Езера на Марс, червен лед и синьо небе на Плутон | webcafe.bg
Webcafe

Езера на Марс, червен лед и синьо небе на Плутон

webcafeLifecafe, NASA, БТА
09.10.2015, 12:01 (обновена 09.10.2015, 12:20)
Плутон

Снимка: © NASA

Синият цвят на небето често се получава в резултат на разсейване на слънчевата светлина в контакт с малки частици в атмосферата на планетата

НАСА вчера съобщи вълнуващи нови открития, направени от апарата "New Horizons". По последни данни на агенцията Плутон прилича на Земята повече, отколкото сме предполагали.

Планетата има замръзнала вода с червеникав цвят, стабилна атмосфера, водни пари, активни геологични процеси и синьо небе.

Синият цвят на небето често се получава в резултат на разсейване на слънчевата светлина в контакт с малки частици в атмосферата на планетата. На Земята това са изключително малки молекули азот, а в атмосферата на Плутон става въпрос за прашни частици, които учените наричат толини.

На тях се дължи и червеникавокафявото оцветяване на повърхността на части от планетата - финият прах претърпява различни химични реакции в атмосферата и пада обратно на повърхността.

Планетата джудже разполага и със значителни количества лед. Следващото предизвикателство пред учените е да разберат защо ледът се появява в определени райони и защо е червен.

В голяма част от повърхността на планетата водния лед е маскиран от други, съставени от летливи съединения ледове.

Областите, които показват най-очевидните спектрални подписи на воден лед, съответстват на области, които са яркочервено оцветени в наскоро показаните от НАСА цветни изображения.

Междувременно учените от НАСА съобщиха, че на повърхността на Марс в миналото са съществували езера в продължение на хилядолетия. Това се казва в изследване, публикувано в сп. "Сайънс".

Според сътрудници на космическата агенция, места като кратерът Гейл с диаметър 154 км, в миналото са били запълнени с вода. Възможно е езерата да са съществували достатъчно дълго за зараждане на живи организми.

Един от ръководителите на проекта за марсохода "Кюриосити" - ученият от Калифорнийския технически институт Джон Гротзингер, заяви, че според наличните данни в кратера е имало наслояване на утаечни скали, което потвърждава продължително съществуване на езера. Източници на вода вероятно са били дъждове или топящи се ледове.

"Щом има данни за наличието на езера, това може да е аргумент в полза на съществуването на живот", каза Гротзингер.

В края на септември НАСА обяви, че на Червената планета има вода. Тогава американските учени избягваха да преувеличават значението на това откритие, като отбелязваха, че не са открити морета и реки, а само хидрати - съединения, съдържащи молекули вода.

Същевременно те посочиха, че става дума именно за вода, която потенциално може да служи да среда на зараждане на биологически живот.

Oще: new horizons  вода  кюриосити  лед  марс  наса  небе  планета  плутон 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани