Край на „Мини Мис" и „Мини Мистър" | webcafe.bg
Webcafe

Край на „Мини Мис" и „Мини Мистър"

Webcafe.bg, по AP
19.09.2013, 16:17 (обновена 19.09.2013, 16:23)

1 от 2 снимки Назад Напред

корона, мис

Снимка: © Getty Images

Френският сенат одобри законопроекта за забрана на конкурсите за красота сред лица до 16-годишна възраст. Неговата цел е да бъдат предпазени децата - особено момичетата - от сексуализация в твърде ранна възраст.

Според законопроекта всеки, който вкара дете в такъв конкурс е заплашен от до две години затвор и глоба от 30 000 евро.

Сенатът прие проектозакона с 196 гласа „за" срещу 146 „против" във вторник вечерта. Сега документът трябва да мине и през Националната асамблея преди да влезе в сила.

Детските конкурси за красота, включващи момичета в най-крехка възраст с предизвикателен грим и облекло, редовно предизвикват остри дебати във Франция и на други места по света.

Момчетата не падали толкова ниско

"Нека да не внушаваме на нашите момичета от най-ранна възраст, че единственото важно нещо е външният вид", казва авторът на законопроекта и бивш министър на спорта Шантал Жуано.

"На тази възраст трябва да се съсредоточиш върху придобиването на знания. А с „Мини Мис" конкурсите и другите подобни демонстрации ние поставяме ударение върху външността на децата".

Тя подчертава, че законопроектът цели предимно да предпази момичетата. „Когато попитах един организатор защо няма „Мини Мистър" конкурси, той отговори, че момчетата не биха паднали толкова ниско".

А бебешките конкурси важат ли?

Текстът на документа е кратък, но с широк обхват: „Организирането на конкурси за красота за деца под 16 г. е забранено". Не се уточнява какви типове конкурси покрива забраната и дали са засегнати онлайн фото конкурсите или пък тези за най-хубаво бебе.

Със сигурност на наказание подлежат родителите, както и всеки друг, който „окуражава и толерира достъпа на деца до такива конкурси".

Някои от конкурсите полагат усилия да не наблягат толкова на сексуалността. Неотдавна едно такова състезание в района на Париж забрани конкретно грима, банските костюми, високите токчета и всичко друго неподходящо за възрастта на участничките.

В заседанието си от вторник вечерта сенатът отхвърли предложение да се забрани на манекени под 16 г. да рекламират продукти и и услуги, предназначени за деца.

Oще: забрана  конкурс за красота  мини мис  проектозакон  сексуализация  франция  шантал жуано 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани