На кого са притрябвали | webcafe.bg
Webcafe

На кого са притрябвали

Миранда
09.08.2012, 21:04 (обновена 03.10.2013, 15:26)
Хартиен спам

Снимка: © Васил Танев

Какво пълни пощенската ви кутия

"Няма такива цени!", "Специални летни предложения!", "Голяма лятна разпродажба", TOP цени! Виж повече на страница 2 и 3... Дори не прелиствам. Тестето шарени листовки формат А5, А4, на гланцирана и обикновена хартия, пльосва в почти пълен кашон, оставен предвидливо от домоуправителката ни до пощенските кутии.

Дори не преглеждам дали измежду тях няма и някой плик - отказала съм се от хартиените фактури. Като се замисля, май нямам нужда и от пощенска кутия. А в кашона вече са напластени тестета хартия, изхвърлена от съседите преди мен в момента, в който са отворили кутиите си.

За удобство - или понеже не са успели да ги набутат в процепите, отгоре върху кутиите ни са пръснати малки визитки, които предлагат пълно, бързо и комфортно обслужване по пътя към вечния дом - за нас и нашите близки. В 8.40 сутринта, препускайки за работа, бързото изваждане на смъртен акт не е услугата, която искам да ми се натрапва. В случай на нужда просто ще си извадя адреса от Интернет.

Всяка сутрин в кутиите, в които отдавна няма преса, за не повече от 2-3 стотинки на бройка студенти, пенсионери или просто хора, които искат да изкарат някой лев, напъхват разни рекламни материали, наети от фирми за безадресно разпространение на листовки. След тях хора като мен отварят кутиите си и тутакси ги почистват от съдържанието, без да си направят труда да го разгледат.

Изумително е колко много хартия се хаби, маскирана като рекламни листовки.

Но всъщност има една категория хора, които искрено им се радват.

Бабите в блока ни, които през лятото стават рано за ритуална сбирка на пейката под липата, чакат с радост шарениите в пощенската кутия. Разглеждането и обсъждането им отнема поне два часа.

Те са тяхната ключалка, през която се кокорят в света, в който има нови дивани, лъскави готварски печки, гардероби с плъзгащи се врати и огледала в цял ръст, плочки за баня с прекрасни фризове - не като напуканите и стари в баните им.

За разлика от рекламите по телевизията, тези могат да се разглеждат дълго и да се обсъждат и сравняват. Не че ще си ги купят, но не пречи да помечтаят сутрин - преди да е станало твърде горещо, преди да са сложили супата - за живота напред. Ето, ако не тази, то догодина може и да може да бъде сменен хладилникът... Добре де, ако не хладилникът, поне една нова нощна лампа - бездруго на едни години вече се спи по-малко, а когато денят е къс, тъмнината е повече.

За съседите ми пенсионери брошурите в кутията са пътеводител - когато тръгнат с количките на колелца, знаят къде пилешките бутчета са най-евтини или пресните картофи - най на сметка. Спестените при покупките две-три левчета осмислят деня им и разкарването със столичния градски транспорт с картата за 6 лева.

В новите блокове, израснали зад нашите соцтухлени, обаче пощенските кутии са с крайно икономични процепи. Листовки влизат, но само да видите какво става, когато трябва да се напъха брошура две или три листа, формат А4. Здраво блъскане.

В един от блоковете се принудиха и поставиха масичка във входа - все още външната врата не се заключва, където пръскат рекламните материали и всякакви съобщения, вместо да ги тъпчат в кутиите.

Предвид данните за все по-свиващото се потребление, се чудя относно ефективността на този рекламен канал - понеже не виждам хартията в пощенската ми кутия да намалява. А на улицата ни няма контейнери за разделно събиране на отпадъци.

Освен това и оптимизмът на бабите няма да трае още дълго. Есента приближава, което значи по-високи сметки за ток - и/или за парното. Стане ли по-студено, край на мечтите от сутрешните сбирки.

А и както е тръгнало, намаленията вече ще ги обявяват Мирослав Найденов и Бойко Борисов - на три месеца, направо с прогнозата за времето от телевизора.

Oще: листовки  пощенски кутии  реклама  хартия 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

23 Мина | 24.07.201512:31

Има решение! В Холандия от общината си вземаш безплатно стикерче, с
Да /Да
Да /Не
Не /Да
Не /Не
и тези комбинации се отнасят до
Адресирани реклани /Неадресирани реклами.
Залепваш си го на пощенската кутия.
И пощальоните и промотоурите го спазват!
И така, който иска реклами ги получава, който, не-не!
Лесно е!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

22 Мина | 24.07.201512:17

Абе, Боби, намери ли си гадже?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.07.2015, 02:30

21 Ivan Petkov.139196359748030 | 24.07.201502:41

Така за все още непросветените да вметна - процеса на печат, доставка и разпространение на рекламни брошури се води, като разход на фирмата. Както всеки ниско интелигентен човек знае, от прихода вадим разхода и получаваме чистата си печалба върху, която заплащаме и данъците си. Сега се замислете имате милиони приходи и никакви разходи, дали пък няма да платите много голям данък. Пък и все пак токувиж някой, заблуден пенсионер не се обърка и дойде и добре обучените касиери, се възползват от това, че недовижда и не смята, както трябва и го ощавят от скромната пенсийка с 5-6 левчета - ето ти една добре оформена манипулационна схема за спестяване на разходи.
Ако са Ви такъв проблем брошурите си има начини - стелажи за реклама, общи пощи или прост надпис - не пускайте реклама!!!
Ако сте толкова неграмотни и не можете да пишете, познавам много добра учителка по Български език, защо да не се възползвате.?.
Както казват старите хора - акъл малко, ама на време, преди да се жалвате помислете, как можете да си помогнете, а не веднага да нападате!!!
Защото някои хора (занимаващи се с тази дейност) изкарват двойно повече от заплатите на хора от ранга на юрист консулти на цели общини, при все че тази работа е с не лека умствена натовареност (визирам юрист консултите)...
Ако не съм бил достатъчно точен е може би, защото...ЖИЖЕЯ В БЪЛГАРИЯ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.09.2010, 17:54

20 Scooby Doo | 21.09.201209:02

Поредния спам:

Уважаеми колеги,

Запознайте се с изданията на "Български законник" – сп. Български законник, в. Седмичен законник, в. Главен счетоводител - издания за счетоводство, данъци, осигуряване. Разгледайте тук.

Парола: DEMO1850

Този сайт, събира в едно най-интересната и полезна информация от цялата специализирана преса. Всяка седмица публикуваме за вас отговори на въпроси с практически примери от областта на счетоводството, данъците, осигуряването и трудовото право.

Изданията съдържат още :
- основни нормативни актове в пълен актуализиран текст;
- писма и указания на НАП, НОИ и МТСП;
- справочна информация;

Ако желаете да ползвате продукта безплатно още един месец, моля попълнетe заявката в Интернет на адрес: http://www.zakonnik.net/parola/

Златка Маркова
Търговски мениджър
02/98 98 200
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.08.2010, 15:09

19 skd911 | 13.08.201208:43

Къде е най евтино не е най важното, по важно е качеството на продуктите, защото евтиното, понякога излиза твърде скъпо.

А и на пенсионерите най малкият проблем им е къде е по евтино да си пазаруват. Те обикновено имат много по големи проблеми, защото почти всеки се опитва да ги излъже... и много често успява. Много често ги ограбват в градския транспорт...... и това че са спестили 5лв. им излиза скъпо и прескъпо.

Пенсионерите за съжаление са живяли в една друга система....... те си броят стотинките, а този който ги лъже им взима левовете. Те не знаят да оценяват риска, защото когато са били млади, просто почти не е имало такъв. Тогава не е имало бесни и гладни кучета, тълпи гладни цигани, телефонни измамници и тн. и тн....... а и брошури в пощите също не е имало, но те тия неща са ги забравили.

Просто в България няма никакво уважение към хората които са работили цял живот и са изкарали с честен труд парите си. Пенсиите са просто подигравка...... сумата е толкова малка, че и най големия математик и икономист трудно ще оцелее с тия пари. А пенсионерите са уязвими и лесно манипулируеми........ държавата от своя страна е забравила за тях и вместо да им усигури спокойствие, не си мръдва пръста.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.08.2010, 15:09

18 skd911 | 13.08.201208:26

Когато има по големи рекламни брошури понякога ги взимам, могат да бъдат полезни за най различни работи. Малките просто ги хвърлям........ но най дразнещи са фактурите на Топлофикация, които са хартиени и ми писна от тях.

Никога не чета хартиени реклами..... защото знам че само най големите мизерници правят такъв тип реклама...... и стоките им обикновено са под всякаква критика.

Иначе хартиена кореспонденция почти нямам. Има определени неща заради които все още е нужна хартиена поща, но те намаляват с всеки изминал ден.

Лично аз не харесвам хартиената поща....... мисля че не е изобщо сигурна, на практика всеки може да ти вземе кореспонденцията и да ти я чете....... или да я вземе и да я хвърли в кофата.

Ако зависеше от мен всичко бих сложил да минава през електронната поща.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.08.2012, 09:46

17 Serious Sam | 12.08.201209:46

Колко хубаво би било рекламите да се печатат върху тоалетна хартия...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 20.07.2011, 13:11

16 Fedar | 10.08.201219:35

Антикомунист......ти си поредното доказателство, че психично-болните костовисти (пардон - тавтология - то други костовисти, освен психично-болни, няма) трябва моментално да се евтаназират, за тяхно добро, и за доброто на народа. Ако може заедно с крадливия им и мургав вожд.
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 19.04.2012, 17:34

15 Meteora | 10.08.201217:17

Ще си купят, ама от небесните "Метро", "Кауфланд" или "Билла"! Заради това от сега още правят сметки, набелязват, предпочитат или отричат. Като се възкачат горе, да не губат време в лутане, да напазаруват набързо, че да се нахранят пълноценно хората, поне там...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

14 lele male | 10.08.201216:10

Антикомуниста няма да коментирам muhihihihi
Само да кажа, че все пак брошурките са някаква утеха за пенсионерите, които не могат да си позволят да си купят вестник... Виждала съм хора които жадно прелистват и мечтаят да си похапнат от някои от показаните неща... други даже си слагат отметки по разни картинки на Практикер и Кауфланд... сигурно с надеждата един ден децата когато се замогнат да им купят отбелязаното... Тъжен
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани