Защо гърдите стават все по-големи? | webcafe.bg
Webcafe

Защо гърдите стават все по-големи?

Webcafe.bg , По Daily Mail
28.01.2011, 17:50 (обновена 07.02.2011, 13:25)
цици

Снимка: © Getty Images

Подобно на всички видове операции, намаляването на бюста е по-популярно и по-достъпно отпреди

Притежателките на най-големи гърди във Великобритания си поеха дъх с облекчение, след като миналата седмица фирмата за бельо с по-големи размери Bravissimo представи сред продуктите си сутиен с чашка L. Според фирмата клиентките, които досега са се побирали по неволя в KK чашка - пусната на пазара преди две години в отговор на нарасналото търсене, се борят непрекъснато за по-големи сутиени.

Въпреки че L-чашката остава много по-голяма от средната, няма съмнение, че когато сериозните вериги-производителки на бельо виждат потребност да зареждат магазините си с голкова големи размери сутиени, търсенето също е нараснало - което логично означава и повече големи гърди.

Да носиш непрекъснато 12 килограма отпред

За жени като 21-годишната Тери Смит от Сторбридж, която носи некомфортната за нея KK чашка, новите по-големи сутиени облекчават ежедневната агония, свързана с побирането в тясното бельо. "Всяка жена знае колко неудобен може да бъде неподходящият по размер сутиен", коментира надарената англичанка. "Банелите се впиват, презрамките оставят тежки червени белези върху раменете и гръдния кош, а гърдите преливат. Нито една от дрехите ти не ти стои добре. Но когато гърдите ти са толкова големи и тежки, това е направо непоносимо."

Гърдите с размер L тежат близо 6 килограма. От времето, когато Тери е била тийнейджърка, тя непрекъснато е търсила специализирано бельо и е изпитвала почти непрекъснат физически дискомфорт от толкова тежките си гърдите. С размер 38-40 на почти всички нейни дрехи, тя смята, че реалният размер на сутиена й е 85L, но досега е имала затруднения да се снабдява с такива.

Според Bravissimo, има много жени, които са в същата ситуация - с изключителни размери само на бюста. Но все пак безпрецедентното търсене на L чашка може да бъде обяснено донякъде с факта, че в продължение на години жените са носили сутиени, които са твърде широки на гърба и с твърде малка чашка. Колкото повече дами приемат идеята, че по-големият размер на чашката и недотолкова щедро отмерваната обиколка на тялото под бюста биха осигурили по-добър комфорт и по-добри форми под дрехите, толкова повече от тях се насочват към по-големи сутиени.

Жените масово подценяват размерите си

Любопитното е, че според Bravissimo поне 60 % от жените, носещи чашка C, би трябвало всъщност да преминат към D или по-голяма. Средният размер на сутиените във Великобритания вече е по-близък до 90F, а не до 95C. И разрастващият се дамски бюст далеч не се дължи само на съвременните технологии за оформяне на сутиените. През 50-та години масовата жена е носела сутиен с чашка B - с цял размер по-малък от сегашните. Очевидно е, че размерите на женските гърди са се променили - но защо?

Мазнините са един от първите отговори, които дават повечето експерти. Специалистът по рака на гърдата Майкъл Баум твърди, че мазнините се отлагат в бюста наравно с тези по талията и задника. В момента по цял свят цари епидемия на наднорменото тегло, така че увеличението на мерките на дамите не е толкова изненадващо. Това обаче далеч не винаги е валидно като аргумент - примерно жените като Тери не изглежда да имат излишни мазнини където и да е по тялото си. Както коментира самата тя: "Останалата част от тялото ми е доста стройна. Но през тийнейджърските ми години гърдите ми се разрастваха с 1-2 размера всяка година."

От Bravissimo също заявяват, че "цари напълно погрешно разбиране, че е нещо необичайно да си с голям бюст и стройно тяло. С нас от 1995 г. досега са се свързали поне два милиона жени, огромният процент от които са без наднормено тегло, но имат голям бюст."

Естрогените са навсякъде


И все пак - защо гърдите на жените растат неспирно? Експертът по хранене Мерилин Гленвил, специализирала в областта на женското здраве и хормоните, коментира: "Очевидно е, че далеч не винаги става дума за наднормено тегло, а нерядко има увеличаване на другите тъкани в гърдите. Налага се да разгледаме какво стимулира растежа на тъканите в бюста - и то е преди всичко естрогенът, женският полов хормон. Естрогенът променя формите на тялото през пубертета."

Връзката между повишените нива на естроген и големите гърди е толкова очевидна, че на пазара вече има "увеличаващи бюста" добавки като капсулите Perfect C Breast Enhancer, съдържащи съставки като семена от копър и сминдух, които се твърди, че имат свойства, подобни на естрогените. Според Гленвил "има смисъл да разгледаме начините, по които с годините хората се излагат на всякакви типове естроген - произвеждания от тялото и естрогеноподобните химикали, с които сме в досег ежедневно."

Факт е, че момичетата сега достигат пубертет по-рано отпреди, а същевременно жените имат по-малко деца и кърмят за по-кратко време. В резултат на това те имат повече менструации от нашите предтечи, като са изложени на повече месечни пикове на нивата на естроген, стимулиращи овулацията. Освен това сегашните млади жени са първото поколение, родено от майки, използвали противозачатъчни. Ранните версии на противозачатъчните харчета са съдържали много по-високи дози синтетичен естроген, а все още е известно твърде малко за дългосрочното въздействие на това повишено излагане на хормони при следващите поколения.

Жените раждат малко деца и ползват много антибебе-хапчета


Дали тогава променящата се форма на гърдите означава и повишена чувствителност към естроген? Гленвил потвърждава: "Бременността и кърменето имат защитен ефект срещу рака на гърдата, тъй като контролират хормоните, стимулиращи развитието на нови клетки в гърдите. Но доколкото много жени понастоящем отлагат бременността до по-късен етап в живота, а имат и по-малко деца, те получават много повече менструации от предишните поколения - и съответно са изложени на по-големи ежемесечни дози естроген. Ако погледнете снимки на жени от викторианската епоха, които средно са имали по пет-шест деца, ще ги счетете за сравнително плоски отпред."

Това естествено далеч не е единствената разлика в живота на жените някога и сега. Хормоналната терапия също допълва спадащите нива на естрогена у жените в менопауза, които - подобно на използващите контрацептиви - често увеличават с размер-два сутиените си, когато започнат терапията.

Това обаче далеч не е единствената последица. Изследване от 2002 г. упоменава "изключително силна" форма на естроген - вероятно проникнала във водите на реките чрез битовите отпадъци на потребителите на противозачатъчни и потребителите на хормонално-заместващи препарати - е променила половите характеристики на рибата в британските реки и вероятно е попаднала и в чешмяната вода. Твърди се, че въздействието на тези ксеноестрогени (буквално "чужди естрогени") би могла да е причина и за резкият спад на качеството на мъжката семенна течност и плодовитост. "Не можем да приемаме, че тези замърсявания нямат ефект върху нас", заявява Гленвил. "Все още много въпроси остават без отговор, но ако ксеноестрогените са потенциален причинител на спадащата мъжка плодовитост, те потенциално засягат и жените - и нарастващите размери на сутиените може да са косвено доказателство за това."

Големият бюст привлича внимание... и те води често при лекаря


Развитието на особено големи гърди има сериозни здравословни и физически ефекти, което принуждава много жени да обмислят операции за намаляване на бюста. Големят бюст влияе на фигурата, причинявайки хронични болки в гърба и постоянни вдлъбнатини на раменете, където презрамките се впиват в кожата.

Здравословните проблеми могат да бъдат както емоционални, така и физически - някои жени се притесняват от огромните си гърди и ненужното внимание, което те привличат. Британски хирурзи наблюдават огромен ръст на броя жени, проявяващи интерес към намаляване на бюста; средно 10 000 жени годишно плащат до 5000 британски лири за операции. В момента дебютира нов вид хирургия за намаляване на бюста, наречена Micro­lipo, която намалява риска от увреждане на бюста при досегашните хирургически операции.

Подобно на всички видове операции, намаляването на бюста е по-популярно и по-достъпно отпреди. Винаги е имало жени с непропорционално големи за тялото им гърди, но сега те е по-вероятно да потърсят медицинска помощ, заради физически и психологически дискомфорт.

28-годишната Клеър Смедли, модел и майка на три деца от Дербишър, разказва за начините, по които огромният й бюст е повлиял на живота и здравето й. "Въпреки че се научих да ги харесвам в последните години, дълго изпитвах отвращение от тях", споделя тя. "Като тийнейджърка нямах увереността да ги нося спокойно - и постоянно се е налагало да се справям с нежелано отношение от страна на мъжете. Дори сега, тъй като гърдите ми са толкова големи, непознати ме хващат за тях и ме докосват, когато съм на обществени места, понякога дори пред децата ми. Те си мислят, че аз ги показвам - че си го търся - а аз реално нямам как да ги скрия. Жените се опасяват от мен, тъй като приемат тялото ми като демонстративно, може би заплашително сексуално. И автоматично ме приемат за леко момиче.'

Когато Клеър е била бременна, бюстът й се е увеличил дори още повече, а съчетаната тежест на корема и гърдите й е подложила тялото й на огромно натоварване, довеждайки я до сърцебиене. "Не е твърде лесно да поддържаш добра физическа форма, когато имаш такъв бюст," споделя тя. "Всякакъв вид аеробика е същинска агония, а спортните сутиени не се намират лесно. Замисляла съм се да намаля бюста си, но страхът от това нещо да се обърка ме спира. Когато остарея, ако страдам от болки в гърба, вероятно все пак ще се реша на операция."

Така че поне докато учените разкрият загадката на нарастващите дамски заложби, все повече жени ще страдат от бельо, което просто не съответства на техните (респектиращи) размери.

Oще: гърди  естрогени  размер  сутиен  хормони 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.08.2010, 22:54

9 Nikola Aslanov | 31.01.201120:58

Секса с 14 годишни е законен. Така че еби споко. Мани ги глупачките дето опяват по въпроса. А циганите чука и 11-12 годишни, ама какво да се прави - етнически особености. Никой не ги е закачил по въпроса.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2010, 12:34

8 Ицо | 31.01.201115:30

Ето и тук беше казано че момичетата вече много по-рано съзряват и добиват полова зрялост.
Защо тогава не се промени закона дето казва че чукането на ученички е престъпление ?
Ами те на 14 год. вече са готови и така им се чука и на тях че ....
А мномчетата на тия години още лапат мухи.
освен това момичета на 14 год. не са деца.
Защо тогава ни обявяват за педофили нас дето чукаме ученички ?
Педофили са извратените дето го правят с деца, а 14 годишните не са деца, а зрели девойки ... защо да не кажем - жени.
Ами да опандизят тогава и всички цигани - те си взимат жени на по 14 г.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.12.2010, 14:54

7 Калоянчо | 31.01.201110:06

Накратко само: Мъжете нямаме нищо против!!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

6 Rowan | 30.01.201118:44

Както казва Мечо Пух: Колкото повече, толкова повече...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2010, 13:46

5 Bloodrose | 30.01.201118:27

Палмичке, ако някога видиш неприятно гръбначно изкривяване, причинено от прекалено голям бюст в тийнейджърска възраст, и проблемите с психихата на момичето, което има този проблем - да, това е проблем, многознайковци - предполагам ще си затвориш човката. Идея
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.12.2010, 19:25

4 Palma Kaktusova | 29.01.201119:37

@Все трябва да се търсят обяснения и да се раздуват безкрайно,днес установили едно утре го отрекли,защото нови изследвания ...и пр. Затлъстяване от една страна,ген от друга.Голяма сложнотия да си улучиш чашката Бесен ,голяма трудност да я намериш при това свръх производство..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.11.2010, 12:35

3 vanko | 29.01.201118:22

Търсенето определя предлагането Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

2 Оня Дето Го Трият | 29.01.201115:43

Абе дет се казва:
Хората искат да има..... ДА!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 29.01.201115:19

Да пием за пилетата тъпкани с хормони ! ^^
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани