8 страховити нарушения на съня | webcafe.bg
Webcafe

8 страховити нарушения на съня

Lifecafe, по Salon.com
12.09.2014, 09:13 (обновена 17.09.2014, 12:20)

1 от 2 снимки Назад Напред

Mark Jenkins

Снимка: © Mark Jenkins

"Добро утро, прощавайте, не сте си платили синята зона"

Повечето хора са имали някаква форма на нарушение на съня в един или друг момент от живота си. Често те се държат на стрес или тревожност. Сънят принципно има за цел да позволи на тялото да отдъхне в подготовка за следващия ден, но малцина хора имат лошия късмет да изживяват многобройни травмиращи психологически или неврологични разстройства през нощта. Те се наричат "парасомнии" и някои от тях отиват доста отвъд простото нарушение на съня и наподобяват сцена от научнофантастичен филм.

От секссомнията та чак до синдрома на експлодиращата глава, ето осем от най-притеснителните и мистериозни от медицинска гледна точка разстройства на съня, които ще ви накарат да се радвате на обикновените си нощни кошмари.

Синдром на спящата красавица

Синдромът на спящата красавица, наричан още синдром "Клайн-Левин" (KLS), е разстройство на съня, което се характеризира с чести и необичайно дълги епизоди, при който страдащият е твърде изтощен, за да стане от леглото, дори когато е буден. Този синдром може да накара човек да спи до 20 часа дневно. Има регистрирани случаи в последно време с две британки, страдащи от разстройството, които са спали до два месеца, като са се събуждали само за да отидат до тоалетната или да се хранят.

Симптомите се отличават със сила и честота, които варират при всеки епизод. По време на будните периоди страдащите от синдрома демонстрират странно поведение от рода на повишен апетит, хиперчувствителност и почти напълно липсващи спомени какво се случва.

Смята се, че това състояние е присъщо основно на възрастни мъже (70%) и е свързано с частта от мозъка, която отговаря за апетита и съня. Извършват се проучвания, които търсят възможна връзка с автоимунните разстройства, но до момента почти няма открито ефективно лечение.

Синдром на експлодиращата глава

Въпреки името, разбира се, не става дума за реална експлозия на главата посред нощ. Симптомите започват в началото на дълбокия сън, когато човек се стряска от силен кънтящ шум, който звучи сякаш произлиза от главата или вътрешността на черепа и често е придружаван от проблясък на светлина. Шумът може да звучи като изстрел, сблъсък на чинели или взривяващи се експлозиви точно до главата. Феноменът не причинява физическа болка и не е свързан със сериозни заболявания.

И все пак тази парасомния обърква учените, които твърдят, че разстройството е свързано с високи нива на стрес и изтощение и е нещо като крайна версия на неволните спазми, които се случват, когато започвате да заспивате.

Синдромът на експлодиращата глава засяга предимно жени над 50-годишна възраст, по данни на Американската асоциация за проблеми в съня.

Сънна парализа

Събуждане без възможност за помръдване - в това се състои същността на сънната парализа. Това странно разстройство се характеризира с неспособност да движите която и да е част от тялото си, докато заспивате или се събуждате.

Сънната парализа се случва, когато част от мозъка се събуди преди останалата част от тялото. Получава се усещане за будно състояние, въпреки че мускулите остават неподвижни.

Това е временна парализа, която обикновено се случва по време на фазата на съня с бързо движение на очите (REM) и служи за това да ни възпира да действаме на база сънищата си или да причиним вреда на самите себе си.

Лекарите казват, че състоянието може да бъде провокирано от стрес, недоспиване през нощта или объркан ритъм на спане и будуване. Древният фолклор има друго обяснение:

"Нюфаундлендците го наричат "Old Hag". В Китай това е "призракът, който ви притиска". А в Мексико той е известен като subirse el muerto, или "мъртвите се качват върху вас". Дори и в наши дни, някои учени подозират, че историите за отвличане от извънземни могат да бъдат обяснени с епизоди на сънна парализа.

Секс-сомния

Секс по време на сън - не звучи толкова зле, нали? Поне докато несъзнателното ви поведение не е нежелано или не бъде повдигнато обвинение в сексуален тормоз, което може да докара сериозни проблеми на страдащите.

В много спорни случаи в съда, мъжете са били оправдавани по обвинения в изнасилване, като са твърдяли, че са секс-сомниаци или са спали по време на акта, въпреки че е трудно това да бъде доказано категорично.

Сексуалното поведение може да включва както минимално докосване и мастурбация, така и пълноценен секс.

На практика това е нецензурната версия на сомнамбулизма, където само част от мозъка е будна. До момента научните изследвания на този феномен са малобройни и разчитат основно на самоотчети от пациенти; все пак те показват, че синдромът е по-разпространен, отколкото се подозираше преди.

Човек е по-вероятно да бъде секс-сомниак, ако е проявявал преди това и други нестандартни нощни поведенчески реакции като сомнамбулизъм или говорене насън. Лишаването от сън, стресът, употребата на алкохол и дрога, както и физическият контакт с партньор, с който спите в едно легло, са все фактори, които могат да задействат това разстройство

Фатална семейна инсомния

Тези, които се боят от безсънието, вероятно е по-добре да прескочат това мъчително състояние, което лесно би могло да бъде тема за хорър филм. Фаталната семейна инсомния (FFI), някога описвана като "най-ужасната болест, от която може да се разболеете" е рядък наследствен тип инсомния, при която хората страдат от постоянно безсъние и изтощение, което води до смърт или влошаване на здравословното състояние до степен, в която жертвата изпада в кома и умира.

Има поне 27 регистрирани случая на FFI през 2005. Това заболяване на мозъка засяга частта от него, отговаряща за съня, което води до загуба на моторни и когнитивни умения и е смъртоносно.

За съжаление, повечето хора с FFI умират от 6 до 32 месеца след появата на първите симптоми.

Има към 50% по-голяма вероятност FFI да се прояви при дете, ако родителят носи гени, които предразполагат към това заболяване. Достъпен е диагностичен тест, който да определи дали сте носител на такъв ген, но науката все още не е открила лечение или способ за облекчаване на симптомите.

Сънно пиянство

Объркващото събуждане, както е по-официалното название, представлява разстройство на съня, при което хората изглеждат объркани при събуждането си, все едно са мъртвопияни.

Според ново медицинско изследване, публикувано през август, състоянието е доста разпространено и засяга до една седма от хората.

За разлика от нормалната замаяност, която изпитваме, когато се събуждаме за първи път, тези, които страдат от "сънното пиянство" - което се случва, когато хората бъдат събудени от дълбок сън - не съзнават действията си и опитите да бъдат събудени са абсолютно напразни.

Това може да доведе до неадекватно или неподходящо поведение от рода на вдигане на телефона, когато се задейства будилникът, провеждане на разговор без спомен за него или извършване на насилие върху други хора. Изследването установява, че 37% от тези, които страдат от объркващо събуждане, имат психични заболявания.

"Фрийрън" синдром

"Фрийрън" синдромът, с по-официално название "Разстройство на съня и будуването не през 24 часа", е разстройство на ритъма на деня и нощта, причинявано от проблеми с биологичния часовник на хората.

Състои се в това, че с всеки ден тялото ви закъснява все повече от нормалното време, така че никога реално не се връщате към нормалния цикъл на сън и будуване.

Докато повечето хора имат естествен биологичен часовник, който ги кара да действат по график от 24 часа, тези с "фрийрън" синдрома имат цикъл на сън, който е забавен с няколко часа всеки ден, което прави невъзможни редовните действия по фиксиран график.

В крайна сметка хората с това състояние за кратко наваксват с 24-часовия свят, но само докато цикълът не започне да се повтаря. Разстройството е най-разпространено при хората с увредено зрение, които нямат усещане за светлина, за да разграничават нощта от деня, съобщава US News.

Нередовните дневни ангажименти, нарушените навици за редовен сън и липсата ан слънчева светлина също допринасят за проявата на това разстройство. То може да бъде третирано с витамин B-12, мелатонин и повече излагане на слънце.

Разстройство на нощното хранене

Това разстройство е особено неприятна новина за хората, които строго следят теглото си. Нощното хранене е свързано със съня хранително разстройство, при което хората преяждат хронично през нощта докато спят, без изобщо да си спомнят на следващия ден какво са правили - ако не броим доказателствата за консумацията под формата на липсващата храна, празните опаковки и поръсените наоколо трохи.

Подобно на сомнамбулизма, това състояние се случва по време на не-REM сън. Симптомите включват малък или напълно липсващ апетит на закуска, консумацията на повече храна след вечеря, и липса на контрол над поведението при хранене, водеща до усещане за вина и срам.

Разстройството е особено опасно, когато онези, които се водят по клинична дефиниця спящи, започнат да се занимават с готвене, да използват режещи инструменти или да включват фурната.

Поради тази причина страдащите от това разстройство са податливи на инциденти като порязвания, изгаряния и травми при падания. За справяне с този проблем лекарите понякога предписват медикаменти, за да възпрат желанието за храна на мозъка, докато човек се намира в безсъзнателно състояние.

Oще: болест  диагноза  нарушения на съня  нощ  нощен ужас  разстройство  спане  сън 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.05.2013, 13:57

1 Stoyan Petrov | 30.10.201401:41

Мъж на 34 съм. За първи път получих сънна парализа, когато бяхме със семейството на почивка в Банкя. Бях на 8. Когато успях да изляза от парализата не казах на никого. Почувствах се сякаш застрашен от смъртта и няколко дни след това изобщо не исках да заспивам. На втората вечер родителите ми викнаха мед. екип да ме приспят насила с инжекция, а като се върнахме в Бургас ме водиха няколко пъти на психолог, който установи че нямам отклонения и се наложи да ме убеждава че съня е необходим и няма нищо страшно в това човек да заспи. Не исках да казвам каква е истинската причина - не можех да намеря думи, с които са опиша парализата и страха си че може пак да се повтори. Постепенно започнах отново да спя нормално, но продължих да получавам епизоди на сънна парализа от време на време, та чак досега. Явно не се умира от това Усмивка Странно, но досега не съм се ровил в нета за обяснение на това състояние. Едва сега ми попадна информация за сънната парализа и ето ме тук - чета, че и други хора изпитват същият ужас като мен. Сега ми се случва с честота - 1-2 пъти в годината. Успявам да изляза от парализата по следният начин - с мърдане на пръстите на краката и огромна осъзната воля да се събудя. Всъщност пръстите на краката са единственото нещо, което мога да помръдна - всичко друго е парализирано, а очите - затворени. Правя всякакви опити да помръдна и пръстите на ръцете, но те се раздвижат едва след като съм излязъл от сънната парализа. Процеса на мърдането на пръстите на краката при мен е осъзнат и целенасочен, съпроводен също с изключително бързо, но много плитко дишане - просто в това състояние не мога да дишам нормално и плиткото, учестено дишане е единственият начин да се поддържам жив. Не мога да определя колко точно продължава епизода на сънната парализа при мен, но ми се струва че е или няколко секунди или някъде до половин минута макс. Това е период на голямо изпитание и вътрешна борба на човека за възвръщане на жизнените си функции. При себе си забелязах закономерност - най-често това състояние ми се случва, когато съм заспал по гръб или на лявата си страна. Обикновено ми се случва при следобеден сън и много по-рядко по време на редовният ми нощен сън. Никога не съм получавал сънна парализа докато спя на дясната си страна. Затова и заспивам винаги странично легнал точно на тази страна. Забелязах още, че при мен помага и това да не си лягам жаден. Така през годините намалих епизодите на сънна парализа и сега се случват рядко и най-вече като че ли ако съм заспал през деня за следобедна дрямка по гръб. Искам да отбележа, че при мен сънната парализа не е свързана с кошмари, както е при някои хора които се чувстват застрашени от демони или извънземни. Единственият страх, който изпитвам е това, че може би някой път няма да успея да се измъкна от клопката на парализата и това да ме докара до смърт. Страха го нямам в ежедневието си, изпитвам го само докато съм в това неприятно състояние. До всички страдащи - явно е, че не се умира от сънна парализа, така че я приемайте по-спокойно. Можете да пробвате и моите съвети – редовно нощно спане, заспиване на дясната страна и чашка вода преди сън - току виж ви е помогнало като при мен!
   

оценка

+0 -0