Защо не се къпят българите? | webcafe.bg
Webcafe

Защо не се къпят българите?

Мария Касимова
21.02.2015, 10:28 (обновена 01.03.2015, 08:28)
баня

Снимка: © Getty Images

Става дума за масовия българин, защото немасовият гледа да си взима душ два пъти на ден, ползва деодоранти и парфюми, мие си зъбите сутрин и вечер и изобщо прилича на нормално и цивилизовано човешко същество от двайсет и първи век

Хигиената на българите е тема за дисертация. В нея се преплитат толкова много народопсихология, история, религия, поверия и магии, че за да можеш научно да обясниш защо за нашия човек къпането е усилие, е нужно да отделиш непосилно дълго време в съпреживяване на неговата мърлявост. Затова в предстоящите редове, посветени на темата, ще заложа повече на наблюдението, категоризирането и емоционалното обяснение на явлението „липса на хигиена у масовия българин".

И уточнявам - става дума за масовия българин, защото немасовият гледа да си взима душ два пъти на ден, ползва дезодоранти и парфюми, мие си зъбите сутрин и вечер и изобщо прилича на нормално и цивилизовано човешко същество от двайсет и първи век. Изразен в проценти обаче, той представлява едва 34% от общата българска народна маса. Поне според данни на Световната здравна организация и Българския зъболекарски съюз толкова са хората у нас, които редовно си купуват пасти и четки за зъби. За останалото пък направо ме е страх да си помисля...

Масовият българин вярва, че ако се къпе прекалено често, може да настине

Това му е вменявано от дете, най-вероятно от някоя баба, получила този хигиенен навик на свой ред от своята баба. Та, докато плете терлици и жилетки в отоплената зимна кухничка на село, баба подтичва след своето разголено внуче, за да го загащи и да го облече в още един кат вълнени дрешки за всеки случай. Вечер го развива като глава лук и го облича наново с потници, пижами, елечета и чорапи, за да му е топло и под юргана. Такива глезотии като миене на дупета и зъби няма. Най-много да се „умият" краката преди лягане, ама това важи за големите, не за децата. На сутринта ритуалът по преобличането се повтаря, но много бързо, за да се избегне простудата, която дебне да нападне всеки милиметър оголена кожа.

Очите се измиват, косата се сресва и си напълно и достатъчно хигиенизиран и опазен от настинка. Така я караш, откакто си се осъзнал като човек. Всъщност имало е един период, в който са те къпали всеки ден - от раждането ти до шестия, седмия месец. Тогава обаче, веднага след съприкосновението с водата, си бил обилно намазван със свинска мас.

Това, както ти е обяснила баба (те бабите са гурутата по хигиена в българската традиция така или иначе), се прави с цел да се запълнят току-що отворените ти за болести кожни пори и опасността да останеш чист да се неутрализира.

С годините масовият българин продължава да вярва повече на баба си, отколкото на науката, така че уверено продължава да не се къпе, за да си пази естествената защитна броня. Тя му служи вече не само срещу настинки, но и срещу всякакви нови щамове вируси, за които той се информира от телевизора и на популярен език свежда тази информация до баба си. Тя от своя страна приема това като предизвикателство и в края на краищата спира да се къпе даже за цяла зима, за да не даде на тия гадове, новите вируси, да превземат тялото ѝ. Някъде около Великден, ако не е боледувала, баба е доволна да съобщи резултатите от експеримента си на цялата рода, която абсолютно й вярва, защото също е избягвала честото съприкосновение с топлата вода и сапуна.

Всъщност, за да бъда обективна, трябва да кажа, че точно такова е било и разбирането за хигиената на френския кралски двор. Самият Луи XIV, така нареченият Крал Слънце, се е къпал един единствен път в живота си и то инцидентно, след като паднал в езеро по време на лов. Вонята на пот и нечисти коси е била част от ежедневието в иначе богато украсения кралски дворец, където под перуките на дамите и господата са живеели необезпокоявани цели стада въшки, а тежките аромати на парфюми са се опитвали поне малко да я подтиснат. В онова време и католическата църква не е гледала с добро око на къпането, той като докато го упражняваш, следва да пипаш сам тялото си, а това може да ти навее всякакви там мръсни помисли и идеи за игрички.

Цялата работа обаче е, че всичко това там се е случвало преди има-няма четиристотин години. И от онова време до днес нещата коренно са се променили, благодарение на много и различни фактори - Мария-Антоанета и германския ѝ произход и хигиенни навици, развитието на науката, взаимодействието с различни нови култури и т.н.  У нас обаче нещата в голяма степен са си останали консервирани до на баба знанието, че къпането си е опасна за здравето работа.

Масовият българин смята също, че да си чист не е мъжко. За него някак е неестествено да си истински мъжкар и потното ти тяло да не вони на животно, а иззад леко пожълтелите ти зъби да не се процежда дъх на тютюн. По-младото мъжко поколение все пак е усвоило част от масовата медийна рекламна атака в представянето на всякакви парфюми и с радост е отделило някой лев за някое и друго флаконче. То най-често заема почетно място върху плетената на една кука покривчица връз нощното шкафче и търпеливо чака своя стопанин пестеливо да си пръсне от него вечер преди излизане.

Само вечер, разбира се, защото тогава започва социалният живот. Иначе за какво ти е да си парфюмиран, когато си на работа?! Освен това наличието на парфюм за тези момчета и млади мъже някак автоматично премахва нуждата от къпане - че какво да се хабиш да се къпеш, като с парфюмчето моментално замирисваш на чисто. Нали важното е да замиришеш, не наистина да си чист?! Иначе си говорим за глезотии някакви. И „педеращини".

С известна доза прискърбие трябва да отбележа, че младата масова българка не стои по-високо в хигиенните си навици. Изумена съм колко тийнейджърки и млади жени у нас спокойно развяват потните си мишници из градския транспорт и определено не се притесняват нито от мазните си коси, нито от непочистените си лица, нито от телесните си аромати. Преди време започнах да ходя на маникюр в един кокетен малък салон в центъра на София. Маникюристката беше младо момиче на не повече от двайсет години.

Беше хубавелка, с големи сини очи и прекрасна коса, но отвореше ли си устата, ставаше страшно! Зъбите й приличаха на слепнали се помежду си с клей белезникави пластинки, видимо непочиствани с месеци. Храната, събирана там, се беше превърнала в каша, от която дори при едва доловимо издишане се разнасяше смрад на гнило. Излишно е да обяснявам, че едва издържах със запушен нос единия час при маникюристката и че никога повече не се вяснах в този салон. И до днес продължавам да се питам обаче как така тази девойка е останала извън училищните обяснения за устната хигиена и дали някога ще се намери младеж, който въпреки тази нейна „натуралност", е готов да я целуне. Всъщност сигурно ще се намери - ей оня, с парфюмчето, дето му стига за три години напред.

Масовият българин изобщо не се притеснява да извършва някои интимни хигиенни неща пред публика. За него например изобщо не е проблем, докато си крачи из Витошка например, да поспре, да затисне с палец едната си ноздра и шумно да изсекне това, което е в другата някъде встрани. След като е освободил напрежението от едната страна, той с отработен жест почиства и другата, след което с дланта или опакото й избърсва последиците, изтръсква ги на тротоара и с любов и грижа хваща ръката на приятелката си, жена си или детето си.

На цялото това масово некъпане и нечистене масовият българин е абсолютно сигурен, че си е чист. Когато смята, че се къпе често, той се къпе в неделя вечер, за да е готов за новата седмица. Нищо, че най-често има собствена баня у дома и не се налага да ходи на обществена, както са правели дедите му. Точно затова в речника му все още съвсем естествено си стои поздрава от онова време на градските къпални „Честита баня!". Че на него и сега си му е честита - като е един път в седмицата, тя си е истински празник!

В същото време обаче масовият българин много обича да обижда с думата „мръсен". Всеки, който му е накривил капата, е мръсен. Мръсна е държавата, системата, шефката, работата. Мръсен е бившият съпруг, съседът, братовчедът, отмъкнал наследствената къща на село. На мръсно обиждаме и когато почувстваме засегнато и великото си българско национално достойнство, особено, когато на преден план изпъкне и религиозното различие  - „мръсен" турчин, „мръсен" арабин... Без да си даваме сметка дори, че хигиената на тези култури винаги и от векове е била степени над нашата, по простата причина, че тя е задължителна част от изповядването на исляма.

Сега да се върна на сапуна. Специално проверих - най-евтиният струва 75 стотинки. Има го във всеки супермаркет, във всяка квартална бакалия, в магазините за препарати и в аптеките. Сапунът не иска нито да стои в хладилник, нито да се замразява, размразява, вакуумира, готви или измерва. Сапунът не изисква никакво усилие от тези, за които е предназначен. Сапунът е създаден единствено и само за едно - да чисти човешкото тяло.

За сведение на тези, които рядко го ползват, да кажа, че един ще им е напълно достатъчен за цял  месец. И това при положение, че взимат душ два пъти на ден и си мият ръцете след всяко ходене до тоалетна и след всяко прибиране у дома. Сапуните биват много видове, имат различни аромати и съставки и могат също така да бъдат течни.

Сапунът, заедно с топлата вода, е базата на всяка добра човешка хигиена. А хигиената ни е необходима по природа - не можем като кучетата да си ближем срамотиите, нито пък като маймуните да се пощим взаимно. И спокойно - сигурно е, че от честото къпане кожата не изтънява и не се настива! Ако баба ви настоява за обратното, просто й връчете една плетка, пуснете ѝ сериала по телевизията и я оставете с вазмущение да цъка с език по вас. А вие... марш в банята!

Oще: баня  българска хигиена  душ  къпане  манталитет  мария касимова  народопсихология  хигиена  хигиена на българина  хигиенни навици  чистота 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.05.2017, 11:46

134 МАРИЯ ИЛИЕВА.1621758111197958 | 24.05.201711:54

Здравейте! За нещастие при мен работи колега, който идва всяка сутрин /дори в понеделник / вмирисан на работа. Не разбира от никакви намеци, имаше колеги, които дори му казаха, че мирише и да започне да се къпе. Наричат го "скунс" и какво ли още не, но той продължава да не се къпе и да не си сменя ризата по 4 - 5 дни. Работим в голям и прекрасен офис. Сега съм решила да напиша табела на която да пише, че се забранява идването на работа некъпани. Много моля, помогнете ми с нещо остроумно. Колегата непрекъснато се хвали, че използва парфюм. Използва, но е забравил да използва сапуна. Искрено се надявам да прочете това, което пиша, защото всичко изкоментирах на глас. Скъпи колега, боли ме главата от теб. С колежката обмисляме да си сменим работата заради теб!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2017, 12:49

133 Tsvetina Ivanova.1400868706621027 | 13.01.201712:53

Човек ще рече, че една статия, колкото и безинтересна да е, поне е подложена на една автоматична правописна проверка... но това са елементарни неща, наред със сапуна и целия бълвоч Шокиран
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.08.2012, 16:39

132 scuba | 12.01.201717:04

М-м-да,Касимова!
Интересът към твоята личност рязко нарастна след новогодишната ти изповед.
Затова зевзвците са изровили това старо писание.
Е,вярно или невярно е,лоша реклама няма.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.01.2015, 14:45

131 bono | 12.01.201716:11

Един дядо ми разправяше : Абе какво знаете вие? Ще ми се къпете всяка седмица а? Ние навремето.....като се запролети.....Старио ни натовари у каруцата всички и ни води на баня! И там спокойно можеш да се извикаш - "ееейййй......Укееее.....црънио пуловер бил на мене , а я цело зиме го тражим" !!!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

130 7 | 12.01.201715:53

"Всъщност, за да бъда обективна, трябва да кажа, че точно такова е било и разбирането за хигиената на френския кралски двор. Самият Луи XIV, така нареченият Крал Слънце, се е къпал един единствен път в живота си и то инцидентно, след като паднал в езеро по време на лов"

Всъщност, за да сме "екзактни"- това изобщо не е вярно. Може принципно да не ви харесват "аристократите и буржоата", но моля, проверявайте предварително информацията, която предоставяте на читателите си...

За повече инфо:

http://www.raucousroyals.com/lookandlearn/LouisXIV.htm
http://www.tenfactsabout.co.uk/0036louisxiv.htm

Нерде Франция , нерде Долно Нанагорнище... Кул
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

129 скучко | 12.01.201713:59

"...Сапунът, заедно с топлата вода, е базата на всяка добра човешка хигиена..."

Наскоро гледах с кеф за N-ти път "Особености на руския риболов". Та в един епизод Генерала, седейки сам в лодката с пура в уста разсъздаваше:
"Водката! Водката е руско национално питие, даже може да се каже ,че тя е в основата на руската душевност и общуване между хората!"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

128 Mako | 12.01.201713:52

Защо не се къпят българите?
-------------------------------------------

Може би защото тези, които твърдят, че се къпят, го правят по метода "Касимова" - с помощта на един сапун месечно? Защо им е да се къпят, като така и така няма особена разлика / как ли ухае МК след хигиенизация в размер на с/м?/?
Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.04.2013, 09:59

127 безжична | 12.01.201710:41

Абе вие луди ли сте Объркан В тоя студ кво къпане глупчо Ще се къпя чак май месец Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

126 Dear Ivan | 12.01.201709:13

Оставете я Мария Касимова. Защо вие толкова държите да се очерните, като повечето други са по-кофти?

Обяснявал съм още много отдавна за литературата въобще: всеки пише за заобикалящата го действителност и за това, което мисли и знае. Същото се отнася за всякакви текстове.

Всеки пише за неговото време, бит и отношения. Какво пише Вазов - турско робство, герои, България, език, природа. Какво пише Талев - македонският живот. Какво пише Димов - България, бизнесът и личните отношения преди ІІ световна война, Испания. Дончо Цончев е бил боксьор, автомобилен състезател, геолог, ловец, журналист - бокс, автомобилизъм, журналистика, разнообразни случки от града и селото, градски живот. Ако някоя героиня не се казва Милка, не можеш да познаеш държавата. Какво пише Богомил Райнов - шпионаж, градски живот, Париж. Ст. Ц. Даскалов беше прост човек - подмазвачески социалистически селски и заводски сюжети.

Същото е и с Мария Касимова - познава главно еснафския бит и кварталната култура и за тях пише. Италиански плочки, мъжете скапани. Сега понеже малко се беше поиздигнала с клетото Моасе - целият български народ скапан Усмивка

На плажа се вглежда на кого му е порасъл нокъта на крака и кой бил дебел (да се погледне тя). По улицата - кой носи анцуг и е развлечен (да се погледне тя). Сега - бабите не знаели хигиената и никой не се къпел. Може нейните да не я знаят и никой от приятелите й да не се къпе. Тя в другите къщи не е била и не им е светила на хората.

Ако ме пратите мене на плажа или по улицата, няма да напиша това. Дори и за цици няма да напиша, а за извивките на врата на някое момиче, или как стоят и какво излъчват раменете му, как стои някоя скала от единия край на пейзажа, как мирише улицата сутрин тръпчиво на дървета и влажна пръст, как се губи перспективата в мъглата, този минувач как гледа, онази минувачка как се усмихва или се е задъхала. За хигиената нямам какво толкова да напиша, освен че открих, че е по-лесно да се окъпеш, отколкото да си измиеш задника. Едното е: клозет, биде, кърпа, после миене на лице, ръце и зъби, пак кърпа, това са 20 операции. А ако от клозета направо отидеш под душа, са общо 3-4 операции Усмивка Може да е от мързел, но го открих. Те повечето велики открития са направени от мързел Усмивка

Как пък аз не познавам нито една нехигиенична баба ни от село, ни от град, нито някого, който не се мие, а тя само такива познава. Чудна работа.

Вярно, има и нехигиенични хора, през лятото в автобуса е доста запотено, но това не са хората и България въобще. В автобуса има и 13-годишни хулигани, които пият бира и крещят, и намусени мъже, които не стават на възрастни жени, по улицата има и такива, които си хвърлят опаковките на тротоара, но това също не е България. И в трамвая ги има. Но пък и какви мадами има и в автобуса, и в трамвая, и по улицата - негримирани, семпли, сериозни, фини, направо да се ожениш за всичките заедно, но законът не позволява Усмивка

Моят извод е, че Касимовата част от България е такава. За нея нищо не мога да кажа, понеже не я познавам.

Ето този виц:

"Драга Пенке,

Париж е прекрасен! Всичко е много хубаво - и улиците, и магазините, и музеите. Хотелът ми също е чудесен. А само да знаеш каква разкошна баня имам - то кранове, то топла вода, до туш, то сапуни, то хавлии! Всяка седмица с нетърпение чакам да стане събота, за да се окъпя!

Ще ти пиша пак.

Твой

Георги"
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 12.01.2017, 08:20

125 Galya B.1455184104492967 | 12.01.201708:22

А ,вие сте описали масовия германец също!И защо има снимка на мистър Бийн ,той нали е англичанин!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани