Наистина ли душата тежи 21 грама? | webcafe.bg
Webcafe

Наистина ли душата тежи 21 грама?

теодТеодор Спасов
23.10.2017, 23:02 (обновена 26.10.2017, 08:58)
молитва

Един съмнителен експеримент е причина за това вярване

Почти всяка една религия и културна философия съдържат в своята същност концепцията за живота след смъртта. Така например елините са вярвали в подземното царство на бога Хадес, където душите на починалите отиват след смъртта си, християните и мюсюлманите са възприели концепцията за рая и ада, а индусите и будистите вярват в прераждането. И така нататък.

За разлика от тях мнозинството от днешните учени са категорични, че е невъзможно съществуването на живот след смъртта. И все пак се намират такива, според които това не може да бъде отхвърлено.

Един от тези учени е физикът Дънкън Макдъгъл. Макар да е живял в края на XIX и началото на XX век, неговото име се припомня едва през 2003 г. от американския филм "21 грама".

Благодарение на него светът се завръща към идеята на Макдъгъл за тежестта на човешката душа. През 1901г. той провежда експеримент е, че чрез него е доказано, че човекът има душа и тя тежи точно 21 грама. Но дали това е цялата истина за провеждането на този експеримент или той е просто поредната сензация?

Според Макдъгъл ако човек притежава душа, тя вероятно е материална и в такъв случай тя би трябвало да има физическо тегло.

За да провери истинността на теорията си, той решава да измери теглото на 6 неизлечимо болни пациенти преди и непосредствено след смъртта им, когато се предполага, че душата напуска материалното си тялото. Резултатите, които получава, не са еднозначни.

Експериментът показал, че при един от изследваните пациенти е отчетено намаляване на теглото с 21,3 грама непосредствено след настъпването на смъртта. Въпреки това при при нито един от другите пациенти не е отчетена същата загуба на теглото.

При втори от изследваните пациенти първоначално има известна загуба в теглото непосредствено след смъртта, но малко след това то се нормализира. При други двама е отчетена първоначално една загуба на тегло, а след това телата им олекват още повече.

Резултатите на другите двама пациенти са пренебрегнати от Макдъгъл, тъй като при единия везните на кантара не са били правилно сверени, а при другия другия животоподдържащото оборудване все още е работило по време на измерването.

Освен с хора той провежда същия експеримент и с 15 кучета. При нито едно от тях обаче не се установява намаляване на телесното тегло след настъпването на смъртта.

Самият Макдъгъл твърди, че експериментът трябва да се повтори още много пъти, преди да бъдат направени каквито и да е изводи от него. Поради малкия брой на изследваните хора и поради факта, че само при един от пациентите е потвърдена хипотезата на Макдъгъл, експериментът не получава одобрението на научната общност.

Критика към опитите на Макдъгъл изявява друг физик - доктор Огъстъс Кларк. Според него този експеримент не може да се смята за валиден. Той очтита, че по време на смъртта температурата на човешкото тяло рязко се покачва, тъй като белите дробове спират да охлаждат кръвта.

Това на свой ред води до увеличено потене, което лесно може да обясни липсващите 21 грама от пациента.

Кларк също така посочва, че кучетата нямат потни жлези, което означава, че не биха могли да загубят тегло след смъртта си. Въпреки тези чисто научни аргументи срещу експеримента, изводът от него, че душа има и тя тежи точно 21 грама се запазва в историята.

Съвременната наука изключва наличието на живот след смъртта. Според учените човешката психика (или душевност) е зависима от функцията на мозъка и химическите процеси, които се случват в него. И въпреки това много хора твърдят, че са преживявали близки до смъртта моменти, например като са виждали собственото си тяло над операционната маса и лекарите, които са се борили за живота им.

В такова състояние други твърдят, че са чувствали разнообразни усещания, включително откъсване от тялото, чувство за левитация, пълно спокойствие, сигурност, топлина, опит за абсолютно разпадане и виждане на тунел, от който излиза светлина.

Все още науката не е дала категоричен отговор какво води до наличието на такива усещания при пациенти, които са били на ръба на смъртта.

Учените предполагат, че това субективно явление е резултат на "нарушена телесна мултисензорна интеграция", която се случва по време на животозастрашаващи събития, но не съществува категорично доказателство какво се случва всъщност с пациентите, които имат такива усещания.

Дали съществува живот след смъртта е въпрос, на който повечето учени дават отрицателен отговор. Но други все още се съмняват, тъй като не съществуват и достатъчно убедителни доказателства, които да отрекат категорично, че човешкото съществуване приключва с настъпването на физическата смърт.

Що се отнася конкретно до експеримента на Макдъгъл за човешката душа, там отговор също няма.

Самият той твърди, че за да се получат адекватни данни, опитът трябва да се проведе още няколко пъти и чак тогава да се правят каквито и да било изводи. И все пак до смъртта си през 1920 г. той така и не провежда своя експеримент повторно.

Oще: 21 грама  душа  дънкън макдъгъл  експеримент  живот след смъртта  задгробен живот  макдъгъл  отвъдно 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.01.2015, 20:48

10 MarkModel13 | 25.10.201712:09

И как предлагате да направят научното изследване - отиват при някой клет човечец, на смъртно легло и му казват: "Абе гледай сега, ти, така и так ще риташ камбаната, дай сега да те турим на един кантар, че да видим с колко ще олекнеш". Доста грубо, а ? И така поне за 100 души
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

9 Mako | 24.10.201722:27

Наистина ли душата тежи 21 грама?
=======================

А аз се питам "Наистина ли повече от 100 години след опитите на Макдъгъл никой не се е опитал да ги повтори, като установи научно дали човек губи тегло в момента на смъртта си?". И ако има толкова убедени, че душата/психиката е чисто материална функция на тялото, защо те не са го сторили? Свян ли някакъв, страх ли?....
Странно!
Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.07.2010, 11:38

8 Iennin | 24.10.201721:09

Първия коментар кърти мивки. Аз пък си мисля че единственота реалност е всъщност бог, и единствения начин за нас да съществуваме е вярата. Без вяра ние сме просто фаврика за л на. Това за живота след смъртта че трябва да се доказва, е супер простотия. Целия замисъл е в това да не може да се докаже, защото ако можеше и ако се всичко беше доказано, живота щеше да е безмислен. Смисъла е да имаш имаш избора да вярваш или не, и да избереш вярата, но ти да го направиш този избор. Ако е доказано че някаква велика сила те е създала, ти просто щеше да си слушкаш и нямаше да си способен на никаква инициатива. Но бог не иска да те ограничава, защото той те обича безусловно.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

7 boris | 24.10.201720:14

Душата е "аз съм". Всичко друго е съмнително.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.04.2017, 10:49

6 violatоr | 24.10.201718:01

Всеки разумен човек би трябвало да знае, че "душа" е термин без никакво материално и рационално съдържание. Абстракция. Поетично-литературен термин и нищо повече. Като "любов", "грях", "Бог", "рай", "ангел", "вяра" и други.
По семплите и индивиди, надъхвани от организираните суеверия (наречени "религии"), се самозаблуждават, че "душа" е някаква есенция на личността, която дава смисъл съществуването им и ги прави специални. Но приравняването и с действителността е просто функция на необразоваността и страха.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

5 boris | 24.10.201716:47

Всеки един човек който е по природа скептичен и не приема нищо на юнашка вяра се пита цял живот - не дали съществува душата, а дали въобще съществува нещо друго , освен душата.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

4 peta_wawa | 24.10.201716:12

Остави на физика да ти търси душата Шокиран ...
Ще иска да я претегли, да я премери, да я пипне, какви се тези нематериални глезотии ... От дълги години живот с физик мога да потвърдя че те ще искат да ти премерят душата само за да докажат че я няма ... Яка екзистенциална криза го е тресла, подобно на Дарвин, между науката и вярата е много неудобно място ...
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

3 boris | 24.10.201714:26

Този град безсънен
без печал ни пръсна.
Всичко нежно,
всичко грешно
между нас виновно оглуша.
Само ти остана
в мен като камбана
да звучиш под удара, душа.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

2 TheRock | 24.10.201709:33

Самата дума "душа" изключва допускането да има материално измерение.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 10.01.2011, 02:29

1 straight | 24.10.201709:18

Поради естеството на своята работа, през годините станах свидетел на смъртта на стотици хора. Впечатленията ми са, че човек просто умира. Нищо друго няма. До един момент е жив, а после остава само мъртво тяло. Много прозаично и не-мистично.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани