Ясно е как ще изглеждат Алеко и Бай Ганьо на "Витошка" | webcafe.bg
Webcafe

Ясно е как ще изглеждат Алеко и Бай Ганьо на "Витошка"

Lifecafe
24.06.2014, 18:12 (обновена 25.06.2014, 17:30)

1 от 2 снимки Назад Напред

бай ганьо

Проект „Круша” на арх. Станислав Константинов ще бъде построен на бул. "Витоша" до входа на метростанция НДК

Бай Ганьо и създателят му Алеко Константинов ще разговарят на маса, писателят ще държи пура, а героят му - круша. Така ще изглежда бъдещият паметник в края на пешеходната зона на централния софийски бул. „Витоша". Столична община обяви резултатите от конкурса за визия на скулптурна композиция „Алеко Константинов", в който се конкурираха два проекта.

Това е победителят - проект „Круша" с вносител арх. Станислав Константинов, който спечели 2000 лева, и проект „Алеко" с вносител арх. Светла Дянкова, която журито награди с 1500 лева. Проектът-подгласник представяше Алеко Константинов седнал, а героят му - прав до него, нарамил дисаги.

И в двата проекта образът на покойния актьор Георги Калоянчев е използван за фигурата на Бай Ганьо, като наследниците на Калата са дали съгласие.

По-рано зам.-кметът по култура Тодор Чобанов обясни, че наскоро се навършва век и половина от рождението на Алеко Константинов, което е допълнителен повод за поставянето на такава „архитектурна композиция". Освен талантлив писател и сатирик, Щастливеца е основоположник на първия Туристически съюз с организирани посещения именно на Витоша планина.

„Журито прецени, че проект „Круша" предлага ефектен и въздействащ обемно-пространствен и художествен образ, като авторовата идея за отразяване на личността и творчеството на Алеко Константинов е представена оригинално", съобщават от пресцентъра на общината.

В състава на журито имаше представители от творческите съюзи, администрацията, инженери и архитекти.

Oще: бай ганьо  бул. витоша  витошка  ндк  паметник  столична община  щастливеца 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани