Как сексът ни доближава до Бог според науката | webcafe.bg
Webcafe

Как сексът ни доближава до Бог според науката

webcafeLifecafe, по The Independent
04.10.2016, 17:06 (обновена 06.10.2016, 16:04)
shop

Окситоцинът се произвежда по естествен път в хипоталамуса. Предишно проучване предполага, че хормонът има роля и в чувството на емпатия, доверие, социално обвързване и алтруизъм.

Хормоните, които се отделят по време на секс, могат да увеличат склонността към по-дълбоки духовни изживявания и тенденцията у хората да вярват в Бог, твърдят учени.

Според скорошно проучване, освобождаването на окситоцин не само стимулира обвързването и помага на жените в репродукцията, но също така засилва насторенията подобни на религиозност у хората.

Екип изследователи от университета в Северна Каролина проведоха проучване, в което стимулираха нивата на окситоцин при мъже на средна възраст, които свидетелстват, че изпитват повишено чувство за духовно извисяване след две отделни измервания, последвали експеримента. Ефектът не бил различен седмица по-късно.

Паралелно с това контролна група, на която й е било внушено, че приема хормона, но реално не е, не е получила пласибо ефект и резултат при тях реално не е засечен.

Пати Ван Капелен, социален психолог и автор на проучването, казва: "Интересувахме се от биологичните фактори, които водят до усещането за духовно удовлетворение и издигане у хората. Окситоцинът изглежда е част от начина, по който телата ни поддържат духовните ни убеждения".

Този хормон се произвежда по естествен път в хипоталамуса. Предишно проучване предполага, че хормонът има роля и в чувството на емпатия, доверие, социално обвързване и алтруизъм.

Участниците от групата, приела окситоцин, споделили след проведено запитване в края на експеримента, че духовността е важно нещо в живота им и самият живот според тях има смисъл и цел. Без значение дали запитаните са част от конкретна религиозна група или не се определят като религиозни.

Приелите хормона също дали потвържденията си за твърдения като "всичко в живота има логика и връзка" и "съществува по-висш разум, който свързва всички хора"

Това проучване е първият по рода си експеримент, който сочи, че окситоцина в човешкия организъм е свързан с духовността у хората.

Oще: бог  вяра  окситоцин  религия  секс  хипоталамус  хормони 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

3 Dear Ivan | 04.10.201620:57

Този е. Вървиш направо, подминаваш Адреналинова бара и Долно Каптагонци и си там.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2014, 08:51

2 Ivan Bardarov | 04.10.201620:39

Извиньети, туй ли е пътя за сьело Укситуцинци?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2014, 08:51

1 Ivan Bardarov | 04.10.201620:20

Ооо бой! Дееец а риъл биг булшит!

А вярата в бог води ли до завишена сексуална активност?

Мастършеф за да си ти,
фъргай тук окситоцин!

Майтапа на страна. В Амстердам има витрини с момичета срещу една църква :) Аааалелуяя!

И тантра сексът разправят извисявал :)

Три тантриста
три весьолъй други
екипаж масажнъй баевой!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани