Дизайнерка създава кулинарна карта на София | webcafe.bg
Webcafe

Дизайнерка създава кулинарна карта на София

Lifecafe
01.11.2013, 15:35 (обновена 02.11.2013, 09:10)
absolut transform today

Николай Въжаров, Беата Първулова и Никола Тороманов (отляво надясно) са българските лица на Absolut Transform Today

Кампанията Transform Today на водка Absolut, подкрепяща някои от най-напредничавите и нестандартни световни творци, вече е в разгара си и на родна почва.

В световен мащаб кампанията си сътрудничи с дигиталния артист Аарон Коблин, френския илюстратор, режисьор и музикант Woodkid, френската дизайнерка на висша мода Икинг Ин и бразилския автор на графични романи Рафаел Грампа.

А в България Transform Today на Absolut трансформира трима наши таланти. Те сменят изцяло своята сфера на дейност в преследване на най-смелите си творчески мечти.

Първият герой е брокерът на недвижими имоти Николай Въжаров, който се превръща във фотограф. Неговата изложба ще се състои днес на специален бар тур из три софийски заведения.

Известният сценограф Никола Тороманов - Фичо пък ще се трансформира в дизайнер на аксесоари, вдъхновени от известни личности.

А изгряващата дизайнерка Беата Първулова, завършила Istituto Marangoni в Лондон и Милано и работила за Harper's Bazaar, ще се превърне в професионален готвач и ще приложи уменията си в създаването на специално меню, достойно да бъде изложено в галерия като произведение на изкуството.

Вкус и естетика

През 2011 г. Първулова спечели първа награда на Fashion Rise Contest Bulgaria. Отскоро завърнала се в България, новата й мисия е да започне своя собствена линия.

Но преди това, като част от кампанията на Absolut, тя ще влезе в ролята на експериментален арт готвач, за да скрои специфично ястие за всяко от най-скъпите ѝ места в София и да създаде готварска карта на града си.

„Не е достатъчно да бъдат вкусно приготвени, а и да имат дизайнерски вид", обяснява Беата за планираните ястия. „Тази симбиоза от вкус и естетика ще ми позволи не само да вложа вече придобитите дизайнерски умения, но и да науча кулинарни тайни от столични готвачи".

Голямото ядене е на 15 ноември

Дизайнерката вече разкри част от избраните софийски локации.

„Някои от най-скъпите ми места, които оставиха траен спомен в съзнанието ми с цялата палитра на техните цветове, звуци и емоции са: Женският пазар, в близост до който съм израснала, пейката пред любимото ми заведение със заразителния приятелски смях, „Графа" с есенната миризма на печена тиква..."

Как ще бъдат пресъздадени тези места в кулинарен вид? Ще открием на ексклузивната вечеря с ястията на Беата, която ще се състои на 15 ноември в ресторант Checkpoint Charlie. След това те ще бъдат част от редовното меню на заведението продължение на 1 месец и всеки клиент ще може да ги опита.

Връзката между модата и готварството

„Като начинаещ дизайнер винаги търся нови предизвикателства в работната ми среда и особено отвъд нея. Благодарение на творческата ми природа всяка арт форма ми е интересна и завладяваща", казва още Беата.

„Готвенето е начин да покажеш вътрешния си свят, начин да отправиш послание към света и хората. Същият паралел би могъл да бъде направен и с модата - това е моята интерпретация и начин да се докосна до всички хора, независимо дали са консуматори или „арт любители".

Absolut е компания с традиции в подкрепата на развитието на младите творчески натури, като мен, предлагаща нови предизвикателства, разчупвайки стереотипите. Вие не бихте ли искали да участвате в подобно приключение?"

Oще: absolut  transform today  арт  беата първулова  готварство  дизайнер  кулинария  мода  николай въжаров  ресторант  трансформация 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани