Бащински дни | webcafe.bg
Webcafe

Бащински дни

Webcafe.bg, по The Atlantic
26.12.2013, 13:23 (обновена 29.12.2013, 12:24)
Дете и баща

Не пропускайте бащинството

Когато Крис Реншоу каза на своите колеги, че планира да излезе в 6-седмично бащинство, те масово го подкрепиха. 28-годишният мъж от Северна Калифорния споделя, че намерението му се приело добре наред с курса по бащинство: „Хората казаха - това е страхотно, използвай толкова време, колкото можеш. Това е времето, което може да прекараш с детето си".

Историята трудно би звучала изненадващо, ако Реншоу работеше в някои от легионите с офиси на технологични компании, но той е пожарникар. Излизането му в бащинство и реакцията на широко одобрение от останалите огнеборци е знак за нова фаза в безкрайното търсене на хармония между семейния живот и професионалното поприще.

Както обикновено, Калифорния е авангардът на тази промяна. Докато федералните закони предлагат до 12 седмици неплатено майчинство и бащинство за доста професии, Калифорния стана първият щат, който през 2002 г. въведе платен отпуск от 6 седмици за майки и татковци. Средствата идват от фонд, който се пълни с малки вноски от чиновници на избираеми длъжности.

Не просто корпоративна култура

Ню Джърси и Роуд Айлънд последваха този пример, отпускайки съответно 12 и 13 седмици платено майчинство и бащинство. В Силициевата долина много от технологичните компании обаче не чакат законодателите - Google дава на бащите 7 седмици платен отпуск, Yahoo - 8, а Facebook и Reddit са особено щедри - 17 седмици.

Анализатори от Бостън стигнаха до извода, че служителите от водещи 500 компании масово използват правото на бащинство, въпреки че малцина не се появяват в офиса повече от две седмици, след като им се е родил наследник. Принц Уилям също отби за 14 дни военната си служба на спасителен пилот, когато на бял свят се появи новият престолонаследник на Короната - Джордж.

Платеното бащинство изглежда като невероятен подарък, но не мъжете са големите печеливши. Не са дори и бебетата. А жените - и компаниите, и държавите, които ги използват умело, след като родят. През октомври Световният икономически форум обобщи, че най-силните икономики принадлежат на държави, където правата на половете наистина действат, а жените и мъжете са равнопоставени. Това са страни, където жените продължават да растат в кариерата, след като станат майки.

Мъжете - у дома, жените - в офиса

Платеното бащинство е умен инструмент за социално инженерство, с чиято помощ мъжете биват повече въвлечени в семейството, а жените - в кариерата. И тази хитрина се използва от най-напредналите държави по света, за да оформи родителските и семейните навици, докато те все още се създават.

Въпреки че повечето майки в САЩ работят, много от тях преживяват трудности в работата при завръщането им, след като са дали живот. Жените, които избират битието на домакини и съпруги, пък признават, че решаващ фактор за това решение са мъжете им, които просто нямали време да се грижат за домакинството и отглеждането на децата.

Точно първите седмици, изпълнени с безсъние след проплакването на бебето, са идеалната възможност за „предоговаряне" на ролите на двамата родители - и избягване на модела на стандартното разделение на „мама" и „татко", които в повечето случаи се оказват доста устойчиви във времето. Колкото до майчинството, медицинските аргументи в негова ползва са безспорни - както за родилката, така и за бебето. Бащите пък изтъкват аргумента, че първите няколко седмици им помагат да установят връзка с бебето.

Няма лесно решение

През 2006 г. провинция Квебек завиши заплащането за т.нар. „бащински дни" от 5 седмици. В резултат мъжете вече се чувстват гузни, ако не се възползват от бащинство, коментира икономистът Анкита Патнайк. През 2010 г. платения отпуск за раждане на дете са взели 80 на сто от мъжете там, докато през 2001 г. този показател е закотвен на една 10 на сто.

Понеже сме свикнали да приемаме Западна Европа и държавите от Скандинавския полуостров като пример за социална политика и баланс между семейство и работа, нека споменем, че прекалено дългото майчинство там - в някои държави и години над 12 месеца - имаше и негативни отражения. Притеснени от факта, че служителките им ще изчезнат за дълго време, мениджъри и шефове на фирми просто се противят да назначават млади жени на важни постове.

Така жените - по собствено желание или по стечение на обстоятелствата - се ориентират към по-нископлатени сектори. Икономисти твърдят също, че това е огромна бариера пред изравняването на заплатите на двата пола.

Едно от решенията е въвеждане на „неутрален" платен отпуск при раждане на дете. Друга идея е на мъжете да се предложи по-високо заплащане, за да не се срамуват, че излизането им в бащинство ще струва на семейството им от раздяла с част от доходите. Трети пък обмислят задължителен пакет от майчинство и бащинство от типа „взимаш всичко или губиш всичко".

Няма перфектно решение. Ясно е само, че колкото повече стоят у дома, толкова повече жените поемат семейни и домакински грижи. И че мъжете, които ползват бащинство, са по-грижовни към децата си - тези бащи са по-склонни да ги къпят, преобличат и приспиват с приказки.

Oще: баща  бебе  жени  мъже  раждане  родители  семейство  татко 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

2 Harry | 29.12.201310:34

Някой много иска да ни кастрира, да няма мъже а само п...и! Природата ни е създала мъдро различни с различни роли в живота, мъж да се прави на жена... Всичко ще свърши със социални катаклизми.
Ако жена ви упорито иска да прави кариера, да доминира при вземане на решения, обърнете внимание дали тайно не се заглежда по жени..., най-вероятно секса с вас не й харесва и гледа да го избягва. Даа, взел сте си за жена мъж! И ще патите от това.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

1 pixie | 27.12.201310:39

Бащинството не е главно и само да къпеш, храниш и преобличаш. И майчинството не е.
Те означават да прекарваш качествено времето с детето/децата си общувайки пълноценно с тях и показвайки им колко много ги обичаш, колко е важно за теб да си с тях, колко ти е приятно да споделяш с тях. Защото децата са много малко време с нас, има-няма 18 години, после всяко си хваща пътя. Но детството е в основата на целия живот и няма нищо по-хубаво от незабравимо детство, в което родителите са имали важна роля за детето. А за качествено общуване с децата наистина и бащите, и майките трябва да имат време. Или на всяка цена да намират. Каквото и да им струва това.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани