Момче или момиче - ТО ще прецени | webcafe.bg
Webcafe

Момче или момиче - ТО ще прецени

webcafeLifecafe
05.07.2017, 15:36 (обновена 07.07.2017, 17:21)
деца

Идва ли ерата на безполовите деца?

Защо родители стават почитатели на съвременния тренд да отглеждат "безполови" деца? Техните доводи на пръв поглед звучат рационално - искат следващото поколение да расте необременено от наложените стереотипи, според които, най-грубо казано, момчетата си играят с колички, а момичетата - с кукли.

Вече не е нечувана рядкост родителите умишлено да избягват сините или розовите дрешки, а все повече детски стаи са боядисани в полово неутрални цветове като жълто, зелено и бежово.

Преди дни Канада издаде първата здравна карта на 8-месечно бебе, в която полът на бебето е маркиран с буквата U - unspecified/ неопределен пол. Родителят на детето е Кори Доти - транссексуален преподавател в местното училище, който не се определя от нито един от двата пола.

Бебето е родено миналия ноември и е кръстено с неутралното име Сирил Атли. Тепърва ще му бъде предоставен шанс да определи към кой пол иска да бъде причислявано "без да му бъдат налагани нормите и разбиранията на обществото".

Кори Доти ще води борба полът на детето му да бъде заличен от всички възможни официални документи.

Канадските власти към момента отказват да премахнат пола от акта му за раждане, а освен това специалисти - медици и психолози - изказват дълбоки съмнения доколко е здравословно отглеждането на изцяло полово неутрални деца.

Двата пола са различни психически и физически от най-ранна възраст и тези разминавания са непреодолими, независимо от възпитанието и семейната среда. Според специалистите да измамиш природата е не само невъзможно, а дори и вредно.

Още през 2002-а година американското списание "Psychology today" провежда интересен експеримент, в който участват 88 маймуни - 44 женски и 44 мъжки екземпляра. На животните са оставени типично момичешки и типично момчешки играчки, както и полово неутрални като плюшено мече и книжка за оцветяване.

Резултатите не са съвсем изненадващи за специалистите, които наблюдават опита - мъжките маймуни са предпочели топката и камиончето, а женските - умалена кухня за деца и кукла. 
Мнозина биха оспорили изводите на учените с довода, че приматите не са хора и по тази причина не можем да направим валидни заключения.

Тези животни никога не са били дресирани от хора обаче и не са виждали играчките. Съответно те няма как да са били под влиянието на обществените стереотипи. Въпреки това проявяват същите предпочитания по пол, както и хората.

Тази тенденция можем да съотнесем към децата на възраст от 1 до 5 години. Тогава се обуславят разликите между половете, които се пренасят и в първите години в училище.

За това и виждаме как влечението към определени играчки не е определено от обществото, а е вродено.

Психолозите намират с лекота обяснение на детските предпочитания. Момиченцата несъзнателно избират играчки, които да им помогнат да развиват уменията си за комуникация и социализация. От там идват игрите с кукли и различните ролеви игри, които подражават на общуването в живота на големите.

Момчетата от своя страна се насочват към играчки, които изискват умения по механика и техника като модели на коли, камиони, самолети и т.н. Така те развиват пространственото си мислене и фината моторика на тялото си.

Тези предпочитания се формират далеч по-рано от възрастта на активните игри и занимания, според учените някъде около 9-тия месец след раждането. Това е далеч преди децата да започнат да осъзнават разликите между половете, което се случа най-рано около 18-тия им месец.

За това и много родители, които се опитват да отгледат полово неутрално поколение, с изненада установяват, че въпреки всичко децата им биват привлечени от играчки според утвърдените стереотипи.

В друг опит, проведен от "Psychology today", на момчетата са дадени детски тенджери и тигани, но те не проявяват никакъв интерес към тях, докато техните връстнички веднага започват да си играят "на къща". Те правят това въпреки неутралното си възпитание у дома.

Развиването на по-силни социални умения у момичетата води до това, че по много показатели те задминават момчетата в първите години в училище. В игрите си момичетата от малки свикват да разговарят повече помежду си, докато момчетата се заети с по-активни занимания.

Но разликите между двата пола далеч не са само психологически. Изключително важно за родителите е да обърнат внимание и на физическия аспект при отглеждането и растежа на техния малчуган и тогава да преценят доколко е полезно да го отглеждат като "безполов".

Женският и мъжкият организъм функционират съвършено различно от най-ранна възраст, далеч преди половото съзряване.

Под влиянието на тестостерона момчетата имат високи нива на активност и влечение към по-буйните и шумни игри. Техният избухлив нрав обикновено е в контраст с по-кроткия характер на връстничките им, които предпочитат тихите занимания и спортове.

Насилственото налагане на полова неутралност внася сериозно объркване и психологически щети на малките, които тепърва се развиват и се ориентират в света на възрастните.

Още по-сериозен проблем за "безполовите" подрастващи може да се окаже настъпването на пубертета. В момента той започва между 8 и 13-годишна възраст при момичетата и между 9 и 15 - при момчетата.

В стремежа си да отгледат полово неутрално поколение много родители избягват да говорят на тема сексуалност и сексуално съзряване с децата си. Следователно им липсва изчерпателна информация и подготовка какви промени да очакват от тялото си в този важен период.

Учудването от настъпващите изменения в комбинация с хормоналната буря, която идва с пубертета, са сериозна предпоставка за стрес и депресия у юношите, които заради семейните разбирания до този момент не са имали ясно определен пол.

В този случай родителите са принудени да обяснят на подрастващия чисто физиологичните разлики между мъжкото и женското тяло и техните отделни функции, неща, които много техни връстници знаят далеч по-рано.

Колкото и да са модерни, съвременни и нашумели опитите да отгледаме полово неутрални деца, не можем да пренебрегнем биологията и нейната роля в живота ни.

Да запознаеш хлапето си с особеностите на двата пола не те прави сексист или поддръжник на консервативните обществени стереотипи. Купуването на безинтересни за детето играчки и принудителното му лишаване от особеностите на пола му е просто вървене срещу неговата природа.

Резултатът би могъл да бъде объркано, несигурно в себе си и дори депресирано дете. Вместо това психолозите насърчават съвременните родители да насочват малките към традиционни игри като гоненица или игри с/ във вода.

Не на последно място е най-добре детето да бъде оставено само да се насочи към заниманията, които са му интересни и да бъде насърчавано да обръща вниманието на тях. За самочувствието му ще бъде най-благоприятно да вижда, че има право на избор и на глас.

В крайна сметка най-важно е детето да се чувства обичано и закриляно, каквито и да са социалните норми.

Oще: безполов  възпитание  дете  деца  отглеждане  пол  полово неутрален  пубертет 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.08.2016, 16:02

11 ZoRoК | 07.07.201714:41

Това е едно страшно безумие. Тези така наречени родители, са меко казано нередовни по всички параграфи! Горкото хлапе!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.12.2011, 11:33

10 gothic | 07.07.201707:14

Ще си позволя да постна тук коментара на колегата A4i, по повод ето тази статия:

http://www.webcafe.bg/id_1507625594


"Еволюцията на нашия вид през последните 2 милиона години е протекла направо скучно. Племето намира пещера : жените и децата се крият в нея, докато мъжете излизат навън да ловуват или събират храна. Съответно естественият подбор селектира различни полезни умения в колективите. Мъжете се разбират с поглед, защото когато се ловува не се говори много. Също така вниманието им е фокусирано върху постигането на конкретна цел. Мотивировката е , че когато не я постигнат - всички стоят гладни. Оцеляващите, са тези с по-голям мозък, който им помага да се ориентират в обстановката . Минута невнимание и ... мъжа остава в търбуха или под копитата на накой звяр в гората.
Жените развиват социални и езикови умения, както и финни моторни движения на ръцете , точно защото еволюират в затворен на ограничено пространство колектив , в относителна безопасност, който колектив отглежда поколението, обработва храната и изработва дрехи и други предмети.
Така че различни умения дават еволюционно предимство на жените и мъжете. Милионите години естествен подбор си казват думата. Градската цивилизация е едва на 5 хиляди години. Рекламата на педалите по телевизията пък е съвсем отскоро. Дайте шанс на дегенерацията да заглади различията, ако това въобще е целта.
Ако разглеждаме обществото като машина с разнородни компоненти, то няма по-ценена или по малко ценна част. По-скоро обществото е верига и е толкова силно, колкото най-слабото си звено.
Точно за това бутафорните комфликти - мъже, срещу жени ; дебели срещу слаби ; пушачи , срещу не-пушачи ; педали/содомисти/освидетелствани засуспендиране на закона за гравитацията. По-скоро преяждащата с власт върхушка използва маргиналите да контролира обедняващата и пролетаризиращата се средна класа. Тоя филм сме го гледали."


Смятам, че тук е казано всичко.......
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.06.2017, 08:05

9 Незапознат | 07.07.201700:15

Аз очаквам детето да прецени, че иска да е малко розово пони и да видим дали ще му имплантираме копитца... Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.02.2011, 17:46

8 iii_krv | 06.07.201720:06

Ами пренаселена е планетата, трябва някак да се помисли за намаляване на популацията.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.05.2017, 20:29

7 the_mask_rider | 06.07.201718:18

Според мен всеки който смята понятието "безполово дете" за нормално трябва да бъде изпратен на екскурзия до ИДИЛ!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

6 паяка | 06.07.201714:57

Когато моите деца бяха малки, ги отглеждах по книги, в които пишеше, че е незачитане на личността им, да говориш за тях в среден род, сякаш са домашни любимци. Това беше преди 30 години. Съвсем не толкова дълъг период, в сравнение с огромното време, през което има наличие на живот на Земята, през което са се обособили двата пола, което пък е признак на по-висшите организми. Колкото и да се опитват да объркват съзнанието на децата с натрапената неопределеност, срещу физиологията по рождение - не могат. Предопределено е. Е след това - явно ползват достиженията на хирургията и хормоналната терапия . Но защо трябва да е насила толкова сложно, като може да е по-просто когато е естествено.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.11.2014, 21:47

5 boian | 06.07.201713:23

В крайна сметка най-важно е детето да се чувства обичано и закриляно, каквито и да са социалните норми.

.........................
Така е ,но не и според разни сбърканяци.
Според тях, детето, имало нещастието точно те да са му родители трябва да се набута в калъпа, който извратените им душици са му приготвили.
Иронията е, че "борейки " се срещу стереотипите, тези идиоти формират нови такива, но много по объркващи за децата.

Това са деца, бе мааму стара.
Беззащитни малки същества - трябва да се отнемат от ръцете на явно извратените им родители. Нищо чудно, скоро да им режат и оная работа, ей така , да не го разсейва детето и да го тласка към опасните стереотипи.Щото, не могат да седнат и спокойно да обяснят въпросните стереотипи на детето си като попорасне, нали?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

4 dedo adji | 06.07.201712:49

Транссекуален родител? Що е то?
Според моя ретрограден прост ум, за зачеване и раждане на едно дете са необходими два различни пола - мъж и жена. Чрез хермафродитно оплождане ли е заченато това дете или чрез непорочно зачатие? Ако не, къде е другият родител? И ако той/тя не прави спънки на изтрещелия си партньор, и канадските власти ли са изтрещели и ослепели да пишат подобни глупости в здравната карта? Впрочем, това е следващата логическа стъпка след шедьовъра на едни други законодатели, които заличиха от закона думите "майка" и "баща". Щом няма майки и бащи, откъде ще се вземат момчета и момичета? Какво следва? Ами може би постановление за обръщане на ентропията или отмяна на закона за гравитацията. И в тая насока има опити. Много отдавна бях чел в Гинес за рекорда, поставен от щатския сенат на, ако не се лъжа Индиана. (може и да се лъжа за името на щата) Мъдрите сенатори със закон установили, че пи=4. Намерили квадратурата на кръга.
И защо кафенето, мини не мине време, ни сервира подобни life истории? Лаская се от мисълта, че това е life-ът на оядените западни лумпен-интелигенти, а не нашият life. Макар, че и в този форум съм срещал защитници на идеята. Бас ловя, обаче, че своите деца отглеждат като нормални момченца и момиченца. Иначе, още към третата им година ще се сблъскат с непреодолимо препятствие, като ги учат да пишкат сами. Хайде, момчето можеш да го накараш да седне на клозетната седалка, а как ще накараш момичето да пикае право.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.04.2017, 10:28

3 Пасарелка | 06.07.201712:16

Започнем ли ние да се месим в Божиите дела-пиши ни "бегали"!
Бог го направил момиче, но понеже майка му е претърпяла "разочарования" от непослушни момчета, които ....амам как така не са забелязали колко е уникална и царствена.......тя го кара да се определи като момче, че да има кой да кове пироните в дома им!
Ужасно!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.11.2014, 05:32

2 ImaIma | 06.07.201711:22

"искат следващото поколение да расте необременено от наложените стереотипи, според които, най-грубо казано, момчетата си играят с колички, а момичетата - с кукли."

Съгласен съм с тия глупави стереотипи, даже го наблудавам и съм отвращен. Как може да подариш на 2 годишно момиче детска бебешка количка с бебе.... за мен това е отвратително и ограничават самото момиче.

Трябва се подаряват всичко без начение на пола. След време сама ще си хареса какво ще прави.

Тия глупости за без пол т.н. са идиотски. Ние сме бозайници и в биологията ни нямаме безполови. Друг е въпроса ако се роди бебе с объркано тяло. Което следва, че размишлява като момче или момиче, но тялото му не е за този пол. Да не забравяме, че сме 8 милиарда, нормално е да има аномалии. И не трябва да гледаме на хората с лошо когато тръгнат да си сменяват пола.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани