Колко опасно е пушенето на канабис | webcafe.bg
Webcafe

Колко опасно е пушенето на канабис

Webcafe.bg
26.06.2012, 16:48 (обновена 26.06.2012, 16:59)
Канабис

Снимка: © BGNES

В Ню Йорк се очаква смекчаване на законите за притежание на марихуана

Пушенето на канабис създава 20 пъти по-голям риск от рак на белите дробове, отколкото пушенето на цигари, но повечето пушачи нямат представа за това, сочат проучвания, цитирани от Индипендънт.

Най-популярният наркотик във Великобритания, се употребява изключително много от хората на възраст до 24 години, като се смята, че над 33% от тях редовно пушат канабис. Статистиката показва, че според 88% от тях цигарите са значително по вредни за дробовете и водят до много по-сериозни заболявания. Някои от младите дори твърдят, че наркотикът не влияе по никакъв начин на здравето. Подобни резултати от конкретното проучване могат да бъдат определени единствено като „плашещи".

„Технологията се развива все-повече и това ни позволява да открием множеството рискове за здравето, което причинява пушенето на канабис, но хората въпреки това са незапознати с тях", казва Дейм Шовелтон от британската фондация BLF. „Специално младите хора са тези, които не осъзнават, че една цигара канабис увеличава риска от рак на дробовете повече отколкото една цяла кутия с 20 цигари". Тя е започнала кампания, която има за цел да разбие мита, че канабисът не носи никаква опасност за човешкото здраве.

Вероятната причина канабисът да е по-вреден от цигарите е различният начин, по който се употребяват двете субстанции. При канабисът пушачите вдишват много по надълбоко дима и също така го задържат за много повече време в устата си. Средната „дръпка" на цигара канабис е около 3 пъти по-голяма и се задържа за 4 пъти повече време от тази на обикновената цигара. По този начин пушекът става по-концентриран и следователно по-вреден.

Канабисът се свързва с множеството респираторни проблеми, количеството на тетрахидроканабиол (ТХК) се е увеличило два пъти спрямо 1990 г,, сочат изследвания. ТХК също е и причина за инфаркт при някои хора, както и за отслабване на имунната система.

Друго притеснение е ефектът на наркотикът върху човешкото съзнание, като се смята и, че редовното пушене води до предпоставки за развитие на шизофрения. За разлика от тютюна обаче, канабисът не съдържа никотин и затова хората не развиват зависимост към него. По голямата част от пушачите му преустановяват пушенето след 30-ата си година и така сериозно намаляват риска за здравето си. При цигарите е трудно да бъде нарушена въпросната зависимост и периода, в който пушачите вредят на дробовете си е значително по-дълъг.

Oще: алкохол  канабис  цигари 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.06.2012, 18:29

10 Iskren Bogomilow | 29.06.201219:25

Статята е абсолютно тенденциозна и с цел да дезинформира. Има политически и икономически интереси, които целят демонизирането на това растение, и подкрепата на вредни и десктруктивни за човека субстанции (като никотин и алкохол).

КАНАБИСЪТ е растение помагало на хората хилядолетия! Като билка се прилага против главоболие, депресия, безсъние, стрес, липса на апетит, менструални болки, гадене, виене на свят, високо очно налягане и др (външно при псориазис).

Използва се също като афродизиак, повишава чуствителността, поражда склонност за ценене и разбиране на природата/божественото, както за обособяване на филосфски и свободомислещ дух. Спомага креативността и сбособността да се погледне на света от една друга переспектива, сходна на тази на просветен човек, мъдрец или дете. Човек става мирен, спокоен, весел, толерантен и положителен.

Канабисът е и много по-ефикасен и природосъобразен източник на хартия, текстилна тъкан, масла, бои, дори и строителен материал.

Поради своето широко приложение, леснота на одглеждане и променящ мисленето ефект, растението сериозно застрашава интересите на фармацефтични, дърводобивни, и химични компании, както и на алкохол и никотин производители, както и на политици и властеимащи.

За психоактивния си ефект може да се приема като се пуши или като се свари с масло или олио да се прибавя към всякакви кулинарни рецепти, които съдържат масло или олио. Каквото и да пуши човек, е вредно за белите дробове. При канабиса хубавото е, че от добър сорт нужна е само една дръпка за ефект 3-4 часа. За хората, които не обичат дима, кулинарния метод е за предпочитане, ефекта идва по-бавно, но и трае по-дълго.

Активната съставка в ратсението не води до физическо пристрастяване, няма махморлук. Психологическо ''пристрастяване'', т.е. влечение и харесване е възможно. Най-разумно е да се употребява в спокойна, сигурна среда, с любими хора, или сред природата. Да не се шофира или работи с опасни инструменти.

Информирайте се сами (потърсете в интернет) и не вярвайте на медийте и тези, които ви оправляват!

Искренно се надявам да дойдат по-добри времена.

Информирайте се!

Знанието е сила!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.02.2011, 02:08

9 Gastaroll | 27.06.201216:11

Поредната подвеждаща статия цитирана от английски източници. Като ги превеждате, поне се надявам да знаете английски ...

"A 2012 report by the British Lung Foundation quoted evidence that the risk of developing lung cancer is nearly 20 times higher from smoking typical cannabis cigarettes than than from smoking tobacco cigarettes, due to the tendency not to use filters on cannabis cigarettes; and deeper, longer inhaling.[79] However, this report was called into question by Prof. David Nutt who proposed accusations of the report citing dubious sources, containing conflicting evidence and exclusively focusing on supporting evidence rather than submitting a balanced perspective of the debate.[80]"

http://en.wikipedia.org/wiki/Long-term_effects_of_cannabis#Respiratory_problems
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.01.2011, 11:28

8 TheSpider | 27.06.201211:38

През една-две години излизат някакви изследвания, които са доста противоречиви.
Освен това се пишат и доста глупости. Как измерват една цигара трева, след като може да варира доста количеството, а и една цигара не се пуши от един човек, а от трима примерно. Освен това няма доказана със сигурност връзка със рак на белия дроб - пушекът съдържа канцерогенни вещества, но и такива, които пречат да се образува рак. И като кажат, че била по-силна тревата, хаха Смее се Това е по-добре, така се пуши по-малко.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.04.2011, 10:50

7 abductor | 27.06.201211:12

20 пъти по-голям риск от рак?!? Я стига глупости! Не искам да кажа, че пушенето на трева е полезно, ама като знам какви гадости се слагат в цигарите съвсем умишлено (напоследък даже им слагат лепилце, за да гаснат, ама то сигурно не е канцерогенно Усмивка ), трудно ще ме убедят в това. Да не говорим пък за вредите от алкохола, който уврежда абсолютно всеки орган, води до изключително тежко пристрастяване, но въпреки това си е съвсем легален. Но така е - няма друг начин да продаваш един грам от едно съвсем обикновено растение, което при това си вирее тук, на цената на 20 грама сребро, освен ако не го забраниш и не обясняваш постоянно на овцете колко е вредно.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.08.2011, 10:23

6 Блуждаещ читател | 26.06.201222:09

Тук някои хора уприто искат да си умрат здрави. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.04.2011, 19:30

5 Fraxinus | 26.06.201220:19

Много хора като колегите от коментари №1, 3 и 4 подценяват карциногенният риск от употребата на канабис поради липса на информираност. Някои ще кажат "ама пък е по-безвредна от червеното месо, мръсния въздух, автомобилните изпарения, хлорираната чешмяна вода и други фактори, с които се сблъскваме ежедневно". В което има резон, тъй като наистина като цяло димът от марихуаната не е толкова токсичен като горепосочените, но никак не е безобиден. Който се интересува или се съмнява в последното, може да погледне статията от wikipedia за многото ефекти от употреба на канабис, която се базира(статията) на различни изследвания и проучвания(вж препратките долу, дори ще ви дам някои от тях като примери).

1Alexander Stanev | 26.06.201217:05, колегата след теб правилно ти е задал въпроса за какво се предписват канабиноидните екстракти - в повечето случаи се предписват като обезболяващи.
Gastaroll | 26.06.201218:20
Това проучване, което цитираш датира от 2005 година. Не мислиш ли, че някак си са минали 7 години оттогава и има вероятност да са направили някое и друго изследване?

В заключение искам да кажа, че категорично СЪЩЕСТВУВА теоретичен риск за неоплазии поради токсичния състав на дима от "коза" и ПРАКТИЧЕСКИ са установени, макар и неголям брой, случаи на ракови заболявания при дългогодишни пушачи на канабис. За съставките в един "коз" може да се осведомите от линковете, които ще приложа по-долу, както и за по-нови резултати от изследвания и проучвания около ефекта на канабиса и зависимостта от различни условия. Специално за канцерогенния риск - може много да се спори, резултатите са противоречиви, но лично аз смятам, че е доста подценяван.

http://en.wikipedia.org/wiki/Effects_of_cannabis
http://en.wikipedia.org/wiki/Long-term_effects_of_cannabis#Respiratory_problems
http://cebp.aacrjournals.org/content/8/12/1071.abstract?ijkey=1ced960d242cbfb6147a60363ed14df3922285ba&keytype2=tf_ipsecsha
http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/tx700275p
http://www.ukcia.org/research/EffectsOfMarijuanaOnLungAndImmuneDefenses.php
http://cancerhelp.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-questions/does-smoking-cannabis-cause-cancer
http://oehha.ca.gov/prop65/hazard_ident/pdf_zip/FinalMJsmokeHID.pdf
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21462790
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21178718
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22099410
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21132143

и изобщо като напишете в търсачката на Pubmed ключови думи “cannabis” и „cancer” например, излизат предостатъчно резултати.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 18.03.2012, 14:21

4 на майка ти пИтката | 26.06.201218:30

Изключително малоумна статия. Марихуаната, когато е приготвена без примеси, не е радиоактивна, за разлика от тютюневата цигара. Марихуаната не води до физическо пристрастяване, отново за разлика от нормалните цигари. А дебилното разсъждение, че марихуаната отваряла пътя към тежките наркотици, е все да кажеш, че бирата отваря пътя към битовия алкохолизъм, защото всеки пияница е започнал първо с чаша бира. А това, че димът се задържал 3 пъти повече от тютюна има ли зиобщо толкова голямо значение, при положение, че повечето пушачи на трева не изпушват повече от 1-2 на ден, при това разделена с приятели, докато тютюнопушачите го карат на от кутия нагоре.
Заключение - най-добре е нищо да не пушиш, но е цинично някакви идиоти да ме убеждават, че тютюнът бил "по-безопасният вариант". По дяволите, познавам хора, които са спрели хероина, но още не могат да откажат цигарите Усмивка
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 07.02.2011, 02:08

3 Gastaroll | 26.06.201218:20

Моля ви спрете да разпространявате неверни "новини".
Ето четете http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1277837/ и недейте писа глупости.
Не на последно място, който иска да не приема дим но, въпреки това харесва ефекта на тревата може да прави тинктури, да я изпарява чрез вапърайзер и тн.
Това, че тревата запалена носи рискове заради дима не означава, че трябва да я заклеймим.

Ще си позволя да цитирам "1984" на Оруел .... "Ignorance is power"..

Don't be ignorant !!!
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 12.01.2011, 14:37

2 Ghost_Preacher | 26.06.201217:48

а ти знаеш ли защо го предписват?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.01.2012, 12:20

1 Alexander Stanev | 26.06.201217:05

За това го предписват за хора със СПИН и рак на белите дробове,защото канабисът е толкова опасен.Липсата на информация изгражда табута в хората.
   

оценка

+4 -0

Най-коментирани