Левичарите печелят по-малко пари | webcafe.bg
Webcafe

Левичарите печелят по-малко

Lifecafe.bg, по The Atlantic
12.12.2014, 19:13 (обновена 16.12.2014, 10:09)
Барак Обама

Снимка: © Getty Images

Американският президент Барак Обама подписва документ

Има стереотип, че левичарите са по-тромави. Все пак те живеят в свят, оптимизиран за боравещи с дясната ръка: ножици, компютърни мишки, хирургически инструменти и оръжия са само част от примерите за такава "оптимизация". Дискриминацията срещу 12-те процента от населението, които са левичари, има обезоръжаващи исторически корени.

През Средновековието пишещите с лявата ръка са смятани за "глас на дявола", а еврейският учен Маймонидес включва "синистралността" в списъка със 100 несъвършенства (препятствия) срещу това някой да стане свещеник.

Корените обаче са още по-дълбоко, дори и в самия език. В латинския dexter означава да бъдеш умел или да боравиш с дясната ръка; значението на латинската дума sinistra ("ляв") е разширено със зловещи конотации в повечето производни на латинския - френски, немски, италиански, а дори и в индоевропейски и азиатски езици - руски и мандарин.

Съществува и градска легенда - вероятно основана на доста колебливите резултати от изследване през 1995 г. - според която левичарите са по-изобретателни. Като доказателство се изтъква и фактът, че четирима от последните седем американски президенти си служат с лявата ръка.

Всъщност данните показват обратното

За левичарите е 50% по-вероятно да имат поведенчески проблеми и трудности в обучението (от рода на дислексия). Също така хората, страдащи от шизофрения, е по-вероятно да бъдат левичари, отколкото тези, които нямат това психично заболяване. Изследвания от 2006 г. и 2007 г. показват, че те печелят повече от десняците, с разлики от 4 до 15 процента.

В доклад за есенното издание на Journal of Economic Perspectives, Джошуа Гудман, доцент от школата "Кенеди" към Харвардския университет, идентифицира статистически неточности в предишните изследвания на левичарите и предоставя други данни, проследяващи живота на големи фокус групи от САЩ и Великобритания в продължение на десетилетия.

Изводът му накратко? Левичарите печелят осезаемо по-малко

Средните им доходи са с около 10% по-ниски, а освен това по-рядко завършват университет. Разликата по отношение на доминираща ръка е още по-ясно изразена, когато данните се разделят по пол: при мъжете тя е $2500, а при жените - $3400.

Какво може да обясни тази разлика? Изглежда, че левичарите печелят по-малко пари, защото са физически в неизгодна ситуация, когато боравят с предмети, правени за употреба с дясната ръка. Гудман обаче установява, че левичарите е по-вероятно да вършат физически труд.

И стигаме до въпроса

Между средновековното преследване и съвременната дискриминация в заплащането, как левичарите са успели да оцелеят от библейски времена до наши дни? Като начало, изследването убедително показва, че те имат еволюционно предимство - или поне са го имали в миналото - по време на бой. Удар от необичаен ъгъл може да е труден за блокиране.

Учените Шарлот Фори и Мишел Реймон са анализирали данни от общества, където конфликтите все още се уреждат с юмручни двубои. Данните изцяло са подкрепили теорията им: 22.6% от амазонското племе яномамо (среден брой убийства годишно: 4 на 1000 души) са левичари, докато само 3.4% от говорещите на езика диула в Буркина-Фасо (брой убийства годишно: 0.013 на 1000) използват лявата ръка.

Това е елегантно (вероятно твърде елегантно) обяснение защо левичарите все още съществуват и в наши дни. Но пък сега единствените им очевидни физически предимства са в случаите, когато употребата на доминиращата им ръка е по-неочаквана - в спортове като бейзбол, бокс и тенис.

Oще: бой  двубой  доходи  конфликт  левичари  ръце  спорт 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани