Наталия Кобилкина за президент | webcafe.bg
Webcafe

Наталия Кобилкина за президент

Йордан СлавейковЙордан Славейков
30.07.2016, 19:03 (обновена 10.08.2016, 14:54)
Наталия Кобилкина

Снимка: © facebook

Тя е оръжие. Специална разработка. Свръхсекретна. Тя е острието в хибридната война на Путин срещу България.

Следя кампанията за събиране на средства за деца с умствено отклонение на руския топ модел Наталия Водянова „Голо сърце", защото ме интересуват личната кауза, (сестра й е диагностицирана), ефектът, трудностите, работата с институции и т.н.

Докато изписвам името Наталия във Facebook, търсачката ми дава предложения за жени с името Наталия. И се появи Кобилкина. И адът на „Тайната Акдемия трансформация за 90 дни" се стовари върху ми, защото се загледах във видеото. Спрях задълго, спрях да чета, да мисля, отказах да повярвам. След това се реших, и ето:

Мислех да започна този текст с щипка здравословна ирония. Иронията, както всички знаем е тънка, скрита насмешка. А в литературата е стилистичен похват, при който подигравателно се твърди обратното на онова, което се мисли. В такъв случай текстът можеше да започва така:

Тя е оръжие. Специална разработка. Свръхсекретна. Тя е острието в хибридната война на Путин срещу България. Тя е инструмент за психологическо влияние върху възприятието на хората, които я четат.

Или така:

Тя е пророчица. Не в собственото си село, но у нас. В нашето затънало, тинясало, тъмно и необразовано село. Тя е нова, подобрена, тунингована версия на Ванга. Тя е сравнително млада. Не особено красива. Нито много умна. Тя е сладкодумна.

След това хвърлих един поглед върху Facebook активността й и се задавих. И се закашлях. И разлях върху себе си кафето, което пиех. После се смях. С глас. Вих. Първо от недоверие, после от ужас.

Не исках да вярвам, но постепенно схванах, че последователките й живеят в наивно самопознавателно Средновековие. Че пътища за излизането им от това Средновековие няма и няма да има открити. Че са си избрали за гуру жена, която тероризира и изнасилва граматиката ни. И това не е смешно, не е забавно. Не е жалко дори. Отвратително е. Защото не просто има нещо генерално сбъркано в това да си жена и да получаваш интимни съвети от друга изключително неграмотна жена - извратено е. Говори колкото за нейната култура, толкова и за твоята.

Някои дори я наричат феминистка. Истинските феминистки, тези, които всеки ден, малко по малко се борят за по-добро място под слънцето не само за себе си, а и за други жени, биха я запалили на клада.

И биха били с ясната мисъл, че вършат добро.

Българското овче интернет стадо, на което тя е пастирка, което дои и стриже доста умело, е редно да проумее някои неща и да се образова. Да се самообразова.

Жените, които я следват, лайкват и споделят, е хубаво да разберат, че има проблем, ако жената, на която вярват, нарича вагината си или още по-лошо, вагините им, котенца. Котенце вместо вагина е априорна подмяна. И апелира към слепота, не към проглеждане. Какви свои лични проблеми решават жените, които нямат елементарната способност да наричат нещата с истинските им имена?

Нали именно заради настояването за въпросното наричане, заради правото, заради свободата, за да няма повече скелети в гардероба, пиесата на американката Ив (Ева) Енслър „Монолози за вагината" е световен, не само театрален, не само женски, социокултурен феномен. Нали има световен V - day. И не, това не е Валентинов ден, а е Vagina day. Денят, в който милиони, милиарди смели жени открито и ясно, някои под заплаха за животите си, протестират срещу сексуалното насилие, на което са подложени. А насилие има тогава, когато има мрак.

Наталия Кобилкина не е новаторка в нито един от смислите, които са заложени в тази дума. Не е първооткривателка. Тя е способна само да претопля вчерашния обяд и да го продава като днешен. Тя борави с един и същи овехтял и втръснал до болка словесен бульон - бульонът на позитивното мислене.

Тя продава или подарява на слаби, непознаващи себе си и имащи неистова нужда от анестетик, от упойка, жени не решение на проблемите им, а залъгалка - това, което искат да чуят: че са специални, че са принцеси, че трябва да се обичат, да повярват в себе си, да събудят съблазнителката, да очароват мъжете си, да не им отказват секс.

Така без да осъзнава, защото няма капацитет за това, тя разкъсва българските си читателки в желанието им да са странен хибрид между спящи красавици, кукли Барби и фатални жени. Общото между трите вида жени е едно. И е съществено. Те не съществуват, фикция са.

Наталия не е нито Флорънс Найтингейл, нито Сюзън Зонтаг, нито дори Кристалина Георгиева или Меглена Кунева. Тя е добър мениджър. Отличен инкасатор. Тя инкасира невежеството, глупостта на читателките си. Щедро сипе в ушите им сладки думички за самопознание и за постигнати резултати. Тя не говори, а мърка. Осребрава мъркането си. Тя е добра машина за пари - обърканите, нещастни, упоени и страхливи нейни привърженички с охота пълнят касичката й. Дейността й се разраства - освен книги, вече организира и семинари. Има сайт, чрез който предлага уебинари, курсове, консултации, съвети, тренинги. Фирмата се разраства.

В умопомрачителното си незнание тя смесва понятия като тяло, семейство, архетипи, род, държава, жрици, сексология, гейши. Машината се завърта. Пари ще има. Признание и благодарности - също.

Хрумна ми смешка, но не зная смешна ли е или трагична. Да подшушна на почитателките й да инициират комитет, да съберат пет хиляди, или колкото там трябват, подписа и да я номинират за президент на Републиката, изборите чукат на вратата, партиите се ослушват с кандидатите си. Току-виж стигнала до балотаж. Тогава - тогава предричам такъв живот, че само си викам...

Oще: ванга  владимир путин  жени  йордан славейков  кобилкина  наталия кобилкина  путин  феминизъм  феминистки 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.07.2014, 21:16

16 Бегущий Волк | 07.08.201619:29

Ако някой се беше поинтересувал, щеше да хване, че по българското законодателство президентът задължително трябва да е роден в България. Веднага номинацията на Кобилкина пропада Много щастлив .

Вторият сериозен въпрос е нейната бизнес ориентация. Тя е сексолог, завършила кой знае какви курсове и се стреми да развие един бизнес модел. Успешен бизнес модел. Води курсове, организира семинари, продава книги и т.н. Същото правят разните им там лектори, които обикалят по света и презентират все нови и нови системи за успех и кариера. Крайната цел е да се печелят пари. Същото правят рокгрупите или другите музиканти.

Редно е да признаете, че е доста атрактивна и успешна в това, което прави. Или сте очаквали да се хване на някаква работка от 8 до 5 и петстотин лв. заплатка?!

Сега, въпросът дали харесваме някого или не, е отделен. Основното е, че тя е активна, атрактивна и съумява да привлече аудитория, с което печели много пари и известност. Не бихте ли направили същото?!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

15 Крив Макарон | 04.08.201612:11

Бичкията:

"Трябва ли да влизаш у профила на Кобилкина във ФБ за да проверяваш тази аксиома,м?"

И как точно прецени какво трябва да правя? Нещо не ми се връзва...
Има правило в журналистиката, наречено "право на отговор". Автора може да е критичен към Наталия Кобилкина, но е длъжен да й даде право на отговор. Това, обаче, не се е случило. Разбираш ли какво посочвам като недостатък?
Отеделно вече дали имам нужда да посещавам профила на Кобилкина, и да се образовам. Впредвид на това, че се зарибих да играя Sid Meier's Civilization V надали ще ми остане време.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

14 Pavur Pezev | 01.08.201616:06

ти смятай кво му е мнението на путин за пейзаните-суверени по територията,та кобилкина да е острието му в хибридната война тука.с насоченост към вагините-женски и мъжки.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

13 boris | 01.08.201609:49

В сравнение с Плювналиев си е доста атрактивна кандидатура.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

12 Bichkiiata | 01.08.201604:48

макароне,

мани ги,

докато пиша у тъпспорт-я.бг по жизненоважните проблеми засягащи ЦСКА благодарение на страничните банери рекламиращи разни статии в лайфстайл-я.бг един ден мернах следното:

"Кобилкина : Аз вярвам, че ако всеки мъж се буди с хубава свирка, в този свят би имало много по-малко агресия, войни и проблеми."

Трябва ли да влизаш у профила на Кобилкина във ФБ за да проверяваш тази аксиома,м?
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

11 Крив Макарон | 31.07.201623:05

Виктория Пенелопова 07,
аз се чувствам щастлив от това, че не знам за какво става въпрос. Също съм слабо информиран за неща по теми относно падането на зъбите, синдрома на Паркинсон, и съветите на д-р Ливайн относно ревматизма на ставите на коленете. Просто не ми е работа. Още повече, че никой не хейтва по тези въпроси, и това ме поставя в допълнително информационно затъмнение. Сега, ако обичате, потрудете се по тези въпроси, за да мога аз, слабоинформирания Крив Макарон, да облъча информационни поток с възвишени размисли. Мерси1
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

10 Виктория Пенелопова 07 | 31.07.201621:44

Да обсъждаш Кобилкина си е загуба на време. За кифлите винаги ще има някой, който да им разказва за собствените им вагини, сякаш ги познава по-добре. И винаги ще има Криви Макарони, които да са "против хейта" без да знаят за какво всъщност става дума. ПРОСТА ДА ПАДЛУДЕЙШ Много щастлив Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+6 -2

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

9 Крив Макарон | 31.07.201620:01

tufto,

вече обясних, че нямам намерение да изучавам философията на Наталия Кобилкина ни най-малко. Предполагам, че има достатъчно поводи за критика към нея, но това, което ме дразни е, че автора раздава морални оценки по такъв начин, че накрая, или си заставен да се съгласиш с него, или самия ти излизаш глупав. Това е неуважително отношение към читателя.
И от всичко писано в тази статия единствено мога да заключа следното:

Авторът е критичен към Наталия Кобилкина, но също така я предлага за президент. За повече информация, моля, посетече Фб станицата на г-жа Кобилкина, където ще се информирате по-подробно.

=> в тези три реда е информационната стойност на написаното. От тук нататък можем да дърлим помежду си, или да посетим някой "образователен" сенанс Много щастлив
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 04.01.2016, 15:34

8 babyshambles | 31.07.201618:55

В текста има твърде много хейт и твърде малко съдържание. Аз също иронизирах Кобилкина (всъщност и сега го правя), но една приятелка ме помоли да отида с нея на семинар и аз отидох, като реших, че после ще е забавно да разказвам. В началото очакванията ми се оправдаха - акцент, клишета, досаден позитивизъм. Но в крайна сметка мнението ми доста си промени. На първо място тя се рекламира по един крещящ начин, но в действителност е разбран и готов да помогне човек. Даде смислени насоки на жени със сериозни травми и проблеми. Курсът беше "боди позитив" и "секс позитив" и всички си тръгнаха усмихнатии. Освен това не се притеснява да използва думата "путка", уверявам Ви. И само за пояснение - "котенце" е всъщност вулвата, а вагина е родовият канал. Така или иначе основният сексуален орган на женат е клиторът.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 28.07.2011, 16:52

7 tufto | 31.07.201617:34

Крив Макарон,

Написах, че първо трябва да се запознаеш с философията зад нейния "бранд" и след това да дадеш мнение за статията, по възможност обективно. Но или не искаш, или не можеш да намериш информацията и да я анализираш безпристрастно. И в двата случая това говори лошо за теб. Но, айде, понеже искаш да се каже нещо добро за жената, с чийто бизнес модел ти не си запознат, ще кажа, че благодарение на нея се въртят едни пари, което е добре за икономиката. И това е. Всичкото добро, което тя прави, се събира в едно не много дълго изречение. Останалите неща, които тя прави граничат със сектантство и промиване на мозъци, а празни глави - колкото щеш. Не само в България, феноменът е глобален. И ето, ще повторя - запознай се с нейната философия и бранд и след това пак ела да напишеш какво се случва с хората около блока ти, защото ми стана много интересно, а и има много общо с дискусията по текста на статията.
   

оценка

+2 -1

Най-коментирани