Живот без пластмаса | webcafe.bg
Webcafe

Живот без пластмаса

Lifecafe, по Independent
11.06.2013, 15:44 (обновена 13.06.2013, 17:30)

1 от 7 снимки Назад Напред

пластмаса

Снимка: © getty images

Пластмасата е упорит и издържлив материал

Когато студентът по химия Томас Смит получил чай в пластмасова чаша, той отказал поръчката, обяснявайки че не употребява този продукт. Хората зад бара може би за първи път се натъкват на човек, свободен от пластмаса, като вероятно скоро няма да срещнат втори такъв.

Този вездесъщ материал е навсякъде около нас - от четката за зъби до шампоана, от полуфабрикатите до компютъра. Днес това е световен проблем, а потребителите сякаш нямат избор да не го консумират. От време на време правим някои незначителни промени в тази посока, като например платнените пазарски чанти, но в крайна сметка живеем с усещането, че без пластмаса не може. Оказва се, че не е точно така.

Просперираща индустрия

„Установих, че в днешно време непрекъснато сме в контакт със пластмаса. Идеята е, че взимаш продукта, използваш го и го изхвърляш. Дори да го имаш за няколко секунди, той ще живее по-дълго от самия теб", казва студент от Манчестър.

Решил напълно да бойкотира пластмасата, пазарувайки само от малки магазини, където голяма част от продуктите не са опаковани. Дори сам си прави сапун, за да не си взима пластмасова опаковка заедно с него. Казва, че трудно човек може да избяга от този универсален материал, но с повече усилия и желание това е напълно възможно.

Производството на пластмаса в света се е увеличило от 1.5 милиона тона годишно през 1950 г. да 245 милиона тона през 2008 г. Около 60 милиона тона от тях се произвеждат в Европа, като прогнозите са, че до края на година индустрията ще повиши производството с още 5%.

Ефекти върху здравето

Миналата седмица учени от Лондон официално предупредиха бременните жени да избягват консумацията на храни и напитки в пластмасови опаковки. Те открили "ендокринни разрушители" в някои пластмаси, включително в бисфенол А (BPAs), промишлен химикал в производството, както и фталати, които могат да нарушат нормалното развитие на плода. Бисфенол А пък се свързва с рак на гърдата и на простатата, сърдечни болести и нарушения на сексуалната функция.

Друг проблем, според експертите, е боклукът. Всяка година около 2.5 милиона тона пластмаса се употребяват във Великобритания. Около 1/3 от това количество не се рециклира. Половината от пластмасовите продукти в Европа отиват директно на бунището, а не в преработвателните фабрики.

Не са малко хората, които не чакат властта да направи нещо в тази посока. Някои вече силно ограничиха пластмасата, като актьорът Джереми Айрънс, който стана лице на кампания за забрана на подобни продукти, които не се рециклират, включително и найлонови торбички.

До края на месеца би трябвало Брюксел да реши как да действа срещу този екологичен проблем, като съществена част от него са и химикалите, използвани за производството на пластмаса, които се отразят върху здравето на човека. Някои от тях са канцерогенни и могат да предизвикат токсични реакции или хормонален дисбаланс.

Не е толкова трудно

48-годишната Бет Тери от Калифорния вече 6 години живее без пластмаса. Решила да го направи, след като научила за шокиращото замърсяване на океана с такива отпадъци. Известно е, че 80% от боклука в Тихия и в Атлантическия океан се състои от всякакви пластмасови отпадъци. Някои от тях образуват цели острови върху водата.

Тери, която по професия е счетоводител, е написала книга, в която описва как се е справила с проблема. „Това определено е тема, за която все повече и повече хора се притесняват. Преди шест години, например, никой не си носеше термоси за вода, а сега започна да става нещо нормално", изтъква тя. „Най-трудното нещо е навикът", убедена е Тери.

Oще: бутилки  екология  замърсяване  опаковки  пазар  пластмаса  потребление 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани