Мъжът зад голите гърди | webcafe.bg
Webcafe

Мъжът зад голите гърди

Webcafe.bg, по Independent
04.09.2013, 12:18 (обновена 05.09.2013, 13:18)

1 от 25 снимки Назад Напред

Фемен 1

Снимка: © Femen.LiveJournal.com

Явно по структура FEMEN не е толкова феминистка, колкото изглежда

Да, иде реч за украинската феминистка група, която засрами и самия Владимир Путин. Нейните активистки вече проведоха един куп протести срещу сексуалната и политическата репресия, като се събличаха голи до кръста и отиграваха внимателно подготвени медийни провокации.

„Мисията ни са протестите, оръжието ни са голите гърди" гласи техният слоган. Но нов филм на кинофестивала във Венеция разкри съвсем непознати и неочаквани неща около доскоро обвитата в мъгла организация. Оказва се, че всъщност FEMEN е създадена и контролирана от мъж.

„Украйна не е бордей" (Ukraine is not a Brothel), режисиран от 28-годишната австралийка Кити Грийн, разобличава Виктор Святски като ръководител на групата за голи протести.

Официално Святски се води „консултант" на FEMEN и според сайта на движението е бил жестоко бит от украинските тайни служби това лято заради подкрепата си към активистките. Но Кити Грийн разкрива, че Святски не е просто поддръжник, а основател на FEMEN и голямата фигура в сянка, която дърпа конците.

"Движението си е негово и той собственоръчно избира момичетата. Спира се на най-хубавите, защото те продават повече вестници. Най-хубавите излизат на първите страници... това се превърна в запазената им марка, така продават FEMEN", казва режисьорката.

Харизматичен и зловещ

До момента въобще не беше известно до каква степен групата е под влиянието на Виктор Святски.

В „Украйна не е бордей" се твърди, че именно той изпратил част от момичетата на една от най-ужасяващите им мисии в Беларус, когато (според техни показания във филма) те били арестувани от тайните служби, събличани, унижавани и захвърлени в гора в близост до украинската граница.

Кити Грийн лично ги придружавала на това пътуване. Пред Independent тя казва, че кадрите й от Беларус били откраднати от КГБ и че самата тя била отвлечена, държана затворена около осем часа и сред това депортирана в Литва.

Във филма Грийн признава харизмата и организаторските качества на Святски, но поставя под въпрос влиянието му върху момичетата - „Понякога той е ужасен, но е и страшно интелигентен".

В „Украйна не е бордей" и самият Святски е интервюиран пред камерата. Грийн е успяла да стигне до него, защото е навлязла много дълбоко в структурите на FEMEN.

Тя е прекарала цяла година в малък апартамент в Киев с четири от членките на организацията. "Снимах протестите, а после те качваха кадрите на сайта си".

Постепенно Грийн узнала, че именно Виктор Святски командва момичетата. В началото той не искал да я допуска да документира дейността му, но тя не се отказвала, докато не разбере всичко около протестната група.

„За мен беше въпрос на морал, защото осъзнах как се ръководи тази организация. Той беше ужасен с момичетата. Крещеше им и ги наричаше кучки".

Стокхолмски синдром

Когато основателят на FEMEN най-сетне решил да поговори с режисьорката, той признал парадокса в това да ръководи феминистко протестно движение „като патриарх".

„Тези момичета са слаби", казва Святски във филма. „Те нямат нужната сила на характера. Нямат дори желание да бъдат силни.

Вместо това, те показват покорство, безхарактерност, несериозност и много други недъзи, които биха им попречили да станат политически активистки. Затова беше много важно да бъдат научени на тези неща".

Виктор Святски настоява пред Кити Грийн, че влиянието му над групата е позитивно. Въпреки това, когато е запитан дали е основал FEMEN, за да си осигури лесен достъп до жени, той отговаря: „Вероятно да, някъде дълбоко в подсъзнанието ми".

Една от членките на движението описва неговата връзка с момичетата като подобна на Стокхолмския синдром, при който заложниците развиват симпатия към своя похитител.

"Ние сме психологически зависими от него. Дори да знаем, че можем да направим всичко сами и без помощта му, то си е просто психологическа зависимост".

Oще: femen  активистки  виктор святски  гол протест  кити грийн  украйна не е бордей  феминистка група 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 16.01.2013, 11:01

4 След час | 07.09.201311:54

Всичко е нагласено. Няма протест, който да не ползва определени интереси. Който мисли противното, явно е доста заблуден.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.05.2012, 03:56

3 Starija hush | 07.09.201305:04

Тоя тип е един политически сутеньор.Прави си реклама по света с тех и прибира големи пари в джобаси.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

2 Мина | 06.09.201313:16

Ако това е вярно, е мноооого гадно!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

1 Harry | 04.09.201321:59

Много неприятни лесбийки! Защо ги хвалите толкова, падате ли си по лесбо любовта? Много щастлив
Наистина има мъж зад голите гърди.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани