Фабрика за сладки сънища | webcafe.bg
Webcafe

Фабрика за сладки сънища

Lifecafe
10.04.2012, 15:05 (обновена 10.04.2012, 15:08)
спяща красавица

Снимка: © Getty Images

Приятните сънища повишават производителността на хората и са от съществено значение за психологическото и физическото им състояние

Британски психолог планира да подслажда сънищата на хората, посредством техните смартфони. Професор Ричард Уайзмън очаква хиляди хора да се включат в експеримента, чиято цел е манипулиране на сънищата, изтегляйки специално проектирано iPhone приложение.

Оставен на леглото, телефонът може да открие кога човек започва да сънува. След това се активира т. нар. "звуков пейзаж", предизвикващ приятни сцени, като разходка в гората или протягане на плажа. Идеята е, че звуците ще повлияят на съня.

В края му започва да звучи нежна аларма, която буди сънуващия и той представя кратко описание на съня си, записващо се в базата данни.

Уайзмън от университета на Хертфордшир, който е добре известен с работата си в областта на паранормалното, казва: "Приятните сънища повишават производителността на хората и са от съществено значение за психологическото и физическото им състояние. Въпреки това, ние знаем много малко за това как да се повлияе на сънищата. Този експеримент има за цел да промени това. "

Участниците ще бъдат насърчавани да споделят своите мечти чрез Facebook и Twitter.

Национално проучване, проведено във връзка с експеримента, е установило, че 21% от анкетираните са имали проблеми със съня, а 15% страдат от неприятни сънища.

Според Уайзмън депресираните хора сънуват много повече от други и често имат кошмари. "Може би тази фабрика за сънища може да им помогне", добавя той.

Приложението може да бъде изтеглено от тук. dreamonapp.com.

Oще: приложение  сънища 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани