 16:41

22 Dian Dorev | 13.01.201313:17

....911
Ако лудия с оръжието беше излезнал и на вън...тогава какво...Да се молим да му свършат куршумите ли? Реве или много тъжен Реве или много тъжен Реве или много тъжен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.01.2013, 13:49

21 КРАСОТА ВЯРА БОРБА | 13.01.201307:03

А като си помисли човек,че преди 30 години не знаехме какво е стрес.Всички болести идват от ядове.А ядовете от гадовете.И те са сред нас.И над нас.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

20 Mile Manolov | 13.01.201306:31

тийнеджърът от Кърджали Джуни уби майка си и братчето си; юли 2012 г. 21-годишният Роналд
----------------------------

дет се вика и родителите не са били баш на център... с тия традиционни бантускотски имена дет са им измислили muhihihihi
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.08.2010, 15:09

19 skd911 | 13.01.201302:31

@Dian Dorev

Този който ги е убил, просто не е бил луд. Защо смяташ, че нормален човек поставен в определени условия не може да убива?!

Явно баща им ги е убил, вероятно му се е събрало твърде много, чувствал се е отговорен, не е искал децата му да станат клошари... и е решил нещата радикално. Просто е сложил край на всичко...

Ти как си представяш 5-ма възрастни хора да живеят с около 1500лв. дали животът им е бил лесен. Надежда никаква не е имало, децата му са били болни, помощ от никъде, ти какво би направил?! Много е вероятно и кредит да е имал... но това в медиите не го казват.

Разбира се че човек поставен в такива условия вижда нещата с много по черни краски. А и това че никога не са викали и не е имало скандали, ако е истина, означава че и напрежението е нараствало и просто човека изведнъж се е пречупил. Когато психиката на нормален човек се пречупи е много по страшно от луд човек.....

Истината е че психологията не е добре изучена, ние не знаем как работи човешкото съзнание, дори не знаем как работи мозъка на чисто физическо ниво. Знае се за някои заболявания, но за повечето не се знае. Знае се за някои състояния но за повечето не се знае. При повечето психични заболявания се лекуват симптомите, а не причините.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.08.2010, 15:09

18 skd911 | 13.01.201302:05

"Свестните у нас считат за луди."

Още навремето Ботев го е казал... за съжаление явно нищо не се е променило.

Колкото до психично болните които имат очевидно нужда от помощ... какво да говорим, то нормалните хора започнаха да полудяват. Нека вдигнат тока още с 300% и лудите ще се увеличат. Психопатите начело на държавата ни не почиват, тяхната гавра с хората останали в България продължава.

Все си викам на акъла ще се налудуват пък ще седнат да починат... е не няма почивка. Те лудите не почиват, та така и наще политици, нямат спирка, унищожават все по бързо и малкото останало в тая държавичка. Скоро само цигани и зомбита ще останат. ядосан

Иначе защо се получава всичко това и защо в последно време тези случаи са все повече. Защото психологическото напрежение върху хората нараства и е напълно нормално първо лудите да му изпуснат края... но съвсем скоро и нормални хора ще започнат да убиват... защото всеки човек си има праг на търпимост и когато този праг се прескочи, той прави нещо което не е рационално. Степените на психични разстройства са различни и градират, от много луд до нормален, но на практика и нормален човек, поставен в екстремни условия, става луд. Това психолозите го знаят много добре, но защо никой не го каза до сега?! Обикновено по време на война се случват такива работи, нормални хора да полудеят и след това да имат нужда от лечение. Явно ситуацията в България е сравнима вече с тази по време на война.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 24.08.2010, 15:09

17 skd911 | 13.01.201301:43

Психично болни управляват държавата ни... но както е видно на никой не му пука... Бесен Бесен Бесен

Особено Дянков в последно време прилича на абсолютен психопат... някой проверява ли ги политиците преди да седнат на чело на държавата... нещо някакъв елементарен психотест няма ли за тях?! Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

16 Крив Макарон | 12.01.201321:30

Зелен Бетон,

съгласявам се напълно с теб. Психясването е процес, който се самовъзпроизвежда и първичността в причинно-последователната връзка е от по-малка важност.
Неоходимо е обществото да направи стъпка напред в отношението си към психичните заболяваня, да промени своето отношение към този проблем, и към психологическата среда в която живеем.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.12.2010, 20:45

15 Stefan Chervenkov | 12.01.201320:39

Действащите в момента закони за хоспитализацията на психично болните са меко казани абсурдни. Човека може да е толкова изкукал, че да вижда еднорози и елфи по улицата, докато Сатаната тихичко му нашепва да направи комшията на пастет с моторна резачка, обаче докато, видиш ли, той сам не се навие, или близките му не се ПРЕБОРЯТ за това, няма как да бъде бутнат в топла стая с омекотени стени и навлечен в риза с дълги ръкави, последен вик на модата. Това докато не се промени, коренно, до степен - освидетелстват ли те, влизаш в кукувичарника до излекуване или гроб, ще продължаваме да четем за убийства и мизерии извършени от луди.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.05.2011, 14:05

14 YOLE | 12.01.201320:07

Ало, извънземния, тази приказка е писана за баба ти.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани