Мистерия около смъртта на сицилианския Робин Худ | webcafe.bg
Webcafe

Мистериозната смърт на сицилианския Робин Худ

Lifecafe , По Guardian
29.10.2010, 12:08 (обновена 01.11.2010, 14:51)
салваторе джулиано

Салваторе Джулиано е бил водач на престъпна банда по време на Втората световна война и след нея, като е грабил богатите земевладелци и е помагал на бедните селяни.

Тленните останки на легендарния сицилиански бандитски лидер, тачен като съвременен Робин Худ, ще бъдат ексхумирани заради подозрения, че той е симулирал собствената си смърт преди 60 години.

Салваторе Джулиано е бил водач на престъпна банда по време на Втората световна война и след нея, като е грабил богатите земевладелци и е помагал на бедните селяни.

Според официалната версия той е починал през юли 1950 г., след като е бил застрелян от Гаспаре Пишота, негов братовчед и помощник, който бил убеден да извърши убийството срещу обещание за награда и опрощение на предишните му престъпления от властите.

От доста време обаче се твърди, че Джулиано е организирал собственото си покушение и че тялото в гроба му е било на негов двойник, за който се твърди, че бил убит по разпореждане на бандита.

След като избягал от полицията и войниците, които го издирват от години, 27-годишният "симулант"  Джулиано отишъл в Тунис и по-късно заминал за САЩ.

Историкът Джузепе Казарубеа, чийто баща е бил сред жертвите на Джулиано, е прекарал десетилетие в проучване на случая - и е убедил прокурорите, че тленните останки на бандита, погребани в Монтелепре, трябва да бъдат ексхумирани.

Експерти ще вземат образци от ДНК - и ще ги сравнят с тези на живите роднини на Джулиано.

Казаруеба и друг историк - Марио Черегино, твърдят, че снимките на трупа нямат нищо общо с известния престъпник, който носел прякора "Кралят на Монтелепре".

Това не е първият път, когато обстоятелствата около смъртта на Джулиано са подложени на съмнение. Първоначално се твърдяло, че той е бил убит при престрелка с полицията. Но италиански репортер по-късно установява, че престрелката е била само имитация на бой, а Джулиано е бил предаден и убит от Пишота, който по-късно умира, изпивайки чаша кафе с отрова, дадена му в затвора. Дори и там го настига дългата ръка на вендетата.

Сред очакващите резултатите от ДНК тестовете е племенникът на бандита - Салваторе Скиортино. "Нося цветя на неговия гроб от повече от 40 години - и след всичкия този вдигнат шум и раздухани скандали все пак бих искал да знам кой лежи в този гроб," казва той.

Oще: мафия  робин худ  салваторе джулиано  сицилия 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.