#PanamaPapers разкри тайната на шедьовър на Модиляни | webcafe.bg
Webcafe

#PanamaPapers разкри тайната на шедьовър на Модиляни

webcafeLifecafe
08.04.2016, 11:07 (обновена 09.04.2016, 12:53)
модиляни, 1918 - "седнал мъж с бастун"

Картината на Модиляни днес се оценява на 35 млн. долара. Кой е законният й собственик, обаче, се оказва неразрешим въпрос.

Разследването #PanamaPapers предизвика лавина от политически кризи по цял свят заради осветяването на тайното богатство на държавните мъже и жени.

Сега обаче се оказва, че изтеклите документи от "Мосак Фонсека" могат да разрешат мистерията около един шедьовър на Амедео Модиляни от 1918 г., оценяван на 35 млн. долара.

Данните показват, че мощната фамилия Нахмад, които се занимават с търговия на произведения на изкуството, е използвала услугите на панамската юридическа фирма, за да прикрие собствеността си върху картината "Седнал мъж с бастун".

Претенции за притежанието й обаче има и семейството на Оскар Стетинер, френски търговец на картини от еврейски произход.

Близките му твърдят, че картината е била част от колекцията на Стетинер, конфискувана по време на Втората световна война при нацистката окупация на Париж.

В продължение на 50 години след края на войната "Седналият мъж" остава скрит. Едва през 1996 г. шедьовърът отново се появява пред публика, след като е обявен за продажба на търг в Кристи'с.

Картината е продадена за 3,2 млн. долара на неизвестна компания, наречена International Art Center. Оттогава тя е показвана неколкократно в няколко галерии в Лондон и Ню Йорк, притежавани от фамилията Нахмад.

Според данните на сп. Forbes общото състояние, на което се оценява колекцията им от произведения на изкуството, възлиза на 4 млрд. долара.

В момента внукът на Оскар Стетинер, Филип Маестрачи, води дело срещу семейство Нахмад пред Висшия съд в Ню Йорк, с което настоява за връщането на картината.

До този момент Нахмад твърдяха, че нямат отношение към собствеността на картината на Модиляни, въпреки че тя се излага само в техните галерии.

Документите от "Мосак Фонсека" обаче разкриват, че фирмата International Art Center, регистрирана в Панама, е създадена от семейство Нахмад още през 1995 г.

В писмо от 2014 г. Давид Нахмад заявява, че той е "едноличният собственик на акциите" на компанията.

В изтеклите файлове има копия от сертификатите за собственост и архивите от регистрацията на търговското дружество.

Адвокатът на фамилията Ричард Голъб твърди, че новите данни нямат отношение към делото за собствеността на картината.

"Не знам какво пише в тях и няма значение. Този документ може да не бъде признат като доказателство", казва той, цитиран от The Fifth Estate.

Нахмад също оспорват претенциите за собственост на семейството на Стетинер.

Оказава се, че 100 години след създаването на шедьовъра е почти невъзможно да се проследи кой и кога го е притежавал.

Картината е изложена на прочутото Венецианско биенале през 1930 г. В архивите на експозицията е намерена снимка на картината и каталог, в които се казва, че тя е част от колекцията на Стетинер. Съществува и още едно писмо, изпратено до Биеналето, в което Стетинер е посочен за собственик на картината по това време.

Какво се случва с нея след 30-те години, обаче, е неизвестно.

В Националния архив на Франция се пази инвентар на предметите от галерията на Стетинер от 1940 г., които са отнети принудително и разпродадени на 4 търга по време на Втората световна война.

В архива се споменава и една картина на Модиляни, която е вписана без име. По това време тя е оценявана на едва 16 000 франка. Продадена е от нацисткия окупационен режим през юли 1944 г.

След войната Стетинер е подал жалба за възстановяване на откраднатите му ценни предмети, включително и картината на Модиляни, която е описал като "портрет на мъж".

През 1946 г. съдът в Париж отсъжда в полза на Стетинер, но е твърде късно - по това време, картината се оказва притежание на американски войник, чиято самоличност е неизвестна.

Стетинер умира две години по-късно в малко село в Южна Франция, като никога повече не успява да види картината си.

Давид Нахмад, който също е евреин по произход, заявява, че никога не би приел предмет на изкуството, който е конфискуван от нацистите.

"Няма да мога да спя с чиста съвест, ако знам, че притежавам краден предмет", казва той. "Това носи лош късмет. Това е огромно престъпление. Има едно нещо, в което вярвам с цялото си сърце: не бива да правиш пари на гърба на жертвите от войните".

На въпрос дали би върнал картината на наследниците на Стетинер, той дава интересно обещание:

"Мисля, че бих я върнал. Ако могат да докажат, че картината им принадлежи, да представят пред съда документ за покупка, в който да пише, че картинате им е продадена на тази и тази дата".

В момента "Седналият мъж с бастун" не може да се види в нито една галерия по света. Семейство Нахмад са я заключили в огромния си склад в Швейцария наред с хиляди други произведения на изкуството.

Филип Маестрачи е единственият жив наследник на Оскар Стетинер. Той твърди, че води битката за връщането на Модиляни с една-единствена цел.

"Правя го в памет на дядо ми", казва той.

Oще: #panamapapers  амедео модиляни  давид нахмад  документите от панама  изкуство  картина  картина на модиляни  конфискувано имущество на евреи през втората световна война  модиляни  мосак фонсека  нацистки режим  оскар стетинер  париж  произведение на изкуството  седнал мъж с бастун  хитлер 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

6 Dox | 08.04.201623:12

А бе, ама много изтичания, много течове в последно време бе, а? Документи изтекли, информация изтекла, течове, подгизване. Ма кво стаа с тоя капитауизъм, бе? Ръждясали тръби ли, изгнили кълчища ли, няма пари за ремонт ли?

А-а-а, сетих се бе - ръждясало няма, всичко си е наред. От никъде пролука няма. Водата, обаче, водата е причината. Променила е свойствата си. Вече може да се просмуква и през диамант - и да сълзи и капе от другата страна. Е, те това е!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.02.2012, 21:17

5 Von Bl | 08.04.201623:12

>Аве Бай Хуй Сплескан, ти да си видел нещо да е излезло за тоз мръсник ниеден путкин ли беше, путлер ли? Ко да признава? Че има повеке акъл от сите скапани полит елити на запад дето от педерастия и олигофрения вече не са на себе си? Ми то и така е видно с просто око. < Аве, тъпунгер тук става въпрос за изкуство и безценни произведения. Предполагам, че чуваш за първи път името на Модилияни, но скачаш като малко петле(джинка) за нещо, което не можеш да асимилираш или храносмелиш(както си го разбереш?) Всъщност, тъпчо цените в статията са занижени и реалната цена на доказана картина от Модилияни е около 100 000 000$ и това при първоначална оценка преди търг? Сгряваш ли, не можеш да го имаш ако не е оригинално без търг- на търг се играе явно.. Много щастлив Бомбе, в големите "кинти" няма политика Изненадан
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

4 Nikkor | 08.04.201619:34

Аве Бай Хуй Сплескан, ти да си видел нещо да е излезло за тоз мръсник ниеден путкин ли беше, путлер ли? Ко да признава? Че има повеке акъл от сите скапани полит елити на запад дето от педерастия и олигофрения вече не са на себе си? Ми то и така е видно с просто око.
И кат го обвиняват че е корумпиран, ама няправо най-корумпирания на света, ха сега да видим ко шъ рекът за родения със сребърна лъжица в устата Камърън, дет се е осрал за едни 30000 ( тридесет хиляди ) паунда? Егати и кокошкаря нещастен.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.02.2014, 11:16

3 Bai Hoi | 08.04.201618:07

Скандалът засегна хора от цял свят, просто Путин е единственият мошеник, който не си признава и ще отрича до гроб, че това е номер на западния империализъм да го изкарат корумпиран милиардер, а той чист като момина сълза, милия...
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

2 Nikkor | 08.04.201613:57

А помните ли как всичко започна с П-У-Т-И-Н, П-У-Т-И-Н, П-У-Т-И-Н.
Какво ли още ще излезе?
Освен оня лъжлив копелдак Камърън, дето уж нищо общо нямаше с офшорката на баща си, пък се оказа акционер в нея.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

1 Nikkor | 08.04.201613:52

Бах маа му и достойни хора.
Единият го прави в името на дядо си, а другият "би я върнал" ако и ако...щот не мой да спи спокойно ако знае че е била отмъкната от нацистите.
Интересно колко ли произведения на изкуството има в "огромния" му склад в Швейцария, които са крадени и продадени на черно на него и на други като него?
И все пак г-н Нахвад трябва да върне картината. Надявам се да го направи.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани