Най-добрите места да бъдеш жена | webcafe.bg
Webcafe

Най-добрите места да бъдеш жена

Lifecafe
25.10.2013, 10:52 (обновена 25.10.2013, 11:31)
пролет

САЩ може и да са защитници на демокрацията по цял свят, но се подреждат на 23-то място по равенство на половете.

Половото неравенство избледнява с леки темпове в световен мащаб, като изключение правят регионите на Близкия изток и Северна Африка, обобщи Световният икономически форум в ежегодно изследване.

България е на 43-та позиция, изпреварена от Бурунди, Тринидад и Тобаго, Казахстан, Монголия и други. Полите и панталоните са третирани най-еднакво при получаването на здравни услуги и образование, но пък българските жени имат ниско политическо представителство.

Не е изненадващо, че Исландия, Финландия и Норвегия са световните лидери, където равноправието между мъже и жени важи в политиката, бизнеса и основните човешки права, като достъп до образование и здравеопазване.

Швеция, Филипините, Исландия, Нова Зеландия, Дания, Швейцария и Никарагуа допълват първата десятка на най-добрите места да бъдеш жена.

Европейските държави традиционно имат силно присъствие в топ 20, където изненадващо под №5 се класират Филипините, деветото място е за Никарагуа, а Куба, Лесото и ЮАР се разполагат между 15-та и 17-та позиция.

САЩ може и да са защитници на демокрацията по цял свят, но се подреждат на 23-то място по равенство на половете

На дъното в списъка от 136 държави е Йемен, чийто нежен пол от време на време демонстративно гори бурки в знак на протест срещу мъжкото господство. 35% от момичетата между 6 и 14-годишна възраст не посещават училище, а нивата на смъртност на родилки е притеснително висока.

80% от държавите отбелязват напредък по отношение на половото равенство.

Проучването, в което участват Харвардският университет и Калифорнийският университет Бъркли, се прави за осма поредна година, а Исландия е класирана на върха за пети пореден път.

Oще: жени  мъже  политика  равенство на половете  сексизъм 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани