"Тиха" революция: светът е твърде шумен | webcafe.bg
Webcafe

"Тиха" революция: светът е твърде шумен

ема ивановаЕма Иванова
12.06.2014, 09:18 (обновена 09.12.2016, 16:23)

1 от 3 снимки Назад Напред

Сюзън Кейн2

Снимка: © TED talk

Сюзън Кейн говори за силата на интровертите за TED през 2012 година. Снимка: TED talk

От най-древни времена хората опознават света чрез двойки понятия: които противопоставят едно на друго: ден-нощ, мъж-жена, силен-слаб, добро-лошо, ин-ян...

Напоследък се оказа модерно хората да се делят по още един признак, който засяга по-скоро характера или онова, което наричаме "темперамент":

Интроверти и ектроверти

Разделянето на хората на "интровертен" и "екстровертен" тип принадлежи на Карл Юнг - гениалния ученик на Зигмунд Фройд. Обяснено в най-груби щрихи, това деление характеризира "екстровертите" като хора, които фокусират вниманието си повече към външната среда. Те предпочитат действието пред съзерцанието и изпитват силна нужда от социално общуване.

За разлика от тях - "интровертите" ценят повече вътрешния си свят, допада им самонаблюдението и са по-малко склонни да търсят социални контакти. Или казано на народен език - интровертите са "саможиви".

Къде е проблемът?

Проблем с разделението на хората по този начин обаче има. За първи път светлина върху въпроса хвърля Сюзан Кейн, която през 2012 година прави незабравима 20 минутна презентация на тема "силата на интровертите".

Лекцията й е записана за платформата TED Talk и съдържа доста смущаващото послание, че всъщност в съвременното общество

интровертите са дискриминирани.

Сюзън твърди, че светът днес в голяма степен толерира повече груповите занимания за сметка на индивидуалните постижения. Тя посочва, че всички - и деца, и възрастни са насърчавани да общуват, да са по-социални и комуникативни. А това са все "екстровертни" качества.

Според нея, този начин на структуриране на образованието и обществото е уморителен и съсипващ за хората, които по натура имат по-съзерцателно отношение към света. Те са лишени от разбиране, от тишина и от възможност да покажат най-доброто от себе си.

А, подчертава Кейн, не бива да се забравя, че интровертни наклонности проявява от една трета до почти половината от населението, тоест всеки трети или втори.

Съвременният свят е срещу "тихите" хора

Тя се опитва да дефинира размера на предрасъдъка към интровертния тип поведение и прави още по-сериозното обобщение, че всъщност обществото в своя съвременен вид дискриминира "тихите" хора първо чрез образованието, което поощрява груповите занимания и после - чрез работните места, които не са предвидени да вадят добрите качества на интровертите - а именно креативност, иновативност и продуктивност.

Подценявани и за шефове, и за лидери

Сюзън установява още, че хората, които предпочитат самотата и са по-склонни към уединение обикновено са подценявани в работното пространство на офиса.
Те вземат по-малки заплати, по-трудно изразяват недоволство и сравнително рядко се издигат до шефове, защото минават за необщителни.

Въпреки това, Сюзън Кейн твърди, че когато става дума за бизнес - шефът-интроверт би могъл по-лесно да мотивира про-активните служители, за разлика от екстроверта, който лесно би могъл да "развали" някоя идея с ентусиазма си.

В политиката интровертите също не постигат много в нашата епоха. Често към лидерската позиция се стремят екстровертни хора, които, за разлика от по-скромните интроверти, са непрестанно жадни за награди и постижения.

Медийният фокус пък гали нарцистичните нагласи на хората, които умеят повече да присъстват и да създават шум около себе си, отколкото да мислят и да предлагат решения. Затова и светът днес е пълен с екстровертни шумни дърдорковци.

Откога устамотението е престъпление?

Сюзън Кейн задава въпроса откога живеем в свят, в който усамотението е толкова обезценено и защо интровертите трябва да изпитват вина, че искат да работят самостоятелно и че имат нужда от време да обмислят добре нещата.

Определяща сама себе си като интроверт, Кейн анализира културно-историческите нагласи да се идеализира образът на човека на действието, за сметка на този на съзерцанието, което директно води до подобен начин на конструиране и на бизнеса.

"Спрете тази лудост с постоянната групова работа!" - призовава Кейн "Имаме нужда от много повече пространство, автономност и самостоятелност, за да решим заедно проблемите на планетата".

Последствията

Две години по-късно Сюзан Кейн още не може да повярва на ефекта, който лекцията й пред TED има над публиката. Гледанията на видеото днес наближават 8 милиона и половина.

"Не бях готова за такова ентусизаирано възприемане на идеите ми" споделя тя за блога на TED. "Има огромна жажда за признание, разбиране и напредък."

"Тихо" обучение

Нейните идеи да се създадат "тихи" места за работа, да се тренират "тихи" лидери и да се поощряват учениците-интроверти в училищата намира изключително много последователи по света.

Да се промени училищната система към по-толерантна за интровертите би било от полза и за екстровертните деца, защото те ще бъдат насърчавани да развиват по-задълбочено мислене, което сега липсва в голяма степен.

"Работата с учениците е най-близо до сърцето ми. След пърата ми лекция за TED Talk, се срещнах с родители и учители, които имат огромно желание да разберат как точно да подхождат към интровертните, по-затворени деца."

Заедно с партньорски оргазнизации, Кейн в момента разработва обучителни програми и търси училища, които да експериментират с "тихо" обучение.

Революция в офиса

Основната й идея обаче е да се създадат "тихи" офисни пространства, които да променят работния процес.

"Отворените офисни пространства са огромен проблем, както за екстровертите, така и за интровертите. Хората не могат да се фокусират и да се концентрират. Има нужда от повече лично пространство на работното място"

За да осъществи идеята за нов тип офис, Сюзън Кейн си партнира с дизайнерската компания Steelcase.

Офисите от нов тип ще бъдат така усторени, че да комбинират серия от общи помещения, между които служителите да могат да се движат свободно.

В полу-помещенията от отворен тип двама души ще могат да беседват спокойно, а вариантът за групови събирания изобщо не е отписан.

Но основната разлика е, че всички стени в работните пространства ще бъдат шумоизолирани.

Интересно как ли биха се чувствали екстровертите в офисно пространство, в което царува тишината? Дали тогава те не биха се почувствали дискриминирани?

Предстои да видим, но не и преди фирмената култура да се промени из основи.

Oще: ted  дискриминация  екстроверт  интроверт  лекция 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани