Дрогата като витамин C | webcafe.bg
Webcafe

Дрогата като витамин C

Lifecafe , По The Guardian
15.03.2012, 13:02 (обновена 19.03.2012, 19:39)
кока, дрога

Снимка: © deviantart.com

15% от анкетираните през последните 12 месеца са вземали бял прах, без да знаят какъв е, 1/3 допускат, че той е бил предоставен от някой, на когото не вярват

Една пета от младите, употребяващи наркотици, признават, че взимат "мистериозен бял прах", без никаква идея какво съдържа. Това сочат резултати от международно проучване на "Гардиън", което разкрива степента на безразсъдното поведение сред новото поколение относно приемането на високорискови наркотици.

От проведената сред 15 500 души анкета от "Гардиън" и списание Mixmag също така става ясно, че повечето анкетирани в САЩ и Обединеното кралство са взимали канабис повече отколкото тютюн или енергийни напитки. Тези, които се дефинират като клъбъри, са по-склонни да вземат екстази, отколкото да пушат цигари.

Според проучването 15% от анкетираните през последните 12 месеца са вземали бял прах, без да знаят какъв е, 1/3 допускат, че той е бил предоставен от някой, на когото не вярват.

По-младите, употребяващи наркотици, са много по-склонни да поемат рискове с неясни вещества - една пета от всички респонденти на възраст между 18 и 25 години казват, че са пробвали мистериозни прахове. Анкетираните, с които "Гардиън" говори обаче, са уверени, че могат да балансират употребата на наркотици и смятат страничните ефекти от нея за не по-лоша от махмурлука.

Джеймс, който е финансов брокер, казва пред "Гардиън": "Моето ежедневие е много стресиращо, така че в края на седмицата имам нужда от обратното. Когато излизам, последното нещо, което искам, е да мисля за работа и отговорности. Просто искам да загубя себе си за няколко часа. "

Проучването показва също:

- Налице са признаци за появата на "сив пазар" в законово предписаните болкоуспокояващи и антидепресанти, които много често се набавят от приятели, търговци или чрез интернет.

- Анкетираните, уловени в притежание на малки количества незаконни наркотици, е малко вероятно да бъдат наказани сериозно от закона.

- Алкохолът се използва редовно от почти всички употребяващи наркотици, и заедно с тютюна, е веществото, което респондентите биха искали да употребяват по-малко. Две трети от анкетираните мъже и 60% от жените съобщават за опасни или вредни нива на за консумацията на алкохол. Една пета смятат, че пият средно или под средното ниво.

7700 употребяващи наркотици от Великобритания и 4000 от САЩ и Канада участваха в подробно проучване, проведено онлайн, през ноември от Global Drug Survey. На участниците бяха зададени редица въпроси, включително, какви наркотици взимат, колко често и какви са здравните и правни последици.

Едно от основните обобщения е, че употребяващите наркотици се възприемат за щастливи, здрави и образовани - и се чувстват спокойни да разпускат със забранени вещества. От канабис до екстази плюс употреба на кокаин. Те не взимат хероин или крек и не са попадали в клиника, нито са имали неприятности със закона.

Средната възраст на анкетираните във Великобритания е 28. Три четвърти от тях печелят между £ 10,000 и £ 40,000. Около 55% са със средно образование.

Един от всеки 10 респонденти казва, че е бил спиран и претърсван за наркотици през последните 12 месеца. От тези с канабис, почти половината са пуснати. Над една трета от тези, които са уловени с MDMA, също.

Дейвид Нът, съветник по злоупотребата с наркотици на предишното правителство, уволнен, след като публично критикува министри, че игнорират твърденията на учените, че екстази е по-малко опасно от алкохола, заяви, че не е изненадан от резултатите. "Това е, което очаквах. Хората разбират, че алкохолът е най-големият проблем", каза той.

Миналата година разследване на италианското списание „Еспресо" показа подобна тенденция, но изключително в употребата на кокаин. Оказа се, че във рехабилитационните центрове е пълно с хора на възраст между 35 и 50 години, повечето мъже. Образованието им е средно и висше, а професиите най-различни: мениджъри, пилоти, лекари, шофьори на автобуси, готвачи, членове на кабинета и депутати, свещеници и архитекти.

Пред изданието гинеколог от Неапол призна, че не може да направи цезарово сечение без да е смъркал.

Oще: дрога  екстази  канабис  кокаин 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.01.2011, 11:28

1 TheSpider | 16.03.201211:09

Дайте някакво изследване за България, изобщо не ме интересуват Англия и Америка.

Иначе някой вещества не са толкова лоши, както се опитват да ни накарат да мислим. Може да има полза при контролирана употреба. Проблемът обаче е, че психоактивните вещества се контролират трудно и не всеки може да ги използва, така че да не се стигне до злоупотреба. Повечето хора не са в състояние да се контролират, нито имат нужната информация, поради това, че тази тема е табу, а и начина на мислене на нашето общество е консуматорски.

Със сигурност обаче наркотиците не са за подрастващи, т.е. до към 20-22 годишна възраст човек не трябва да се занимава с такива неща, защото тогава вредите са повече от ползите.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани