Силно ръкуване - дълъг живот | webcafe.bg
Webcafe

Силно ръкуване - дълъг живот

Lifecafe , По Independent
10.09.2010, 18:18 (обновена 10.09.2010, 18:29)
ръкостискане

Снимка: © Getty Images

Резултатите показват, че хората, които се ръкуват силно при поздрав, живеят значително по- дълго от тези със слаб захват.

Според  учените силата, която прилагаш, когато се ръкуваш с някого, може да се окаже  определяща за дължината на живота ти.

Други фактори могат да бъдат скоростта, с която ходиш, колко бързо ставаш от стола и способноста да балансираш на един крак.

Тези данни са изведени на базата на 33 различни проучвания по цял свят, включващи над  50 000 мъже и жени на възраст до 43 години.

Участниците в изследването за ръкостискането са били предимно млади хора, докато в останалите са били по-зрали и възрастни хора. Така че в някои случаи слабото представяне може да се дължи на определена хронична болест.

Резултатите показват, че хората, които се ръкуват силно при поздрав, живеят значително по- дълго от тези със слаб захват. Смъртноста била 67% по-висока при хората с най-слабия захват, в сравнени с тези, които стискат силно. С времето ръцете отслабват и затова и ръкостискането става по-слабо. Според учените тези две неща са силно свързани.

Относно скороста на ходене, проучванията показват, че хората които се движат с нормална скорост, са най-дълголетни. Смъртността при тези, които ходят бавно, е почти три пъти по- голяма в сравнение с движещите се на нормален ход. Нормалната скорост на ходене е изчислена около 1 метър за една секунда.

От всички проучвания за ходенето, включили 15000 човека в експеримента, изводът е, че бавно движещите се имат 2.8 пъти по-голям шанс да умрат преди другата група.

Ставането от стола започва да става много трудно, когато човек вече е възрастен, и ако може да стане с лекота, значи въпросната личност показва желание за борба срещу старостта. Според данните от проучвания на 28 000 души, резултатите са, че бавно и трудно изправящите се имат около 2 пъти по голям шанс да умрат преди другите.

Последният компонент в това изследване е баланса на един крак, където отново резултатите сочат, че по-добрият баланс значи по-дълъг живот. При тези изследвания обаче липсват сравненията между отделни групи затова и не може да бъде прогнозирана евентуалната смъртност.

Д-р Рейчъл Купър, шеф на проучването, казва, че ако докторите и учените разполагат с такъв вид информация, те ще могат по-лесно да помагат на хората да подържат своето здраве, тъй като данните ще могат да им изготвят оптимална и максимално ефективна програма за упражнения.

Тези четири човешки способности са свързани с ежедневния живот и способноста да ги изпълняваш безпроблемно, когато си достигнал определена възраст, е изключително важно. Те показват в какво състояние се намира организмът, като показателите отслабват постепенно с възрастта.


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.