Къде сте на Осми | webcafe.bg
Webcafe

Къде сте на Осми

Ангел Иванов
07.12.2012, 15:59 (обновена 12.12.2012, 11:55)
Студент

Няма проблем да си по живота и в същото време да се развиваш интелектуално и духовно, и то не задължително в лекционните аудитории, където ти четат книжни соцвеличия, властно опрели лакти на академичните катедри. Вместо това спокойно можеш да разчиташ на собствените си усилия - да посещаваш библиотеки, кина и театри; да се срещаш с безспорни действени авторитети; винаги да опитваш новаторски начинания; да си активен и буден; да си свободен творец на живота си. И междувременно да си къркаш и хвърляш салфетки. Не само на 8 декември.

Когато днес в различни краища на страната се запазват маси и сепарета, колони автобуси и теснолинейки извозват първокурсниците до зимния Слънчев бряг - Банско - а ресторантьори и хотелиери потриват доволно ръце заради предстоящия нелош оборот, отново изниква въпросът какъв точно празник е 8 декември и трябва ли, аджеба, изобщо да бъде отбелязван.

Разбира се!

Естествено, че 8 декември трябва да се празнува! Тази дата за младите хора е като Великден за целокупната християнска общност. Имам чувството, че онези, които отричат студентския празник, или нямат приятели, или се правят на интересни с хладната си позиция, или не обичат да се забавляват.

Лекции и купони

Забавлението е една от изначалните и легендарни привилегии на студентските години. Възрастните с чаша в ръка и сълза на окото след време си спомнят за тях и ги определят като "най-хубавите" в човешкия живот. Едва ли са такива заради взетия изпит по термодинамика, основи на комунизма или реклама.

Най се помнят безпаметните пиянски вечери с колегите. Забавлението е едната част от дихотомията (както би казал някой скучен професор) на студентството като идея. Другата, неизбежно, е ученето.

Но само като студент, можеш да си позволиш да обикаляш стаите на общежитието с чаша в ръка, все едно влизаш от кабинет на кабинет за прегледи пред военна комисия; да отиваш махмурлия на сутрешни лекции; да си тръгваш от лекции поради спонтанно заформила се някъде следобедна забава; да поканиш приятелката си да те изпитва устно за усвоения материал на всеки две теми в нощта преди изпита.

На 8 декември всичко това придобива извънредно значение, преживяванията са с по-голяма честота, изнесени за няколко нощувки някъде извън обичайния градски и академичен хабитат. Тогава Дионис и Ерос, захилени и голи до кръста, играят на студентското хоро (по правило на "Бяла роза ще закича.."). Това води със себе си сладостното усещане за празнична атмосфера, ритуалност и особен вид ескейпизъм.

Този ден е бал отново

Празникът е от особена важност за първокурсниците. Именно те са многобройните анонимни орди, които го правят национален. На 8 декември си обличат хубавите дрехи и манифестират своето съзряване и самостоятелност. Вече са напуснали дома, станали са независими от родителското тяло и това е тяхното бойно кръщене и инициация в тайнството на новата среда - студентството.

Дори за първи път ще си платят нощувките и консумацията с паричките, изкарани от бачкане на автомивка или в копирен център. Малко нещо като бал, но с обратен знак - не край, а ново начало.

А ако си бил неконтактен като ученик, сега можеш да си направиш и сефтето. Новият град, новите приятели и първият Осми декември са отлична възможност за провинциалния задръстен мухльо да се превърне в общопризнат и желан мачо.

Нека слезем по-надолу...

На студентския празник можем още веднъж да си дадем сметка какво представлява днес образованието като цяло. Ей така между две наздравици. Сякаш искрената забава сред часове, уроци и лекции остана най-смисленото и неопорочено нещо, когато говорим за институционализирано учене. И проблемът не е само нашенски, а глобален.

Трябва да е ясно, че образователната система - такава, каквато я познаваме - е кофти: унифицира всички по общ модел; подкрепя конформизма и статуквото; създава безкритична маса, удобна за манипулация и робство; третира всеки един като всички останали; потиска индивидуалната творческа изява и напъхва поетите в арогантно прозаични рамки.

Както казва Сър Кен Робинсън в своя публична лекция от платформата ТЕД (TED Talks): "Децата от малки са приучавани, че не могат да грешат, но е важно грешките да са позволени, защото са свързани с търсене и намиране на най-доброто решение". Всъщност, проблемът е фундаментален, защото всички ние сме били, сме, или някога ще бъдем поне ученици (голяма част и студенти). Казано е също: "Родих се умен, но даскалото ме съсипа!".

Така че купонът, без значение дали по хипарски в шубраците или в гъзарски барове, винаги е бил протест или поне бягство от проблемите.

Може да сме безделници, но не сме без празници!

Българите обичаме да фабрикуваме по шаблон (най-често чужд) поводи за почерпка, неработен ден и отпуск на напрежението. Само си помислете за немалкото празнични клапи, които не са свързани с нашата история и традиции - например соцхаризматичния 8 март и абсурдните западни "Свети Валентин и "Хелоуин".

В това отношение 8 декември е направо цвете за мирисане (да не се бърка със шмъркане!) и няма защо да бъде подлаган на критики. Очевидно българинът има сериозна нужда от празници, в които да си припомня, че може и да поживява, а не само да оцелява.

Тук някой би контрирал, че Системата цели точно това - да предлага празно веселие на масите, за да ги отвлича от истински важните въпроси. Че голяма част от студентите са записали висше като трайна индулгенция за злоупотреби с алкохол всяка Божа вечер.

Обаче, едното не пречи на другото - забавлението на ученето. Няма проблем да си по живота и в същото време да се развиваш интелектуално и духовно, и то не задължително в лекционните аудитории, където ти четат книжни соцвеличия, властно опрели лакти на академичните катедри.

Вместо това спокойно можеш да разчиташ на собствените си усилия - да посещаваш библиотеки, кина и театри; да се срещаш с безспорни действени авторитети; винаги да опитваш новаторски начинания; да си активен и буден; да си свободен творец на живота си. И междувременно да си къркаш и хвърляш салфетки. Не само на 8 декември.

Oще: 8 декември  живот  забавления  купон  празник  празници  студенти 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

7 паяка | 10.12.201211:44

Кул Много щастлив пий едно китарист Ей тука бяхме. Поредния динозавърски 8ми декември. Идете там, страхотно е.

http://www.dinchovakushta.com/
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

6 Pavur Pezev | 09.12.201212:57

Разпраат,чи имало само един с алкохолно натравяне и нито един побой.Е как едно сбиване да няма бе.Млади хора,пият,пък не се бият.Едно време кви студенти имаше-удря кило водка,сбива се,почива,пак кило водка,пак бой.Много се изнежи младежта днес,скубе си веждите,епилира си дупягата,маже се с кремове и лосиони,една ракия пие и си ляга,ебати.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.12.2012, 14:40

5 Jana Popova | 09.12.201211:56

А що се отнася до празниците - http://www.actualno.com/columnist/article/id/260/author_id/36
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

4 pueblo | 09.12.201203:08

Шокиран тъпо е Удивителна
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

3 Чинчифон | 08.12.201215:15

За студентите по математика,физика химия най-големият купон е самото им изучаване.За юристи,икономисти и всякакви други артисти празникът е нещо съвсем различно-той е опит да се покаже,че дори и следването на фалшиви специалности е равностойно на истинските студентски години!Лошото е,че след завършване,разликата става очевидна-толкова е голяма,колкото е между физичката Ангела Меркел и пожарникарят Бойко Борисов.
   

оценка

+6 -1

Регистриран на: 05.11.2011, 22:29

2 Петър Николов | 08.12.201210:28

Да са ни живи и здрави и да се забавляват днес. Празникът си е празник и трябва да се отпразнува подобаващо. За съжаление на нас, отдавна бившите студенти, вече не ни е "позволено" да празнуваме. Усмивка
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

1 Manuela Gerenova | 08.12.201209:43

Боже, прочетох нормална гледна точка за студентите и 8-ми. Не мога да повярвам!
   

оценка

+3 -0

Най-коментирани