Британската монархия се модернизира - промяната ще засегне децата на принц Уилям и Кейт Мидълтън | webcafe.bg
Webcafe

Най-сетне корона и за дъщерите

Webcafe.bg , по сп. Time
01.11.2011, 11:54 (обновена 02.11.2011, 15:40)
уилям и  кейт

Снимка: © Getty Images

Ако първородното дете на младата кралска двойка е дъщеря, то тя ще е наследникът на трона. Но ако са близнаци от различен пол, как ще се справят...

Когато става въпрос за промяна, британската монархия е като непостоянна любовница - върши само задължителния минимум, за да не допусне партньорът й - красивият Албион - да я изрита на улицата.

И така, с много закъсняло преклонение към модерността, правилата за наследяване на престола най-после са променени и позволяват първородна дъщеря да се възкачи на трона. Това означава, че ако Кейт и Уилям (и всяка друга бъдеща монархическа двойка) станат родители първо на момиче, то все пак ще стане кралица. Без значение колко по-малки братчета ще подскачат около нея.  

Потенциалните крале и кралици също така ще могат да сключват брак с католици

Ръководителите на бившите британски колонии, познати под названието Британска общност на народите, одобриха измененията, както и с промяна на Закона за наследяването на трона разрешиха на бъдещия монарх да сключва брак с католик.

Досега влюбването в католик означаваше отказ от правата върху трона. (Поправката обаче все така не позволява короната да бъде на главата на католик. Приемат се само протестанти).

Решението слага край на над 300 години конституционна традиция, съществуваща от 1688 г., когато е гласувана "Магна Харта". Според нея е опасно за "благосъстоянието на това протестантско кралство" кралят или кралицата да сключват брак с "папист".

Това може да звучи като версията от XVII век на "червената заплаха", но предвид историята на Английската гражданска война, управлението на католичката и дъщеря на Хенри Осми "Кървавата Мери" и Барутния заговор - провален опит на католиците да взривят Камарата на Лордовете и да убият Крал Джеймс I през 1605 - подобни правила може би някога са били нещо повече от средновековен маккартизъм. 

След 11 опита за равноправие на половете в двореца, промяната вече е факт

За сметка на това решението момчетата да наследяват короната преди момичетата никога не е било политическо. То е просто израз на вековната норманска практика за мъжко първородство, узаконена в общото британско право. В последните няколко години членовете на Парламента са правили цели 11 опита да променят законите за наследяване на трона.

Последния път това се случи по идея на депутата от лейбъристите Кийт Ваз. През януари т.г. той внесе законопроект в Камарата на представителите, който тепърва предстои да бъде гласуван. Според него всичките шест британски кралици са били "фантастични", но вече "става дума за децата на Уилям и Кейт Мидълтън. Имаме биологически краен срок".

Промените (които предстои да бъдат ратифицирани от парламента), бяха огласени на среща на държавните глави на Британската общност в Пърт, Австралия, където кралицата беше на официално посещение.

Нейно Кралско Величество няма роля в това решение, но представителите на двора коментират, че твърдо подкрепя промените. Британският премиер Дейвид Камерън пък открито изрази одобрението си към новия закон.

"Идеята, че по-малък син би трябвало да стане монарх вместо по-голяма дъщеря, просто защото е мъж, или че бъдещ монарх може да се жени за изповядващ каквато и да е вяра, с изключение на католическата - такъв начин на мислене е в разрез с модерната държавност," заяви той на срещата. 

Спорно е доколко адекватно или навременно е гарантирането на правата на дъщерите

Според някои тази промяна е като да прокарате пръст по горния край на ъглов шкаф - не осъзнавате колко прашен е, докато не го докоснете. "Това са отстъпки от традициите, които са толкова закъсняли, че вече изглеждат направо банални," пише в редакционна статия в. "Guardian", който все пак приветства "повея на егалитарен плам" в дворцовите кръгове.

Други твърдят, че идеята за егалитарна монархия сама по себе си е оксиморон. "Глупаво е да се смята, че каквато и да е било промяна в монархията е въпрос на равенство - това превръща Британия в истинско посмешище," коментира мениджърът на кампании в антимонархическата група Republic Греъм Смит. "Монархията се крепи на дискриминация и елитизъм. В нея няма място за дебат за равенство на възможностите." 

Очевидният опит на кралското семейство да скъса с аристократичните традиции

Докато коментаторите спорят за важността или неадекватността на тази промяна, историците отбелязват, че този ход е част от стратегия за оцеляване на монархията, която е възникнала още по времето на Джордж V - след унищожението на европейските монархии през 1917-1918 г.

Крал Джордж (който е изнесъл първото радиообръщение към кралството през 1932 г.), признава, че британската монархия може и да не оцелее, освен ако не еволюира, твърди историкът Роджър Локиър, пенсиониран професор по история в Лондонския университет.

"Той превръща монархията в "покровителстваща" монархия - такава, която закриля благотворителните организации. Така дистанциращото се управление целенасочено бива заменено с достъпна монархия."

И тя се запазва такава през целия XX век - от първото телевизионно обръщение на кралица Елизабет II през 1957 г., до отварянето на Бъкингамския дворец за обикновените граждани през 1993 г. Нейно безспорно въплъщение са и струващите $50 рокли от Zara на Кейт Мидълтън.

Заслужава си да отбележим, че докато монархията се модернизира, английската аристокрация не показва каквато и да е било склонност да променя законите за първородие, поставящи младите лордове преди дамите.

Локиър обаче коментира, че е типично за кралското семейство да върви в различна посока от английските перове. "Една от слабите страни на монархията в съвременния свят е връзката й с аристокрацията, тоест с миналото," заключава той. С петъчното решение кралската фамилия продължава да променя традициите на титлата.

В крайна сметка това е единственият начин да я запази, нали?

Oще: аристокрация  великобритания  дъщери  закон  католик  кейт мидълтън  корона  кралица елизабет  монархия  наследяване  парламент  перове  протестант  уилям 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани