Ухажването вече не е на мода | webcafe.bg
Webcafe

Ухажването вече не е на мода

Lifecafe, по New York Times
25.01.2013, 16:28 (обновена 28.01.2013, 16:01)
романтика

Романтичните вечери са нещо крайно непонятно за много младежи

Може би е станало така, защото са се запознали чрез Интернет... Когато тъмноокият музикант с рошава коса кани специалистката по социални мрежи Шани Силвър на "среща" в петък вечер, тя очаква поне едно питие в някой бар насаме с него.

"В 10 часа вечерта още не ми беше звъннал," споделя 30-годишната Силвър. Накрая в 10:30 се сеща да изпрати SMS. "Ей, аз съм еди-къде-си, ако искаш ела да пийнем нещо или ддз", пише той, бързайки да добави: "Аз съм с едни приятели от университета".

Отблъсната от този подход, девойката му връща учтив SMS, в който отказва предложението

Като се връща назад, Силвър се замисля, че може би е променила очакванията си. "Самата дума "среща" трябва да бъде изтрита от речниците," твърди тя. По думите й културата на ухажването е еволюирала до цикъл от SMS-и, чиято интерпретация

изисква умения за разбиване на тайни кодове.

Всичко е паднало под нивото на едновремешните срещи. "Вечеря в романтично ново бистро? Забравете. 20-годишните жени днес са късметлийки, ако им изпратят SMS в последната минута. Поколението на новото хилядолетие вече е достигнало възраст, в която започва да мисли за трайно установяване, а междувременно се е отказало тотално от правилата на ухажването.

Вместо традиционното излизане, включващо ходене на кино и след това ресторант - което сега изглежда старомодно като телефон с шайба - младите хора уреждат срещите си чрез SMS-и, съобщения във Facebook, чатове и други нестандартни методи, които карат поколението да се чувства несигурно как да забие ново гадже.

"Новата среща е „да се мотаете заедно"," коментира 24-годишната Дениз Хюът, помощник-продуцент в Манхатън, която понастоящем подготвя собствено телевизионно предаване за ужасяващите перспективи на съвременната романтика. Както й казва един неин познат наскоро: "Не обичам да извеждам момичета. Предпочитам те да се присъединяват към това, което правя аз - например да дойдат на някой концерт с мен или нещо такова".

Може би за това трябва да виним възхода на "културата на забивките" сред младите хора, която се характеризира със спонтанни, лишени от всякакво обвързване (но за сметка на това поляти с обилно количество алкохол) "романтични" забежки.

„В наши дни много студенти никога не са излизали на традиционна среща", разкрива Дона Фрейтъс, бивш преподавател в Бостънския университет и автор на предстоящата книга: "Краят на секса: как културата на забивките за една нощ прави хората нещастни, сексуално незадоволени и неадекватни в интимността".

Този тип отношения може и да са нормални за студентите, ала

какво се случва след университета

когато същите тези хора влязат в света на възрастните?

Проблемът е, че "младите хора днес не знаят как да се откажат от културата на забивките", коментира Фрейтъс. В проведените от нея интервюта със студенти става ясно, че много завършващи университета не разбират основните механизми на традиционната среща. "Те се чудят за елементарни неща от сорта на "Как да заговоря някой, който харесвам? Какво да кажа? Какви думи да използвам?", разкрива тя.

Това може би обяснява защо "срещите" сред по-възрастни хора приличат на колежански забивки. 25-годишната специалистка по онлайн маркетинг Линдзи си спомня една от последните си не-срещи, която била толкова изискана, колкото и кухнята в студентските столове.

След една вечер, в която си разменяли палави погледи с един младеж в нощен клуб, той поканил нея и приятелките й в апартамента си да пият уиски и да ядат готови макарони със сирене. Когато тя се съгласила, той игриво я преметнал през раменете си и "ме отнесе у тях заедно с приятелките ми и неговата компания, където танцувахме на някакви странни ремикси на MGMT".

Тя прекарала цялата нощ в тесния му апартамент, което прераснало в цикъл от ежеседмичен неангажиращ секс, предшестван от SMS-и всеки четвъртък в стил "ей, маце, какво ще правиш този уикенд?" Тази не-връзка продължила цели 4 месеца.

Експертите по връзките сочат, че технологиите са още един фактор, който допринася за края на ухажванията

Традиционният подход - който включва телефонно обаждане, в което каниш някой на среща - изисква

кураж, стратегическо планиране и значително инвестиране на его

(отказът по телефона е много болезнен). Това обаче не е така при SMS-ите, имейлите, Twitter или другите форми на "асинхронна комуникация", както я наричат специалистите. В контекста на срещите, това до голяма степен премахва потребността да очароваш хората. Нещата повече наподобяват на пускане на въдица във водата с надеждата, че ще има добър улов.

"Някои мъже отделят повече усилия при избора на филм, който да гледат, отколкото при написването на адекватно съобщение, с което да поканят някоя жена на среща," споделя 34-годишната писателка Ана Голдфарб. Типичното дразнещо запитване винаги идва в последната минута: "Нещо интересно довечера?" По-дразнещи са единствено мъжете, които не си правят труда да избълват нещо повече от няколко срички: "ей" или "ко стаа".

"Какво си мисли, че ще правя?" пита се тя. "Ми сигурно ще ида у някоя приятелка да пием евтино вино и да гледаме кофти сериали".

Услугите за онлайн запознанства, които спечелиха особена популярност с времето, поощряват неангажиращия подход към жените, разширявайки броя на потенциалните партньорки. Изправени пред безспирен поток от необвързани момичета, между които да избират, много мъже изпитват страх да не пропуснат "правилната", затова прибягват към подхода на спийд дейтинга, обикаляйки през много кандидатки за отрицателно време.

Това освен всичко останало означава, че мъжете трябва да поддържат срещите евтини и небрежарски. Искате романтична вечеря? Ще извадите късмет, ако въобще ви поканят на питие в някой бар.

"Същото е и с онлайн кандидатстването за работа, където разпращаш CV-то си на много места едновременно - стреляш напосоки и се надяваш, че

поне една стреличка ще улучи десетката

споделя 26-годишният Джошуа Скай, описвайки поведението на много от своите връстници. Подходът на масовото разпращане изисква "съкращения в разходите, излизането по барове и срещите на по кафе за първи път," добавя той, "защото мъжете искаме да инвестираме в партноьрки, за които сме сигурни, че ще се получи".

Сайтовете за онлайн запознанства не само благоприятстват за развитието на този тренд, но и печелят от него. Новите услуги като Grouper не са толкова ориентирани към сватосването, колкото към груповите срещи, на които две приятелски компании излизат на обща среща за по питие.

Има още една причина, поради която уеб-поколението на необвързаните счита традиционните срещи за отживелица. Ако целта на първата среща е да научим нещо за човека, с когото излизаме - например къде учи, работи, дали се интересува от политика и какви са културните му предпочитания, то Google и Facebook напълно обезсмислят това упражнение.

"Днес всички сме експерти по "шпионирането" в Интернет," коментира Андреа Лавинтал, авторка на книгата от 2005 година "Наръчник на забивките". "Търсенето на информация за някой човек онлайн прави първата среща излишна, защото то създава изкуствено усещане за интимност. Мислите си, че знаете всички големи и важни неща за нечии живот, докато на практика знаете единствено кои сериали гледа даден човек".

Несигурните икономически условия, в които се намира поколението на новото хилядолетие, също подкопават старите, формални ритуали на ухажване. Изправени пред трайна рецесия, свит пазар на труда и огромни студентски заеми, много от младежите - особено жертви на "рецесията на мъжете" - просто не могат да си позволят да инвестират в луксозна вечеря или други "социални мероприятия" за някой, с който може да не се получи.

Допълнително нещата се усложняват от променящата се икономическа динамика между половете, отразена от доста изследвания в последните години, казва Хана Роузън, автор на "Краят на мъжете".

Нашумяло изследване на групата за пазарни проучвания от Бостън Reach Advisors установява, че средният доход на младите, необвързани и бездетни жени е по-висок, отколкото на мъжете в много от най-големите американски градове (въпреки че мъжете все още владеят работните места с най-високи доходи). Това може да е една от причините, поради които може да влезете в модерен ресторант в центъра на града в събота вечер и да видите пет елегантно облечени млади жени да вечерят заедно - като единственият мъж наоколо е сервитьорът.

Равенството на доходите - или превъзходството на жените -

размива старата доминирана от мъжете стратегия

за ухажване.

"Може би още има усещане за това, че мъжът се грижи за жената, но идеологията ни се адаптира спрямо реалността на финансите," пояснява Роузън. Мъжете може да се "самоубедят, че ухажването е отживелица, останка от патерналистична ера, защото не могат да си позволят да заведат жената на ресторант."

Много от младите мъже в наши дни нямат никакъв опит във формалното ухажване и се чувстват донякъде задължени да са леко иронични по този въпрос - "да 'ухажват' в кавички", защото се притесняват, че "може да обидят жените, като ги ухажват по старомодни начини," твърди Роузън.

"Трудно е да се тълкува точно поведението на жената в наши дни," добавя тя. "Не знаете примерно дали това да избирате виното, без да искате мнението й, ще отговаря на очакванията й за старомодна романтика, или ще я раздразни като проява на простащина и мачовщина."

И наистина, прекалената формалност твърде рано може да предаде посланието, че мъжът е готов да задълбочи нещата, което не е така за доста мъже на около 20-годишна възраст, казва Лекс Еднес, ТВ сценарист в Лос Анджелис.

"Много мъже на около 20 се въздържат да водят момиче на френски ресторант, или да й купуват бижута, защото тези стъпки може да доведат до

'В крайна сметка ще се оженим'

казва 27-годишният Еднес. В стагнираща икономика, където всеки се мъчи да си изгради кариера, повечето мъже не могат да си представят да издържат семейство, докато не станат поне на 30-35 години, констатира той.

"Много по-лесно е да се срещаш с хората на неутрален терен, на неангажиращи срещи, без формално ухажване. Залозите просто са по-ниски"

Дори в ерата на здраво вкоренена двойнственост на половите роли, някои жени все пак запазват живи старите традиции на ухажване, като отказват да приемат нещо по-малко от очакваното.

Шерил Йо, технологичен предприемач в Сан Франциско, казва, че е била на доста формални срещи напоследък - включващи театрални постановки и луксозни ресторанти. Един от ухажорите дори й е подарил червени рози. За нея старите традиции са живи, просто защото тя не приема някой да я ухажва без тях. Тя не приема срещи, ако те не са уговорени поне седмица по-рано, за да включват някакво ниво на обмисляне.

"Ако той наистина те желае," казва 29-годишната Йо, "трябва да положи някакви усилия."

Oще: отношения  романтика  свалки  чат 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.01.2013, 13:11

55 дали | 31.01.201316:50

Да Елена благодаря ти за доуточнението с баничките от милите ти спомениУсмивка)))
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2011, 14:16

54 Elena Dyakova | 30.01.201317:28

Кинг, инфото е от майка ми, която е завършила руска филология, докато говорех с нея по телефона, попаднах на статията. Иначе аз бъкел руски не знам, независимо, че съм ходила в Русия Усмивка Уход идвало от ходить, а подход познай откъде Усмивка

Дали, аз нямам нищо против баничките, нито против мъжете. Даже имам много мили спомени за едно гадже, което всяка сутрин или ми правеше закуска, или ми купуваше 2 банички с айрян (понеже баничка с боза не ми харесва), въпреки че самият той не закусваше.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.01.2013, 13:11

53 дали | 30.01.201316:26

Госпожата с баничката и бозата явно е обидена в общ план на мъжете,че не се редят на опашка да я водят по изискани снобарски местенца на вечери и свещи ама той господ давал но в кошара не вкарвал Дякова нали такаУсмивка))
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

52 Mile Manolov | 30.01.201303:00

Thea Atanasova | 28.01.201315:32
Бен само да не забравиш баничката и бозата...
-------------------
ако забрави... минаваш на протеинова диета muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

51 KingoftheROAD | 29.01.201323:41

ако е от руски, по-скоро става въпрос за - уход, което значи подход. Уход - ухаживать. Понимаеш? Български и руски не всичко е 1:1 и по смисъл.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2011, 14:16

50 Elena Dyakova | 29.01.201311:53

Най-вероятно е дума от славянски произход или просто русизъм, тъй като на руски "ухаживать" има 2 значения, мисля - едното е "грижа се" (за някого, за нещо), другото е "оказвам внимание на срещуположния пол". Коренът на думата идва от "ходя".
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 03.10.2011, 18:45

49 Ben Dover | 29.01.201311:32

Леле,ми не можах да намеря етимологията на думата.Ако някой знае,да си признава без бой Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

48 lele male | 29.01.201310:52

@Бен "п.с. абе само на мен ли думата "ухажване" ми е противна."

Смее се На мен не ми е чак пък противна, но наистина лъха нещо неприятно от нея, при положение, че синоними са й (според тълковният онлайн речник):
(гл.) любезнича, угоднича, лаская
(гл.) флиртувам, кокетирам, задирям, занасям се

Аз по-скоро се чудя от къде произлиза думата?
Дали е от "ухание", защото докато се "ухажвате" с обекта на чувствата си, стоите на разстояние един от друг и усещате само уханието от него/нея или...? Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.10.2011, 18:45

47 Ben Dover | 28.01.201323:20

Елена,ти пък ме наведе на старата народна мъдрост:Ако искаш да намразиш някоя песен,сложи си я на алармата.

п.с. абе само на мен ли думата "ухажване" ми е противна.Не знам защо ама ми звучи като куче,обикалящо около кокал.Кучето упорито ухажваше кокала и се чудеше от коя страна да го захапе..странно.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 05.02.2012, 01:11

46 nPoMeTeu | 28.01.201322:06

Има нещо вярно в тази статия все пак. Дори в България нещата се развиват в тази посока.... за жалост. Но за това пък хората като мен (без да се изтъквам) печелят дивиденти от тези скромни 2-3 истински срещи .... годишно.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани