Европейският съюз е виновен | webcafe.bg
Webcafe

Европейският съюз е виновен

Милена Фучеджиева
19.03.2014, 13:08 (обновена 22.03.2014, 08:40)
каруца

Снимка: © webcafe.bg

Препоръчвам на всеки желаещ България да напусне ЕС, той да напусне за известно време България

Светът никога не е бил на по-различно мнение за самия себе си. Републиканци, настръхнали срещу демократи, сръбските управляващи искат да са близки с Русия, Венеция иска да е самостоятелна, да се отдели от Италия, българската левица не понася българската левица, а дясното се мъчи да разбере наистина ли трябва да се притеснява от Бареков. Харалан Александров е продажен боклук, крещят разни хора, Мартин Карбовски не иска България да е в Европейския съюз.

Текат ожесточени спорове на тема Русия, които ако не бяха водени от интелигентни хора, биха завършили с бой. Тук вече не издържам и се включвам: как може да подкрепяте Русия, която изпраща 20 годишни момичета в трудов лагер? Това не ви ли смущава поне малко? Русия е брутална клептокрация, самоограбила се и разпределила между шепа хора космически богатства, а народът й изнемогва от бедност, алкохолизъм, СПИН. Убиват журналисти, заради несъгласието им с Бащицата. Какво може да ви харесва в нея? Аз просто питам, не се карам, не съм русофоб, не съм нищо повече от мислещ човек, прекарал половината си живот в държава, уважаваща човешките права.

Защо за вас е нормално един народ така зловещо да бъде унижаван от своите управляващи? Бихте ли били щастливи, ако това се случва тук и с нас? Искате ли да живеете в Русия? Нещо не съм забелязала поток от емигранти нататък, всички тичат към омразната Америка.

Пречи ли ни ЕС да сме добри българи?

Има доста хора като Карбовски, които мислят, че Европейският съюз е нещо лошо, пречещо ни да сме добри, работливи, честни българи. С какво точно е попречил ЕС на България? С това, че ако нямаше европейски субсидии, щяхме да продължаваме да кретаме по клетите ни пътища останали от соца?

Ако Европейският съюз не ни гонеше да се борим с корупцията и престъпността и половината от делата, които се водят в момента, нямаше да бъдат водени. Ако българската култура беше оставена на държавата, тя също щеше да е загинала безславно. Тази култура, истинската, а не културата на телевизора, от който безпринципни хора ни учат на своите норми.

С помощта на ЕС жените в България са защитени, и тази защита не бива никога да изчезва, защото „мъжкото" веднага ще надигне глава и ще стовари безнаказан шамар на жена си.

Европейският съюз пречел и на раждаемостта. Попаднах на италианско кулинарно шоу по „24 kitchen". Двама италиански чичовци обикаляха Калабрия, готвейки местни специалитети. Посещавайки началното училище, което са завършили, се оказа, че една трета от децата са с наднормено тегло. Директорката обясни, че от една страна хората вече не искат повече от едно дете, а Италия е на второ място по ниска раждаемост в Европа. От друга, децата растат пред телевизора и компютъра, а от трета, в училище ядат чипсове и сандвичи, които купуват от машина. Чичовците бяха потресени, припомняйки си как майките им са ги пращали на училище с вкусен обяд, приготвен от тях. Клатеха глави, разстроени от това, което се случва с италианските деца и изобщо с Италия.

Европейският съюз няма никаква вина за ниската раждаемост никъде. Всички сме жертви на безпрецедентна и безогледна алчност на политическата класа  - и тук, и в Италия, и навсякъде, съчетана с желание за власт на всяка цена, а същевременно искаме да живеем добре, по-добре, и още по-добре, защото вече знаем как.

Научихме се в последните 25 години, откакто не сме равни. Неравенството ни накара да се научим да работим, да има значение как и за какво работим, как изглеждаме, какви езици знаем, доколко сме информирани, научихме се да сме конкурентноспособни. Станахме отговорни. Някои получиха парите си наготово, твърдейки, че началният им капитал е или продаден „Вартбург", или наследена подводница от тати, или внезапно придобит гений на борсата - не коя да е, а New York Stock Exchange. Никой от нас не им повярва, но какво от това. И се започна едно лапане на гори, морета и планини, едно застрояване и засиране на пейзажа, което не може да бъде спряно дори и от Европейския съюз. А ако го нямаше? Ако нямаше минималния, но все пак съществуващ, контрол над безотговорната простотия на симбиозата между олигарси и политици в България, какво щеше да стане?

Излезте поне за малко от България

Вече не сме само българи. Вече никой не е само себе си никъде по света, освен в най-изостаналите държави. Бих искала да ям само български зеленчуци, но спряхме да произвеждаме. Европейският съюз ли е виновен за това, че никой не иска да обработва земя, и че една трета от България се пренесе в София, за да не копае градината на село?

Учи, за да не работиш, ни учеха родителите ни. Да, но светът вече е друг и само с учене не става. Всъщност трябва най-вече да работиш. Европейският съюз даде възможност на децата ни да учат извън България, а от там - да имат и възможността да работят в други европейски държави. Искате ли тази възможност да им бъде отнета, за да си останат пред телевизорите, обясняващи поредното предателство на управляващите? Искате ли да им отнемете възможността да се чувстват равни с децата, които са израснали в един свят малко по-нормален от нашия? Колкото и да е девалвирала думата „нормален", все пак има степени.

Препоръчвам на всеки желаещ България да напусне ЕС, той да напусне за известно време България. Да види как се живее в държави, за които не се налага Европейският съюз да бъде като надзирател в дом за малолетни престъпници. Да поработи навън, да научи правилата, да се научи да уважава хората, независимо от сексуалната им ориентация илиот расата им, да разбере, че жената не е най-добрият приятел на човека, изобщо- да стане съвременен човек. Всеки, който не е излизал от България, няма как да научи тези неща от самосебе си, колкото и да изглеждаме в час, тук сме сериозно изостанали от цивилизования свят.

Светът е полудял, ние също, и рушенето на малкото гаранции за относителна нормалност не е нищо повече от желание за безнаказаност. Тази безнаказаност, която ни заби в дупката, от която не само, че не излизаме, но и потъваме все по-дълбоко.

Oще: брюксел  българи  ес  излизане от ес  милена фучеджиева  фучеджиева 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

167 Оня Дето Го Трият | 24.03.201409:28

"...Япония и Германия не са известни по света с невероятните си сервитьори и таксиджии...."

Така е, известни са с техниката, която продават, защото е КАЧЕСТВЕНА. А тук някои ни убеждават, че трябва да купуваме нещо само защото е българско.
То на думи всички говорят така патриотично, ни никой не би лишил себе си от качество, за сметка на нещо недодялано, но българско. Защо е това лицемерие?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

166 Manuela Gerenova | 24.03.201409:15

Икономика не се гради с покупко-продажба, а с производство? Е, като имаш производство, а няма кой да го купува и продава, за к'ва икономика можем да говорим?
Пренебрежителното отношение към професии, които не са "архитект, инженер, адвокат" е признак на дълбок снобизъм и еснафщина. Защото икономика не се гради само с чорбаджиите и с елита. Има високо квалифициран труд, този, който ти казваш, че вдига нивото, но без зидаря, разносвача на пици, този, който вдига телефоните просто няма как да стане. ОК, ти си "голямата риба", ти си строителя, собственика, архитектът, инженерът, ти си предприемачът. Но в един момент ще ти се наложи някой да ти реди тухлите, да ти доставя стоката и да ти вдига телефона, понеже сам няма да можеш. Не става всички да са с елитни професии и да няма ни един пицар. Това ми звучи като да искаш да откриеш куриерска фирма, но да не искаш да наемеш куриери, понеже с тях бизнес не се прави.
В една икономика всички звена са важни - от производството, през логистиката, маркетинга, рекламата до реалното изпълнение и продажба. Така че не с лошото за касиерките, за доставчиците на пица и за другите с "не-елитни" професии.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 15.03.2013, 13:26

165 DonTsetsi | 24.03.201404:38

Абе какви са тия феминистки простотии в статията? Кога жените в България са били застрашени от "мъжкото"(мъжествеността е едно ужасно нещо според феминистката теория)? Има ли дори един българин, който приравнява жените с кучета?
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 30.01.2011, 15:21

164 qhasper | 23.03.201423:36

Оня, ясно ми е, че си върл фен на демокрацията и капитализъма. Казах ти - лошото е тогава, когато цяла една икономика е предимно консуматорска, демек предимно услуги и търговия. Не е мръсна думата.

Япония и Германия не са известни по света с невероятните си сервитьори и таксиджии. Нужни са тези професии, но напредъкът идва от другаде. "Оправянето" в нашия случай.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

163 Оня Дето Го Трият | 23.03.201423:18

Дори и най-големия специалист в дадена област, примерно най-големия световен корифей по ядрена физика и консуматор на всичко останало:
храни, дрехи, обувки, услуги, масмедии, здравни услуги и всичко останало каквото се сетиш.
Твоята област е една, нуждите ти са в безброй други области.

Ако ще Нобелова награда да имаш в някоя област, то всичко останало трябва да си го купиш от други хора и за тях и ти и простия циганин сте еднакви клиенти.....така де, консуматори.
Не знам що тая дума я смятате за обидна.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 30.01.2011, 15:21

162 qhasper | 23.03.201422:38

Оня, не е лошо да си консуматор, но е лошо да си само консуматор.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 30.01.2011, 15:21

161 qhasper | 23.03.201422:36

Мануела, има значение и какви са работните места и какво се върши. Иначе за да се намали безработицата може едни да произвеждат строителни материали, други да строят блок, трети да го обзавеждат, четвърти да го събарят и пак отначало. От това обаче няма никакъв смисъл.

С кол центрове, реклама, рентаджийство и покупко-продажба не се гради икономика. Икономика се гради с производство. В него са нужни висококвалифицирани хора, инженери, химици, агрономи, физици и т.н. Нуждата от такива хора води до тласък в образованието, вдига кадърността на народа като цяло. Разнасянето на пици, вдигането на телефони и местенето на едни пари от единия в другия джоб само и само да не умреш от глад, не води до нищо добро.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 05.05.2012, 00:39

160 Blagovest Iordanov | 23.03.201422:00

Нещата в Нова Зеландия май са по-различни, Мануела.

http://m.huffpost.com/us/entry/1680259/

Faced with a budget crisis, New Zealand's government decided to eliminate nearly all farm subsidies. That was a dramatic reform because New Zealand farmers had enjoyed high levels of aid and the country's economy is more dependent on agriculture than is the U.S. economy.
...
The vast majority of New Zealand farmers proved to be skilled entrepreneurs -- they restructured their operations, explored new markets, and returned to profitability.

Today, New Zealand's farming sector is more dynamic than ever, and the nation's farmers are proud to be prospering without government hand-outs. Prior to the 1984 reforms, subsidies stifled farm productivity by distorting market signals and blocking innovation.

Не смятам, че с оглед вече направеното в България като концентрация на земята и степента на влияние на земеделските лобита в политиката ще стигнем до отказ от субсидии. Нещо повече, ако се случи да получим отказ по независещи от нас причини, не е невъзможно да се преживее тежка секторна криза.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

159 Manuela Gerenova | 23.03.201417:38

В Нова Зеландия такова нещо като субсидии за земеделие няма. Само споменавам.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2012, 10:07

158 Борката | 23.03.201416:48

Vati,
какъв ти проблема?Каква логорея?

Мануела,
не знам за Нова Зеландия.Знам какво се случва в Лондон.Идеята е,че частна фирма управлява наравно с общинския съвет и взема решения, които имат тежест.По този начин пробутват плащанията за местните фирми , преди същите за международни подизпълнители.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани