Из тайния бележник на Фрида | webcafe.bg
Webcafe

Из тайния бележник на Фрида

webcafeLifecafe
19.07.2015, 17:02 (обновена 31.07.2015, 15:08)

1 от 3 снимки Назад Напред

фрида кало

Фрида Кало - дъщерята на Мексиканската революция, е една от легендите на XX век

На 6 юли се навършиха 108 години от рождението на Фрида Кало - жената, чиито житейски девиз е: "Да живее животът!"

Издателствто Colibri ни напомня за нея чрез вълнуващата биография дело на сънародника й Фернандо Г. Хагенбек. "Свещена билка. Тайният бележник на Фрида Кало" е роман, който проследява живота на Кало: детството й, белязано от болестта полиомиелит, катастрофата, от която тя никога не се възстановява напълно, бурната й връзка с Диего Ривера, провалът на опитите й да има деца, развитието й като художник и ранната й смърт, когато е едва на 47 г.

Описани са и взаимоотношенията й с личности като Джорджия О'Кийфи, Лев Троцки, Хенри Милър и Салвадор Дали.

Митът Фрида Кало - дъщерята на Мексиканската революция, е една от легендите на XX век. Художничката, която е описвана като кълбо от страсти и горда сапотекска кралица, е родена през 1907 и умира през 1954 г.

Съдбата я подлага на неимоверни физически и духовни изпитания, но и обсипва с бурни преживявания.
Ф. Г. Хагенбек (р. 1965 г.) поднася една необикновена биография - магическо пътуване в интимната й вселена.

В дневниците си Кало е писала стихове, изповеди до приятели и близки, изляла е душевните си терзания и страсти по Диего Ривера, с когото веднъж се развеждат, а после се женят повторно. В страниците с тайните на Кало има и много рисунки, които оставят усещането, че тя е предчувствала смъртта, а и безсмъртието си.

Известният мексикански романист, историк и автор на комикси Хагенбек създава собствена версия на живота на Фрида Кало въз основа на въображаемия й дневник. Романът му е преведен на 17 езика и е номиниран за престижната литературна награда "Планета-Каса де Америка" за 2009 г.

През април на търг в Ню Йорк бе предложена колекция от 25 писма на Кало - над 100 страници чувствена, на места дори еротична, кореспонденция. Писмата на Фрида Кало насочват към неизвестни досега събития от живота й - включително и бременността. Но те също така съдържат интимни детайли.

Фикционалната биография на Хагенбек проследява скандалните връзки на Кало. „Не рисувам сънища, нито кошмари, а моята собствена действителност", твърди героинята в романа.

Сред вещите на Фрида е намерен и малък черен бележник с рецепти за приготвяне на хранителни дарове за деня на мъртвите - 2 ноември. Тогава, според мексиканците, покойницте имат право да посетят Земята отново. Рецептите на художничката са написани с хумор, но подробно - така, че да огладнееш веднага.

Освен разказ за живота и смъртта, "Свещена билка. Тайният бележник на Фрида Кало" е и роман, който събужда кулинарното любопитство.

Сърцераздирателните последни думи, които Фрида написала в дневника си, били: "Надявам се, че пътуването ще е щастливо и че този път няма да се върна".

Oще: бележник  диего ривера  дневник  книга  колибри  рецепти  роман  свещена билка. тайният бележник на фрида кало  фернандо г. хагенбек  фернандо хагенбек  фрида  фрида кало 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.