Странна звезда води към извънземна следа | webcafe.bg
Webcafe

Странна звезда води към извънземна следа

webcafeWebcafe.bg, Independent
15.10.2015, 16:34 (обновена 16.10.2015, 14:25)
Млечен път

Снимка: © European Southern Observatory

Гигантски мегаструктури се намират в орбитата на звезда, разположена в близост до Млечния път

Астрономите на НАСА може би са открили гигантски мегаструктури, които се намират в орбитата на звезда, разположена в близост до Млечния път, съобщи "Индипендънт".

Необичайното явление е било установено с помощта на телескопа "Кеплер". Според експертите много е вероятно този "рояк от мегаструктури" да е дело на технологично напреднала извънземна цивилизация.

Между съзвездие Лебед и съзвездие Лира се намира странната звезда KIC 8462852, която телескопът "Кеплер" наблюдава от 2009 г.

Периодично нейната светлина закрива странни структури, като схемата на тяхното периодично затъмнение не се вмества в нито един модел, наблюдаван досега от астрономите.

Според учения Джейсън Райт от университета "Пен Стейт" с технологичния си напредък цивилизациите създават нови по-добри начини за събиране на енергия и е вероятно тези структури да са крайният резултат от "улавянето" на енергия директно от звездата. Иначе казано, учените допускат, че може би става дума за набор от огромни слънчеви панели, разположени около звездата.

Звездата KIC 8462852 за първи път привлича вниманието на астрономите през 2009 г., когато "Кеплер" я разпознава като потенциален обект, около който се намират подобни на Земята планети. KIC 8462852 излъчва по-странна светлина от която и да било друга звезда, изследвана от "Кеплер".

Звездата е заобиколена от материя с плътна структура. Тя наподобява на останките, които обгръщат една млада звезда, но KIC 8462852 не е млада. Въпросните останки най-вероятно са се струпали около нея сравнително скоро. Иначе те или са били подредени по този начин от гравитацията, или самата звезда е щяла да ги погълне.

Единственият реалистичен сценарий е възможността за намеса в промяната на светлината от високоразвита извънземна цивилизация.

Oще: kic 8462852  звезда  извънземни  кеплер  космос  лебед  лира  млечен път  наса  орбита  слънчеви панели  съзвездие 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.