Щатски университет по марихуаната | webcafe.bg
Webcafe

Щатски университет по марихуаната

Webcafe.bg , По Portland Press Herald
16.04.2011, 13:01 (обновена 24.04.2011, 10:59)
марихуана

Снимка: © Getty Images

Много от учениците в "Марихуановата лига" със сигурност искат пълна легализация на тревата

Рей Лоуган отглежда марихуана от 30 години. Когато някога е започвал да се занимава с това, култивирането й е било просто приятно забавление с лек незаконен привкус - и той естествено се е опитвал да го пази в дълбока тайна. Сега обаче Лоуган превръща опита си и познанията си за растението в много публичен бизнес, наречен "Щатски университет по марихуаната".

Потребителите на лечебната билка се учат как да я отглеждат сами

Логан организира тричасови семинари за обучение на хора, желаещи да получат познания как да отглеждат висококачествена марихуана у дома. Това е най-новият бизнес, произлязъл от гласувания в щата Мейн закон за легалната употреба на марихуаната за медицински нужди, позволяващ на регистрирани пациенти, болногледачи и диспансери да отглеждат растението за третиране на разнообразни медицински симптоми и състояния - от постоянни болки до СПИН.

Въпреки че марихуаната може да расте изключително бързо при подходящи условия, култивирането на растението с медицинско качество в закрити помещения според Лоуган изисква малко повече ноу-хау. "Има огромна потребност от информация и някои хора нямат представа откъде да се сдобият с нея", твърди той.

Броят на възпитаниците на "университета" все още е скромен

56-годишният Лоуган вече е провел първия курс на Държавния университет по марихуаната този месец в Портланд. В него са се включили 15 души, повечето от които са регистрирани като потребители на медицинска марихуана пациенти, които желаят сами да отглеждат растенията, вместо да плащат стотици долари за тридесетина грама на регистрирани болногледачи или лицензирани диспансери.

"Иска ни се броят на курсистите да беше два пъти по-голям, но все пак сме много доволни. Все пак това беше първият път, когато се занимаваме с това открито" разказва основателят. Вторият семинар е планиран за 7 май в Обърн, като Лоуган предвижда да проведе допълнителни курсове в бъдеще и в Огъста, Бидфорд и Портланд.

Държавният университет по марихуаната като цяло се крепи на раменете на един-единствен човек, въпреки че магазинът за градини на закрито HTG Supply осигурява оборудване за демонстрациите. Цената на курса е $80 или $60 за студенти, пенсионери и ветерани.

И все пак ще мине доста време, преди Държавният университет по марихуаната се превърне в самоиздържащ се бизнес, дори ако наистина курсистите бъдат двойно повече, коментира Лоуган. "Засега просто изпитвам удоволствие да го правя и да помагам на хората да научават повече за отглеждането на марихуана", разказва той.

В учебните зали обаче няма да видите канабис в саксия

За да се избегнат конфликти с полицията, той използва босилек и други законни отглеждани в домашни условия растения по времето на обучението. Държавните регулаторни органи и полицията са обърнали внимание на провеждания от него курс в Портланд, но не са създали никакви проблеми. Макар медицинската марихуана да попада донякъде в сивата област на закона - поне според полицията, "със сигурност в щата е законно отглеждането на марихуана за лична употреба", обяви лейтенант Гари Роджърс от полицията в Портланд.

Обучението в тази насока също не притеснява държавата, макар да има някои опасения, че предприемачите-производители на марихуана биха могли да достигнат до границите на закона.

"Тази програма е замислена с цел пациентите да имат достъп до качествена медицинска марихуана. Тя не е била замислена като бизнес, от който хората да печелят пари", твърди Кати Коб, директор на поделението по лицензиране към американското министерство на здравеопазването. "Не желаем да изграждаме мрежа за доставки, надвишаваща нуждите на регистрираните пациенти."

Повечето от курсистите биха прибягвали постоянно до обезболяващи, ако не беше тревата

Засега щатът е издал 982 регистрационни карти за пациенти, потребяващи медицинска марихуана. Всеки пациент е необходимо да има определено медицинско състояние или заболяване, упоменато в закона, както и препоръка от личния си лекар.

Лоуган е един от тези 982 души. Той от години е законен потребител на марихуана според законите на Мейн - заради инцидент със скачане с парашут през 1996 г., който почти го довежда до парализа и го принуждава да използва ежедневно обезболяващи, които имат разнообразни странични ефекти.

"Все още вземам малки количества от тези лекарства, но не ми харесва състоянието, в което се намирам при употребата им", споделя той. "Обикновено просто използвам марихуана преди лягане. Тя ми помага да заспя, намалявайки болката."

Рик Аджътант, един от първите възпитаници на Държавния университет по марихуаната, определено споделя същите усещания. 48-годишният ветеран от армията е инвалид от седем години заради дискова херния и дегенеративно заболяване на дисковете. Лекарите са му предписали гама от обезболяващи, които са го довели до тежки крайни емоционални състояния и промени в настроението.

"Те не ми помагаха за болката, само ми разбъркваха главата", казва той. Две седмици след като е пробвал марихуана, той се отървава от предизвикващите пристрастяване обезболяващи. "И оттогава не съм пипнал лекарства вече от две години."

Аджътант посещава първия семинар на Лоуган, тъй като желае да отглежда свои собствени растения и да спести пари. Курсът отговаря на всички негови въпроси - например как да повиши влажността в стаята, която ползва като оранжерия, споделя той.

"Всеки може да я отглежда, но за да се получи добра марихуана с медицинско качество, е необходимо да знаеш някои трикове - и наистина да проучиш добре нещата". Според него обучението ще покаже на хората, че наркотикът има и законна употреба. "Това не е просто забавление за групичка наркомани", обобщава ветеранът.

Лоуган твърди, че не се приема нито във финансов, нито в политически аспект като идеолог от типа на Ричард Лий, който също има подобно висше училище в Оукланд.

"Политическите ми възгледи определено нямат нищо общо с този курс. Не говоря за политиката към отглеждането на марихуана или законите по темата, или нещо подобно. Да, бих се радвал тя да стане наистина законна за употреба от всички, но това не е в центъра на нашето внимание."

Все пак основателят на Държавният университет по марихуаната споделя идеите на Лий за превръщане на медицинската марихуана в по-публично и по-уважавано занимание. На сайта на училището той избягва да използва понятието "висше образование", твърдейки, че то не излъчва подходящия имидж.

"Заради неща като това училище хората ще си кажат: "Уау, все пак може би има нещо повече в тази медицинска марихуана", пояснява той. "Мисля, че е време хората да разберат колко невероятно растение всъщност е канабисът."

Oще: канабис  легализация  марихуана  образование  сащ  трева  университет 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани